FINANCIEEL.com

Vastgoedinvesteringen in China dalen dieper in juni nu structurele verschuiving pijn veroorzaakt

Vastgoedinvesteringen in China dalen dieper in juni nu structurele verschuiving pijn veroorzaakt

China-gegevens suggereren dat er 'niet veel stimulans' is voor Peking om de stimuleringsmaatregelen uit te breiden, zegt een econoom

Vastgoedinvesteringen in China daalden in de eerste helft van het jaar met bijna 8%, zo bleek maandag uit officiële gegevens, wat een diepere daling markeert voor een sector die tot een kwart van de op één na grootste economie ter wereld vertegenwoordigt.

Het Nationaal Bureau voor de Statistiek zei dat de sector zich geleidelijk zal stabiliseren naarmate de bredere economie zich herstelt en verschuift van snelle ontwikkeling naar stabiele ontwikkeling op middellange tot lange termijn.

De vastgoedsector van het land worstelt om uit een kredietcrisis te komen nadat de regering in augustus 2020 hardhandig haar schuldniveaus heeft teruggedrongen. Jaren van uitbundige groei hebben geleid tot de bouw van spooksteden waar het aanbod de vraag overtreft, terwijl ontwikkelaars proberen te profiteren van de wens voor eigenwoningbezit en vastgoedbeleggingen.

De investeringsdaling van 7,9% voor januari tot juni was sterker dan de daling van 7,2% die werd gerapporteerd voor januari tot mei. Vorige maand, de op een na grootste ontwikkelaar van China China Vanke zei dat de sector “inderdaad op korte termijn onder druk staat” en dat de situatie “erger is dan verwacht”, aldus een vertaling van CNBC.

“Dit jaar hebben we, vanwege de grote vertraging van de huizenmarkten en de consumptie, eigenlijk niet het soort herstel gezien in de bredere economische groei”, vertelde Dan Wang, hoofdeconoom bij Hang Seng Bank (China), aan CNBC’s “Street Signs Asia ” op maandag. In China bedroeg de groei in het tweede kwartaal 6,3% ten opzichte van een jaar eerder en 0,8% ten opzichte van het kwartaal ervoor, waarmee de marktverwachtingen wederom werden overtroffen.

“Natuurlijk rechtvaardigt het een iets grotere… fiscale en monetaire stimulans, maar als je naar het hele jaar kijkt, kunnen we zelfs met een groei van 6,3% in het tweede kwartaal nog steeds zonder grote problemen een jaarlijkse groei van 5% bereiken”, voegde ze eraan toe. .

Chinese vastgoedinvesteringen daalden in de eerste helft van het jaar met bijna 8%, zo bleek maandag uit officiële gegevens, wat wijst op een diepere daling van de investeringen voor een sector die goed is voor ongeveer een kwart van de op een na grootste economie ter wereld.

Toekomstige publicatie | Toekomstige publicatie |

Ze merkte op dat als de daling van de investeringen in woningen niet verslechtert ten opzichte van het huidige niveau, de investeringen in vaste activa waarschijnlijk ongeveer 1% tot 1,5% van de totale jaarlijkse groei zouden uitmaken. Een “natuurlijk herstel van de consumptie” zou ongeveer 2% tot 2,5% bijdragen, zei ze.

“Algemeen beeld is nogal rooskleurig. Het is niet moeilijk om de jaarlijkse doelstelling te halen, dan is er niet veel stimulans voor de centrale overheid om de stimuleringsmaatregelen te verlengen,” zei Wang.

Gerichte ondersteuning

Op maandag toonden gegevens ook aan dat nieuwe woningen, qua oppervlakte, in de eerste helft van het jaar met 24,3% daalden ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de voltooide woningvoorraad met bijna 19% toenam.

De sector is de afgelopen twee jaar zwaar getroffen door een aanhoudende kredietcrisis, met een golf van onvoltooide woningbouwprojecten als gevolg van het feit dat ontwikkelaars krap bij kas zitten, waardoor sommige kopers hun hypotheekbetalingen stopzetten.

De bredere economische vertraging heeft er ook toe geleid dat velen het kapitaal hebben gespaard dat had kunnen worden gebruikt voor de aankoop van woningen en investeringen.

Afgelopen maandag verlengden de People’s Bank of China en de National Financial Regulatory Administration kredietverlichting voor sommige ontwikkelaars, waarbij ze benadrukten dat het hun doel was ervoor te zorgen dat huizen in aanbouw konden worden opgeleverd – een signaal dat er mogelijk meer gerichte steun komt.

“Om aanhoudende groeitegenwind (met name vastgoedvertraging en vertrouwenstekort) tegen te gaan, verwachten we de komende maanden meer (gerichte) versoepelingsmaatregelen, met een focus op belastingen, huisvesting en consumptie, hoewel de omvang van de stimuleringsmaatregelen kleiner zou moeten zijn dan bij eerdere versoepelingen. cycli’, zeiden economen van Goldman Sachs in een notitie op maandag na de publicatie van de gegevens.

Marktwatchers kijken uit naar de bijeenkomst van het Politburo later deze maand – die traditioneel de economische prestaties van het land tot nu toe onderzoekt – voor meer advies over beleidsstimulering. De Chinese leiders hebben de afgelopen weken aangegeven dat ze waarschijnlijk oordeelkundig en doelgericht zullen zijn in hun beleidsondersteuning.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert