Vastgoedsector is het meest ‘gezombificeerd’, renteverhogingen zullen riskant zijn: Kearney

By Jernst van Waal

Volgens een partner van adviesbureau Kearney is er een “groot risico” dat vastgoedbedrijven faillissement aanvragen wanneer de rente stijgt.

Nils Kuhlwein wees erop dat de wereldwijde financiële crisis van 2008 begon met een zeepbel in de vastgoed- en huizenprijzen en het in gebreke blijven van hypotheken in de Verenigde Staten.

“Wat we nu 13 jaar later opnieuw zien, is dat de vastgoedsector opnieuw het hoogste aandeel ‘zombies’ heeft”, vertelde hij woensdag aan CNBC’s “Street Signs Asia”. Volgens de definitie van de OESO zijn zombiebedrijven bedrijven die minstens 10 jaar oud zijn en aanhoudende problemen hebben om hun rentebetalingen te betalen.

Kleine externe veranderingen zoals stijgende rentetarieven of een verslechterende economische omgeving kunnen dergelijke bedrijven het risico van insolventie opleveren of leiden tot een “abrupte implosie”, aldus een Kearney-rapport uit 2021 waarin 67.000 beursgenoteerde bedrijven uit 154 industrieën en 152 landen werden onderzocht.

Wall Street voorspelt dit jaar meerdere renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve, waarmee een einde komt aan het gemakkelijke monetaire beleid in de VS.

Op de vraag of de vastgoedmarkt een crisis kan doormaken wanneer de rente stijgt, zei Kuhlwein dat dit “absoluut” een mogelijkheid was.

Het is duidelijk dat de aanhoudende pandemie en de aanhoudende economische resultaten van de pandemie de vastgoedsector nog verder zullen raken.

Nils Kuhlwein

partner, Kearney

“Het grote risico is dat veel van die vastgoedbedrijven, woningbouwbedrijven failliet gaan en het aantal zombies verder zal toenemen”, aangezien de inflatie hoog is en de rente naar verwachting zal stijgen, zei hij.

Als de rentetarieven verdubbelen, zou het aantal zombiebedrijven met bijna 40% kunnen toenemen, voegde hij eraan toe.

Kwetsbare sectoren

Het Kearney-rapport over beursgenoteerde zombiebedrijven, dat gegevens uit 2020 analyseerde, ontdekte dat de vastgoedsector het hoogste absolute aantal zombies en het hoogste aandeel zombies had.

“De vastgoedsector is verreweg het meest ‘gezombificeerd'”, aldus het rapport.

Ongeveer 5% van de bedrijven in andere sectoren werd geclassificeerd als zombies, maar dat cijfer was 7,4% in de vastgoedsector. Het percentage zombie-vastgoedconglomeraten en ontwikkelingsbedrijven is zelfs nog hoger, zei Kuhlwein.

“Wij geloven dat deze aantallen in 2021 zullen zijn gestegen”, voorspelde hij.

“Het is duidelijk dat de aanhoudende pandemie en de aanhoudende economische resultaten van de pandemie de vastgoedsector nog verder zullen treffen”, zei Kuhlwein, eraan toevoegend dat hij niet gelooft dat het ergste voorbij is voor de sector.

De automobielsector zag waarschijnlijk ook een toename van zombiebedrijven in 2021, gezien de halfgeleidercrisis en verstoringen van de toeleveringsketen die autobedrijven teisterden, zei hij.

Meer in het algemeen bleek uit het Kearney-rapport dat het aantal beursgenoteerde zombiebedrijven bijna verdrievoudigde van ongeveer 600 in 2010 tot bijna 1.800 in 2020.

“Ik zou zeggen dat dat een probleem is als je naar het pure aantal kijkt, en als je kijkt naar de ontwikkeling in de afgelopen 10 jaar”, zei Kuhlwein.