UK steunt Rolls-Royce-project om een ​​kernreactor op de maan te bouwen

By Jernst van Waal

Rolls-Royce heeft gewerkt aan een Micro-Reactor-programma “om technologie te ontwikkelen die mensen van stroom zal voorzien om op de maan te leven en te werken.”

Lorenzo Di Cola | Nurfoto | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De UK Space Agency zei vrijdag dat het onderzoek zou steunen door Rolls-Royce kijken naar het gebruik van kernenergie op de maan.

In een verklaring zei de overheidsinstantie dat onderzoekers van Rolls-Royce hadden gewerkt aan een Micro-Reactor-programma “om technologie te ontwikkelen die mensen van stroom zal voorzien om op de maan te leven en te werken.”

De UKSA zal nu £ 2,9 miljoen (ongeveer $ 3,52 miljoen) aan financiering verstrekken voor het project, waarvan het zei dat het “een eerste demonstratie zou opleveren van een Britse modulaire kernreactor op de maan”.

Het nieuwe geld bouwt voort op £ 249.000 die door de UKSA is verstrekt om een ​​studie in 2022 te financieren.

“Alle ruimtemissies zijn afhankelijk van een energiebron, ter ondersteuning van systemen voor communicatie, levensondersteuning en wetenschappelijke experimenten”, aldus het.

“Kernenergie heeft het potentieel om de duur van toekomstige maanmissies en hun wetenschappelijke waarde drastisch te verlengen.”

Rolls-Royce gaat samenwerken met een reeks organisaties aan het project, waaronder het Advanced Manufacturing Research Centre en Nuclear AMRC van de Universiteit van Sheffield en de Universiteit van Oxford.

“Het ontwikkelen van kernenergie in de ruimte biedt een unieke kans om innovatieve technologieën te ondersteunen en onze kennisbasis op nucleair, wetenschappelijk en ruimtetechnisch gebied uit te breiden”, aldus Paul Bate, CEO van de UK Space Agency.

Bate voegde eraan toe dat het onderzoek van Rolls-Royce “de basis zou kunnen leggen voor het stimuleren van continue menselijke aanwezigheid op de maan, terwijl het de bredere Britse ruimtevaartsector zou verbeteren, banen zou creëren en verdere investeringen zou genereren.”

Volgens de UKSA is Rolls-Royce — niet te verwarren met Rolls-Royce Motor Cars, eigendom van BMW – streeft ernaar “tegen 2029 een reactor klaar te hebben om naar de maan te sturen.”

Het nieuws uit het VK komt op een moment dat NASA doorgaat met haar Artemis-programma, dat gericht is op het creëren van wat het een “duurzame aanwezigheid op de maan noemt ter voorbereiding op missies naar Mars”.

NASA werkt samen met internationale en commerciële partners aan Artemis. In juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.