Uber- en Lyft-aandelen beleefden hun beste week ooit

By Jernst van Waal

Luchtreizigers wachten op 20 augustus 2020 in Los Angeles, Californië in de buurt van een bord voor Uber op Los Angeles International Airport (LAX).

Mario Tama | Getty Images

Aandelen van gig economy-bedrijven Uber, Lyft, DoorDash en Airbnb schoten deze week omhoog nadat de bedrijven kwartaalrapporten hadden gepubliceerd die een sterke vraag lieten zien.

Lyft sloot de week af met een stijging van 46% en Uber steeg met 37%, de beste week ooit voor beide aandelen. DoorDash sloot 15% hoger en Airbnb steeg voor de derde week op rij, met een stijging van 5,5%.

Beleggers worden aangemoedigd om te zien dat gig-bedrijven op de consumentenmarkt tot nu toe bestand zijn tegen inflatoire druk die andere sectoren, zoals de detailhandel, op zijn kop heeft gezet. Het kan ook een indicatie zijn dat boodschappenbezorgplatform Instacart een sterkere pitch kan vormen voor een IPO. Instacart heeft in mei vertrouwelijk een beursgang aangevraagd, hoewel het zijn waardering op de particuliere markt moest verlagen.

Uber-topman Dara Khosrowshahi zei dat hij een verandering in de consumentenbestedingen heeft opgemerkt van detailhandel naar diensten. En inflatie heeft misschien zelfs geholpen. Khosrowshahi zei dat Uber een toename zag in het aantal chauffeurs op het platform, omdat consumenten op zoek zijn naar andere manieren om hun inkomen te verhogen.

Airbnb boekte ondertussen een recordaantal boekingen. DoorDash zei dat het een recordaantal bestellingen had. Lyft, dat nog steeds een nettoverlies had, boekte het hoogste gecorrigeerde winstcijfer ooit.

Hier zijn enkele van de hoogtepunten:

  • Uber rapporteerde een omzet van $ 8,07 miljard, ruim boven de schattingen van analisten van $ 7,39 miljard. Khosrowshahi zei dat de betrokkenheid van chauffeurs tijdens het kwartaal opnieuw een postpandemisch hoogtepunt bereikte.
  • Lyft rapporteerde een toename van 16% in actieve rijders tot 19,9 miljoen, de hoogste sinds het begin van de pandemie.
  • DoorDash boekte beter dan verwachte inkomsten. Hoewel het verlies per aandeel groter was dan geschat, noteerde het bedrijf een groei van 23% in het totale aantal afgeleverde bestellingen.
  • De aandelen van Airbnb zijn voor de derde week op rij gestegen. Het bedrijf boekte dinsdag een hoger dan verwachte winst en een omzet in lijn met de verwachtingen voor het tweede kwartaal. Airbnb zei dat het bruto aantal geboekte nachten voor grensoverschrijdende reizen het pre-pandemische niveau overschreed en verdubbelde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.