US Oil Fund, populaire ETF-handel onder ticker ‘USO’, stort 28% in na een korte stop

By admin

Het United States Oil Fund, een populair op de beurs verhandeld effect dat bekend staat om zijn ‘USO’-ticker, die de olieprijs zou moeten volgen en populair is bij particuliere beleggers, stortte bijna 40% in toen de beheerders van het fonds herhaaldelijk wijzigingen aanbrachten in zijn structuur om een ​​instorting te voorkomen.

De laatste wijziging in de samenstelling ervan kwam op dinsdagmiddag toen het fonds zou beleggen in verschillende olie-futures-contracten en zei dat het al geld had overgemaakt naar het contract voor ruwe olie in augustus.

Het fonds werd stopgezet, een daling van 36% tot $ 2,40. Het werd dinsdag herhaaldelijk stopgezet vanwege de volatiliteit nadat USCF, de beheerder van het fonds, zei dat het de uitgifte van zogenaamde scheppingsmanden tijdelijk stopzette.

Creation baskets zijn hoe een ETF nieuwe aandelen creëert om aan de vraag te voldoen. De mandjes bevatten de onderliggende effecten, die in dit geval de oliefutures dalen. Met het stopzetten van deze scheppingsmanden zal de ETF nu in wezen handelen met een vast aantal aandelen zoals een gesloten beleggingsfonds.

Vrijdag heeft USCF de structuur van het USO-fonds gewijzigd, zodat het langlopende contracten kan aanhouden. Volgens een wettelijke aanvraag zal ongeveer 80% van het fonds in het contract van de eerste maand vallen, en 20% in het contract van de tweede maand.

Dat veranderde opnieuw met een nieuwe aanvraag op dinsdagmiddag.

In de aanvraag stond: “Met ingang van 22 april 2020 mag USO als reactie op de aanhoudende buitengewone marktomstandigheden op de markten voor ruwe olie, met inbegrip van supercontango, in elke hierboven beschikbare termijn voor ruwe olie-futures op de NYMEX en ICE-futures investeren. of in variërende percentages of investeer in een van de andere toegestane investeringen die hieronder en in zijn prospectus worden beschreven, zonder verdere openbaarmaking.USO is van plan om te proberen de benchmark van USO zo nauwkeurig mogelijk te blijven volgen, maar er kunnen aanzienlijke trackingafwijkingen optreden boven en buiten de beschreven verschillen hierin.”

John Davi, oprichter en CIO van Astoria Portfolio Advisors, zei dat de nieuwe structuren worden geïmplementeerd als een manier om te proberen investeerders te beschermen tegen scherpe prijzen. De pandemie van het coronavirus blijft de wereldwijde vraag naar ruwe olie verzwakken, waardoor de prijzen op het laagste niveau ooit zijn gestegen.

Volgens Davi is de USO in de eerste plaats in handen van particuliere beleggers, wat gevaarlijk kan zijn voor degenen die denken dat ze gokken op olieprijzen die in de loop van de tijd stijgen, zonder de dynamiek op de grondstoffenmarkt volledig te begrijpen.

‘Om USO te kopen, moet u de olietoekomstmarkt begrijpen’, vertelde Davi aan CNBC. “Ze [retail investors] koop gewoon de ETF omdat ze denken dat de prijs van ruwe olie zal stijgen, maar ze begrijpen de chauffeurs niet, die zijn vrij ingewikkeld. “

USCF heeft geen commentaar gegeven.

Maandag daalde het oliecontract in mei tot een negatieve prijs, een ongekende gebeurtenis die grote schade aanrichtte op de oliemarkten. Het contract loopt vandaag af. USO had dat contract waarschijnlijk al verkocht omdat het in het verleden heeft verklaard dat het twee weken voor het verstrijken van het contract in het volgende contract zou investeren. Het bezit dus futures voor de maand juni en nu waarschijnlijk de maand juli, gezien de herziene structuur.

De futures in juni begonnen ook op dinsdag te krateren, wat het fonds onder druk zette. De futures in juni die in een maand aflopen, zijn op dinsdag met 50% gedaald tot minder dan $ 10. De contracten voor juli daalden met 27%. Het contract voor mei herstelde zich echter een beetje en handelde opnieuw met een positieve waarde van $ 9.

USO zou in de problemen kunnen komen als die contracten ook naar een negatieve waarde dalen als ze bijna verlopen, wat de val van het contract van mei nabootst voordat het afliep.

De waarde van negatieve futures is ongekend en het is onduidelijk hoe producten zoals op de beurs verhandelde fondsen die zijn gebouwd voor de particuliere belegger om deel te nemen aan de markt, dergelijke gebeurtenissen aankunnen.

Hayman Capital Management CIO Kyle Bass waarschuwt investeerders voor het gevaar van op de beurs verhandelde fondsen die de olieprijzen volgen.

“De detailhandel heeft zich ingespannen in deze oliecontracten, in de veronderstelling dat ze spot ruwe olie kopen wanneer ze de volgende maand aan de voorkant kopen. Dus betalen ze $ 22 per vat wanneer de spotmarkt $ 38 negatief is. Retailbeleggers zullen fleeces krijgen als ze blijven deze olie-ETF’s binnenvliegen ‘, zei hij maandag op CNBC’s’ Closing Bell ‘.

Na de prijsactie van maandag tweette Bass, die zei shortposities te hebben tegen enkele energiegerichte ETF’s, dat hij 100% onderpand zou eisen.

Warren Pies, energiestrateeg bij Ned Davis Research, klonk even voorzichtig.

‘In het beste geval zijn het dure manieren om programmatische futures-exposure te verwerven’, zei hij maandag over op grondstoffen gebaseerde ETF’s. “In het slechtste geval zijn ze ontworpen om te imploderen. Toch blijft er geld naar de USO ETF stromen. Sinds vorige week bereikten de activa van USO een recordhoogte van meer dan $ 5 miljard. Om te herhalen: in deze omgeving is USO een treinwrak. Blijf weg, ‘zei hij.

Abboneer op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live werkdagprogrammering van over de hele wereld.