Verkiezingsfunctionaris in Georgië betwist de beweringen van Trump over de overwinning van Biden

By Jernst van Waal

President Donald Trump deed een reeks “aantoonbaar valse” claims tijdens zijn controversiële telefoontje om de staatssecretaris van Georgië onder druk te zetten om de overwinning van de verkozen president Joe Biden daar ongedaan te maken, zei een hoge verkiezingsfunctionaris maandag.

Gabriel Sterling, Georgia’s implementatiemanager van het stemsysteem, weerlegde de aantijgingen van Trump puntsgewijs op een persconferentie, die kwam twee dagen nadat Trump steunde op staatssecretaris Brad Raffensperger tijdens een ongekend telefoongesprek van een uur om ’te vinden’. de president genoeg stemmen om Biden te verslaan.

Tijdens die oproep, die ambtenaren in het kantoor van Raffensperger hadden opgenomen, deed Trump een reeks beweringen over vermeende stemonregelmatigheden bij de presidentsverkiezingen in Georgië die volgens hem hadden geleid tot een oneerlijke overwinning van Biden.

De president en zijn bondgenoten elders hebben soortgelijke beschuldigingen geuit, met betrekking tot misdadigers, minderjarige tieners en dode mensen die zogenaamd hun stem uitbrengen.

“De reden dat ik hier vandaag moet staan, is dat er mensen zijn met autoriteit en respect die hebben gezegd dat hun stemmen niet telden, en dat is niet waar”, zei Sterling.

“En ik ga het opnieuw doen, en ik ga dit allemaal doornemen, ‘anti-desinformatie maandag’.”

Staande naast een grafiek met het label “Claim vs. Feit”, met twee rijen van elk onder die woorden, zei Sterling: “Dit is allemaal gemakkelijk, aantoonbaar onjuist.”

“Toch houdt de president vol en ondermijnt daarmee het vertrouwen van Georgiërs in het verkiezingssysteem, vooral in dit geval Republikeinse Georgiërs,” zei hij.

Sterling zei ook dat Trump-campagneadvocaten het publiek “opzettelijk misleidden” met beweringen dat een videoband liet zien dat er frauduleuze stemmen aan Biden werden toegekend tijdens een telling van stembiljetten.

Sterling suggereerde dat de aantijgingen van Trump de kansen van de Republikeinse gevestigde exploitanten David Perdue en Kelly Loeffler zouden kunnen schaden bij hun tweede verkiezingen dinsdag voor de zetels van Georgië in de Amerikaanse Senaat, waar ze geconfronteerd worden met harde uitdagingen van respectievelijk de Democraten Jon Ossoff en Raphael Warnock.

Er zijn zorgen onder de GOP-leiders dat de beweringen van Trump over wijdverbreide stemfraude in Georgië, en de steun van Perdue en Loeffler voor de retoriek van de president, de opkomst onder Republikeinse kiezers zouden kunnen temperen.

Sterling drong er bij kiezers op aan om voor de races van dinsdag naar de stembus te komen, zelfs als ze zich zorgen maakten over de integriteit van de verkiezingen.

“Ik erken niet dat er massale kiezersfraude was, want die was er niet. Maar als je met je hart gelooft dat er was, kun je het beste uit de kast komen en stemmen en het moeilijker maken voor ze te stelen, ‘zei hij.

Sterling leek geïrriteerd toen hij snel de beweringen van Trump en zijn bondgenoten doornam.

“Ik zal toegeven, toen ik luisterde naar de audio van [Trump’s] telefoontje … ik wilde schreeuwen – nou, ik schreeuwde tegen de computer, en ik schreeuwde in mijn auto, naar de radio, terwijl ik hierover praatte, omdat dit is ontkracht, “zei Sterling.

Verwijzend naar de kaart in de buurt, en naar de aantijgingen van Trump, zei Sterling: “Niemand verandert onderdelen of stukken uit Dominion-stemmachines.”

‘Dat wil zeggen, dat is – ik weet niet eens wat dat betekent. Dat is niet echt,’ voegde Sterling eraan toe.

‘Er worden geen stembiljetten versnipperd. Dat is niet echt.’

Het telefoontje van Trump aan Raffensperger leidde tot speculatie dat de president strafrechtelijk zou kunnen worden vervolgd omdat hij probeerde een staatsfunctionaris te beïnvloeden om de resultaten van een verkiezing te veranderen.

Gevraagd of de staatssecretaris, die niet op de persconferentie was verschenen, overwoog om de procureur-generaal van Georgië of een plaatselijke officier van justitie te vragen om Trump te onderzoeken voor de oproep, zei Sterling: “Dat weet ik niet.”

“Ik laat andere mensen de beslissing daarover nemen”, zei Sterling, toen hem werd gevraagd of het telefoontje een aanval op de democratie was. “Persoonlijk vond ik dat het iets was dat niet normaal was, niet op zijn plaats was, en niemand die ik ken die president zou worden, zou zoiets doen bij een minister van Buitenlandse Zaken.”

“Trump had waarschijnlijk acht tot tien punten [during the call], al zijn cijfers waren verkeerd, ‘zei Raffensperger later op maandag tijdens een controversieel Fox News-interview.’ Onze cijfers zullen worden ondersteund door een rechtbank. Hun aantal zal dat niet zijn. “

Het congres komt woensdag bijeen om de overwinning van Biden in het Electoral College te certificeren. Een geplande poging van een aantal GOP-senatoren en House-leden om de resultaten van verschillende slagveldstaten die Biden won, aan te vechten, zal naar verwachting mislukken.