FINANCIEEL.com

Van ‘Barbie’ tot Formule 1, Tag Heuer wint aan luxe horlogemarkt

Van ‘Barbie’ tot Formule 1, Tag Heuer wint aan luxe horlogemarkt

LVMH neemt Rolex over: Tag Heuer opent nieuwe flagshipstore in New York City

Volgens de CEO beleeft Tag Heuer een golf van marketingsuccessen en nieuwe lanceringen om zijn marktaandeel in de wereld van luxe horloges te vergroten.

Het bedrijf, dat eigendom is van LVMHopende woensdag een vlaggenschipboetiek aan Fifth Avenue in Manhattan als onderdeel van een snelle expansie in de VS.

Samen met de toenemende verkoop geven de boetieks het merk meer directe relaties met zijn klanten in plaats van te vertrouwen op externe retailers of warenhuizen.

“Dit is een grote verschuiving in de afgelopen vijf jaar en dat zal de komende vijf tot tien jaar doorgaan”, zegt Arnault, de 28-jarige zoon van LVMH-CEO en voorzitter Bernard Arnault. “Door merkwinkels te krijgen die we zelf exploiteren, samen met e-commerce, kunnen we directe klantrelaties koesteren.”

Frédéric Arnault, CEO van Tag Heuer.

CNBC

Die klanten zijn snel gegroeid sinds Frédéric Arnault het roer overnam als CEO van Tag Heuer in 2020. Onder zijn bewind steunde het bedrijf op zijn nalatenschap in autoracen, met name de Formule 1, die enorm in populariteit is gestegen sinds de Covid-19-pandemie. Als de officiële partners en tijdwaarnemer van het Oracle Red Bull Racing-team worden de horloges gedragen door topcoureur Max Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Perez.

Arnault zei dat Tag Heuer vooruitgang boekt, deels dankzij marketingoverwinningen en nieuwe producten, zoals de nieuwe Tag Heuer Monaco-chronograaf met een skelet-wijzerplaat gedragen door Verstappen, die meer dan $ 10.000 kost.

De topmodellen van het bedrijf zijn zo populair dat de wachtlijsten van Tag Heuer inmiddels oplopen tot 18 maanden.

“De vraag is veel sterker dan we hadden verwacht”, zegt Frédéric Arnault. “Dus dat is ook wat de wachtlijst creëert. En dus kunnen we niet zo snel opvoeren. Als we de productie in de komende 18 maanden willen verdubbelen, kan dat natuurlijk, maar dat zullen we niet doen. We willen er ook voor zorgen dat de waarde van de horloges blijft op de lange termijn behouden.”

De groei van Tag Heuer maakt allemaal deel uit van het doel van LVMH om de wereldleider te worden in elke luxecategorie, van mode en lederwaren tot wijn en gedistilleerde dranken en horloges en sieraden. Samen met Tag Heuer is LVMH eigenaar van de horlogemerken Hublot, Zenith en Fred en heeft het de verkoop van zijn Louis Vuitton- en Bulgari-horloges verhoogd. De sieraden- en horlogedivisie van het in Frankrijk gevestigde bedrijf rapporteerde in het eerste kwartaal een omzetgroei van 11% ten opzichte van het jaar ervoor, tot 2,6 miljard euro.

Arnault zei dat een recente prijscorrectie voor tweedehands verzamelhorloges gezond is voor de markt. Nadat de prijzen voor trofee-horloges zoals de Rolex Daytona, Audemars Piguet Royal Oak en Patek Philippe Nautilus tijdens de pandemie enorm waren gestegen, zijn ze sindsdien met 20% of meer gedaald naarmate het aanbod van online te koop staande horloges groeit.

“Na Covid was er een zeer sterke groeiversnelling, vooral in horloges”, zei Arnault. “We zagen een enorme stijging op de tweedehandsmarkten, ook als gevolg van speculatie met veel wederverkoopprijzen die stegen. En dit is in de afgelopen zes tot acht maanden veranderd in de tweedehandsmarkt en nu is het weer genormaliseerd. Ik denk dat het gezonder is en we zal een solide groei blijven zien door rechtstreeks vanuit de winkel te verkopen.”

Tag Heuer krijgt mogelijk ook een lift door zijn samenwerking met acteur Ryan Gosling. Gosling droeg een 36 mm Tag Heuer Carrera met een felroze wijzerplaat als onderdeel van zijn promotie van de nieuwe “Barbie” -film. Arnault zei dat “Barbie” -fans ook andere Tag Heuer-horloges in de film kunnen verwachten.

“We hebben ervoor gezorgd dat de juiste horloges in de film aanwezig waren”, zei Arnault. “Ryan zal een aantal iconische horloges dragen die goed passen in dit universum. De Carrera 36 mm in het roze heeft al de bijnaam ‘Barbie-horloge’ gekregen van onze klanten.”

Hoe LVMH een luxe-imperium van $ 500 miljard opbouwde

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert