FINANCIEEL.com

UK CMA verzacht standpunt na blokkade deal

UK CMA verzacht standpunt na blokkade deal

De Britse toezichthouder lijkt het standpunt over de Microsoft-Activision-deal in een verrassende stap te verzachten

De Britse mededingingsregulator, de felste tegenstander of van Microsoft $ 69 miljard overname van gaming-gigant Activision Blizzardblokkeerde ronduit de deal in april.

Het lijkt erop dat de Britse Competitions and Markets Authority nu van gedachten is veranderd.

Nadat een Amerikaanse rechter dinsdag de motie van de Federal Trade Commission voor een voorlopig bevel om Microsoft ervan te weerhouden de aankoop van Activision Blizzard af te ronden, afwees, zei de UK CMA dat het klaar was om terug te gaan naar de onderhandelingstafel met de Redmond-gigant.

Maar welke garanties kan Microsoft de CMA bieden nadat eerdere pogingen tot concessies zijn mislukt?

Waarom de CMA de deal tussen Microsoft en Activision blokkeerde

De Britse CMA blokkeerde de overname efficiënt in april en zei dat de deal concurrentiebezwaren doet rijzen in de ontluikende markt voor cloudgaming. Net als andere toezichthouders is de CMA bezorgd dat Microsoft Activision-games zou kunnen nemen en ze exclusief voor zijn eigen platforms zou kunnen maken.

Cloudgaming is een technologie die gamers in staat stelt om toegang te krijgen tot games via externe servers – een game effectief streamen zoals een film op Netflix. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar Microsoft zet er sterk op in dat het een mainstream manier van gamen wordt.

“Microsoft toestaan ​​zo’n sterke positie in te nemen op de markt voor cloudgaming op het moment dat deze snel begint te groeien, zou het risico lopen de innovatie te ondermijnen die cruciaal is voor de ontwikkeling van deze kansen”, zei de CMA in april.

Waarom is het van koers veranderd?

De CMA had er agressief op aangedrongen dat Microsoft Activision niet zou kopen – en het besluit om zijn standpunt te versoepelen is voor velen als een verrassing gekomen.

In haar verklaring suggereerde de CMA dat het onderhandelingen met Microsoft zou openen om voorstellen te overwegen om het geschil op te lossen.

Een Call of Duty: Modern Warfare-videogame van Activision Blizzard wordt op woensdag 19 januari 2022 in de Xbox One-videogameconsole van Microsoft geplaatst in Denver, Colorado.

Michaël Ciaglo | Bloomberg |

“We staan ​​klaar om alle voorstellen van Microsoft in overweging te nemen om de transactie te herstructureren op een manier die de zorgen uit ons eindrapport wegneemt”, vertelde een CMA-woordvoerder dinsdag via e-mail aan CNBC.

“Om prioriteit te kunnen geven aan het werk aan deze voorstellen, zijn Microsoft en Activision met de CMA overeengekomen dat een schorsing van rechtszaken in het VK in het algemeen belang zou zijn en alle partijen hebben een gezamenlijk verzoek ingediend bij het Competition Appeal Tribunal om deze effect.”

De toezichthouder had door kunnen gaan en vorderingen kunnen maken bij de rechtbanken. Dit zou echter een langdurig en kostbaar proces zijn geweest, en kan bijzonder pijnlijk zijn geweest voor de waakhond als deze de zaak zou verliezen.

Alex Haffner, een mededingingsadvocaat bij advocatenkantoor Fladgate, vertelde CNBC dat de tegenslag voor de FTC de CMA in wezen deed “blootstellen aan de enige toezichthouder die de deal daadwerkelijk heeft geblokkeerd”.

“Waarom deden ze dit? Je zou het gezicht redden kunnen noemen, je zou het ook pragmatisch kunnen noemen, gezien de omstandigheden,” zei hij.

“Het is in het nauw gedreven en heeft publiekelijk gezegd dat het heeft aangekondigd de oproep om met Microsoft te onderhandelen op te schorten”, voegde Haffner eraan toe. “Je voegt dat toe, samen met de politieke machinaties van alle hitte die de CMA heeft. Het is behoorlijk vastgespijkerd [that] het gaat onderhandelen over een soort schikking met de partijen.”

Wat gebeurt er nu?

De CMA, Microsoft en Activision lijken nu klaar om een ​​mogelijke oplossing te vinden voor de zorgen van de toezichthouder om een ​​deal over de streep te krijgen.

Microsoft zou kunnen proberen om verdere toezeggingen te doen aan de toezichthouder. Het is in dit stadium nog niet duidelijk hoe die toezeggingen eruit zouden kunnen zien, maar Haffner zei dat ze “in verhouding moeten staan ​​tot de geuite zorgen”.

“Er komt een intense periode van onderhandelingen aan beide kanten die ze nodig hebben om het snel voor elkaar te krijgen”, vertelde Haffner aan CNBC. “Over een week of zo hebben we het wel voor elkaar, zou ik zeggen.”

Microsoft heeft een deadline van 18 juli om de deal af te ronden.

Microsoft-president Brad Smith zegt dat het een 'goede dag voor gamers' is na deals tussen Nintendo en Nvidia

Microsoft heeft al concessies gedaan aan de Britse toezichthouder, die zijn afgewezen.

Een van de oplossingen is dat Microsoft bepaalde games voor een bepaalde periode beschikbaar stelt op andere platforms. Zo zei Microsoft in februari dat het Xbox-pc-games naar de cloudgamingservice van Nvidia zou brengen. Het bedrijf tekende ook een 10-jarige deal met rivaliserende Nintendo om Call of Duty naar de platforms van het Japanse bedrijf te brengen op dezelfde dag dat de game beschikbaar zou komen op de Xbox.

Tegen de toezichthouders van de Europese Unie die de deal in mei goedkeurden, zei Microsoft dat het royaltyvrije licenties zou aanbieden aan cloudgamingplatforms om Activision-games te streamen, als een consument deze heeft gekocht.

Maar de CMA heeft soortgelijke concessies afgewezen omdat ze moeilijk te controleren en af ​​te dwingen zouden zijn, en de snel fluctuerende aard van de ontluikende cloudgamingsector betekent dat een dergelijke remedie mogelijk geen rekening houdt met veranderingen in de cloudmarkt.

Microsoft zal dus nog een poging moeten wagen om een ​​licentieconcessie af te dwingen.

Zal Microsoft bepaalde activiteiten moeten afstoten?

Voorafgaand aan het versoepelen van haar standpunt in haar uitspraak van april, heeft de CMA in februari mogelijke oplossingen aan Microsoft gemeld. Een daarvan was dat Microsoft zijn bedrijf verkocht dat verband hield met de populaire Call of Duty-game. Andere remedies waren onder meer de afstoting van een deel van de activiteiten van Activision Blizzard.

Microsoft-president Brad Smith vertelde in februari aan CNBC dat hij geen “haalbare weg” zag om Call of Duty te verkopen.

Maar volgens Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, zou een of andere afstoting mogelijk zijn. Ives zei woensdag in een notitie dat Microsoft zijn Game Pass-abonnementsservice in het VK zou kunnen afstoten om aan de CMA te voldoen.

Game Pass is de abonnementsservice van Microsoft op de Xbox-console en pc, waarmee gebruikers toegang krijgen tot honderden games.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert