VAE kondigt 50 projecten aan om de economie te stimuleren, bedrijven wachten op details

By Jernst van Waal

Forenzen rijden langs Sheikh Zayed Road langs commerciële en residentiële eigendommen in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Christopher Snoek | Bloomberg | Getty Images

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten – De Verenigde Arabische Emiraten hebben een reeks programma’s gelanceerd om hun economie te stimuleren en te diversifiëren, met als doel het komende decennium zo’n 150 miljard dollar aan nieuwe buitenlandse investeringen aan te trekken.

De komende weken zullen vijftig nieuwe projecten en initiatieven worden aangekondigd, zeiden Emirati-functionarissen, die samenvallen met het 50-jarig jubileum van het land, inclusief nieuwe visa om inwoners en geschoolde arbeiders aan te trekken.

“Het streven van de VAE voor de komende 50 jaar is om een ​​wereldspeler te worden in verschillende industrieën”, vertelde Sarah Al Amiri, de eerste minister van staat voor geavanceerde wetenschappen van de VAE, zondag aan Dan Murphy van CNBC. “De regio is waar we ons de afgelopen vijf decennia op richten; nu gaan we verder om ervoor te zorgen dat veel van onze sectoren op mondiaal niveau concurrerend zijn.”

Het land wil meer investeren in geavanceerde industriesectoren en technologisch onderwijs. Nieuw geïntroduceerde wijzigingen zijn onder meer visumregelingen zoals het groene visum, dat bedoeld is om de status van zelfverblijf voor bekwame individuen en investeerders uit te breiden, en het freelancersvisum, waarmee zelfstandigen zichzelf kunnen sponsoren. Het land heeft al het 10-jarige Gouden Visum ingevoerd, dat selectief wordt toegekend aan hoogopgeleide en selecte inwoners en investeerders.

Visa zijn een kernpijler van de economie van de VAE, aangezien bijna 90% van de bevolking van 10 miljoen expats zijn. Traditioneel verliest een expat-inwoner zijn visum zonder baan; dit was een reden waarom bijna 10% van de bevolking van het land vertrok tijdens het eerste jaar van de coronaviruspandemie.

Het olierijke woestijnsjeikdom heeft gewerkt aan het binnenhalen van nieuw kapitaal en inwoners om de economie te helpen herstellen van de klappen die de pandemie haar heeft toegebracht, waardoor de economie in 2020 met 6,1% kromp. Eind vorig jaar lanceerde het de externe werknemer visum, waarmee individuen een jaar in de VAE kunnen wonen, zelfs als hun werk in het buitenland is, zolang ze aan een bepaalde inkomensdrempel voldoen.

Zoals veel grote aankondigingen in de VAE was het nieuws over de 50 initiatieven echter licht op details, zonder details over wanneer elk van deze programma’s zal beginnen en wat ze precies zullen inhouden.

In afwachting van details

Arbeidsrechtspecialisten die met CNBC spraken, beschreven de plannen als een “belangrijke en positieve” stap voor het bedrijfsleven in de regio.

“Historisch gezien, grotendeels als gevolg van beperkingen op het gebied van visa en werkvergunningen, was het voor bedrijven moeilijk om flexibelere, atypische werkregelingen te hanteren buiten het traditionele arbeidsmodel”, vertelde Kiersten Lucas, een partner bij het in Dubai gevestigde bedrijf Stephenson Harwood, aan CNBC.

Maar bedrijven wachten op meer details. “Zowel bedrijven als particulieren zullen gespannen wachten op verdere duidelijkheid van de autoriteiten over hoe de nieuwe visa in de praktijk zullen werken”, zei Laura Anderson, een medewerker bij hetzelfde bedrijf.

Ze voegde eraan toe dat veel werkgevers willen weten in hoeverre de veranderingen “hun meer flexibiliteit geven om rechtstreeks contracten aan te gaan met individuen op een meer traditionele consultancybasis” zonder gebonden te zijn aan de huidige wettelijke verplichtingen rond de relatie van een bedrijf met hun werknemers in de VAE. .

Chris Payne, hoofdeconoom bij het in de VAE gevestigde Peninsula Real Estate, beschreef de stap als strategisch, ondanks het ontbreken van details.

“Het is een erkenning in de VAE dat expats hier voor de lange termijn zijn, ze zijn hier om te blijven, en wanneer je de economische cyclus doormaakt, wanneer je een neergang hebt, verlaten mensen die hun baan verliezen het land,” Payne vertelde CNBC’s “Capital Connection” op maandag. “En dat heeft onmiddellijk gevolgen voor andere bedrijven, het heeft duidelijk invloed op de vastgoedmarkt, en daarom wordt dat beetje bij beetje aangepakt.”

“Het is vaak achteraf dat je het echte detail krijgt”, zei hij over de aankondigingen van zondag. “Maar de details zullen komen … Als we het hebben over de visumwijzigingen, zijn ze allemaal buitengewoon positief, zelfs als we wachten op de details.”

Regionale competitie

Dit initiatief komt ook te midden van een groeiende rivaliteit met buurland Saoedi-Arabië om het handels- en zakencentrum van de regio te worden. de VAE specifiek Dubai is lange tijd gezien als het commerciële centrum van de regio, ondersteund door moderne transport- en logistieke infrastructuur en gunstig gelegen op het kruispunt van oost en west.

Mensen lopen langs het officiële bord dat de Dubai Expo 2020 markeert bij het Sustainability Pavilion in Dubai op 16 januari 2021. – De zes maanden durende wereldtentoonstelling, een mijlpaal voor het emiraat dat $ 8,2 miljard heeft uitgegeven op de oogverblindende locatie in de hoop om zijn soft power een boost te geven en de economie te resetten, zal nu zijn deuren openen in oktober 2021.

KARIM SAHIB | AFP | Getty Images

In het afgelopen jaar is Saoedi-Arabië begonnen met het liberaliseren van economische hervormingen in een poging meer menselijk kapitaal en investeringen aan te trekken. En in februari kondigde het aan dat zijn regering zou stoppen met zakendoen met internationale bedrijven waarvan het regionale hoofdkantoor niet in het koninkrijk was gevestigd in 2024. De stap werd algemeen gezien als een directe schot in de roos voor het zakelijke primaat van Dubai in de regio.

“Concurrentie is in veel gevallen natuurlijk een goede zaak, en de VAE reageren daarop door zichzelf naar de volgende fase te verplaatsen”, zei Payne. “Dit is altijd de visie van de VAE geweest dat het niet alleen een GCC-hub is, het is een hub voor Zuid-Azië, die verbinding maakt met Oost-Afrika en verder dan Zuid-Azië, ook in Oost-Azië. Dus als je kijkt naar sommige van deze aankondigingen met betrekking tot handel en investeringen, dan zegt het goed, we hebben concurrentie binnen de GCC, maar eigenlijk gaat onze visie verder dan de GCC.”

“Dus absoluut is het een reactie op wat er in Saoedi-Arabië aan de hand is, maar het is een positieve reactie; het zegt: ‘we kunnen de uitdaging aan’.”