FINANCIEEL.com

UBS winsten over het derde kwartaal van 2023

UBS winsten over het derde kwartaal van 2023

Een logo van de Zwitserse bank UBS is te zien in Zürich, Zwitserland, op 29 maart 2023.

Denis Balibouse | Reuters

UBS rapporteerde dinsdag een groter dan verwacht nettoverlies over het derde kwartaal van $785 miljoen, omdat het werkt aan de integratie van de gevallen rivaal Credit Suisse.

Analisten geraadpleegd door Reuters hadden verwacht dat de Zwitserse bankgigant in een door het bedrijf samengestelde opiniepeiling een nettoverlies van $444 miljoen per kwartaal zou noteren.

Het verlies werd veroorzaakt door $2 miljard aan kosten in verband met de Credit Suisse-integratie, waarbij de bank een onderliggende bedrijfswinst vóór belastingen noteerde van $844 miljoen.

UBS voltooide de overname van zijn getroffen binnenlandse rivaal in juni en maakte in augustus bekend dat het een einde had gemaakt aan een verliesbeschermingsovereenkomst ter waarde van 9 miljard Zwitserse frank en aan een publieke liquiditeitssteun van 100 miljard Zwitserse frank, die waren ingevoerd toen in maart overeenstemming werd bereikt over de noodhulp.

De aandelen van de bank stegen in augustus naar hun hoogste punt sinds eind 2008, nadat de winstresultaten over het tweede kwartaal een nettowinst van $28,88 miljard rapporteerden als gevolg van negatieve goodwill op de overname van Credit Suisse.

Negatieve goodwill vertegenwoordigt de reële waarde van activa die bij een fusie zijn verworven bovenop de aankoopprijs. UBS betaalde in maart een korting van 3 miljard Zwitserse frank ($3,33 miljard) om Credit Suisse over te nemen, in een deal die door de Zwitserse autoriteiten werd bemiddeld om de ineenstorting van de legendarische maar door schandalen geplaagde kredietverstrekker te voorkomen.

De aandelenkoers is sindsdien licht gedaald, maar blijft dit jaar ruim 27% hoger.

UBS is ook bezig met de volledige integratie van de Zwitserse bankafdeling van Credit Suisse – een belangrijk winstcentrum – en zal naar verwachting een flink deel van het personeelsbestand van de oude bank schrappen.

De bank kondigde ook aan dat zij tegen 2026 een bruto kostenbesparing van ten minste $10 miljard nastreeft, wanneer zij hoopt de integratie van alle activiteiten van de Credit Suisse Group te hebben voltooid.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert