FINANCIEEL.com

VAE verwerpt beweringen dat de baas van COP28 ermee instemde af te treden als CEO van ADNOC

VAE verwerpt beweringen dat de baas van COP28 ermee instemde af te treden als CEO van ADNOC

De ingang van de Blue Zone in het Dubai Exhibition Centre voorafgaand aan de COP28-klimaatconferentie in Expo City in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, op woensdag 29 november 2023. Meer dan 70.000 politici, diplomaten, campagnevoerders, financiers en bedrijfsleiders zullen naar Dubai gaat praten over het stoppen van het afglijden van de wereld richting een milieuramp. Fotograaf: Annie Sakkab/Bloomberg via Getty Images

Bloomberg | Bloomberg |

Dubai, VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN – De Verenigde Arabische Emiraten hebben woensdag teruggeslagen op wat zij omschrijven als ‘nepnieuws’, bedoeld om hun werk als gastheer van de COP28-klimaatconferentie te ondermijnen.

Slechts één dag voordat de grootste en belangrijkste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start gaat, zeiden de VAE dat ze op de hoogte waren van een aantal persberichten die beweerden te zijn uitgegeven door COP28 en andere entiteiten.

Een officieel uitziende brief werd op grote schaal verspreid op de sociale media, waarin werd gesuggereerd dat de kandidaat-president van de COP28, Sultan Al-Jaber, op het punt stond zijn functie als CEO van staatsoliegigant ADNOC (de Abu Dhabi National Oil Co.) neer te leggen.

In de brief werd beweerd dat de verandering in het leiderschap van ADNOC vanaf donderdag “met onmiddellijke ingang” zou plaatsvinden, waarbij verdere details zouden worden verstrekt tijdens een virtuele persconferentie.

“Dit persbericht is niet uitgegeven door het COP28-team, heeft geen basis op waarheid en moet volledig worden genegeerd als nepnieuws”, aldus het officiële COP28 UAE-account zei woensdag in een bericht op Xvoorheen bekend als Twitter.

“Officieel COP28-nieuws zal alleen worden gepubliceerd via onze geverifieerde sociale media en ons persbureau”, voegde het eraan toe.

De verduidelijking kwam kort nadat Al-Jaber eerder deze week krachtig terugdrong op rapporten waarin stond dat de VAE van plan was zijn rol als gastheer van de klimaattop te gebruiken als platform om bij buitenlandse overheidsfunctionarissen te lobbyen voor olie- en gasovereenkomsten.

Gevraagd om commentaar te geven op de rapporten tijdens een kleine nieuwsbriefing, Al-Jaber reageerde“Wetende dat we maar één dagje weg zijn, was ik niet echt van plan zo’n vraag te beantwoorden, maar weet je wat, ik zal hem beantwoorden.”

“Deze beschuldigingen zijn vals, niet waar, onjuist en niet accuraat. En het is een poging om het werk van het COP28-voorzitterschap te ondermijnen”, voegde hij eraan toe.

Uitgelekte gegevens zijn maandag gepubliceerd door het Center for Climate Reporting, dat samenwerkte met de BBC. Er staat dat de VAE van plan is om deals over fossiele brandstoffen met 15 landen te bespreken tijdens de komende klimaatconferentie, die zal plaatsvinden van donderdag tot en met 12 december.

CCR, dat financiering heeft ontvangen van onder meer Greenpeace en Rockefeller Philanthropy Advisors, zei dat het via een niet bij naam genoemde klokkenluider de juistheid van de gelekte documenten kon verifiëren.

“De documenten waarnaar in het BBC-artikel wordt verwezen, zijn onnauwkeurig en werden door COP28 niet gebruikt tijdens vergaderingen. Het is uiterst teleurstellend om te zien dat de BBC niet-geverifieerde documenten gebruikt in hun berichtgeving”, vertelde een COP28-woordvoerder maandag aan CNBC.

COP28 is de komende ronde van mondiale klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties. De twee weken durende top zal worden gehouden in Dubai, waar naar verwachting tientallen wereldleiders en ministers uit bijna 200 landen zullen aanwezig zijn – naast naar schatting 70.000 afgevaardigden.

Het wordt beschouwd als een cruciale kans om de actie om de klimaatcrisis aan te pakken te versnellen in een tijd waarin de mondiale temperaturen recordhoogtes bereiken en extreme weersomstandigheden mensen over de hele wereld treffen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert