Uber-aandelen poppen nadat het de richtlijnen schrapt en investeringsverliezen voorspelt

By admin

Dara Khosrowshahi, CEO van Uber, spreekt op het WEF 2019 in Davos, Zwitserland op 23 januari 2019.

Adam Galica | CNBC

Uber-aandelen stegen donderdag met maar liefst 7% in uitgebreide handel nadat het bedrijf zei dat het de richtlijnen die tijdens de Q4-winstoproep waren gegeven, introk en waarschuwde dat het een waardevermindering verwacht vanwege teruglopende investeringen.

De rit- en bezorgbedrijven van het bedrijf zijn getroffen door de coronavirus pandemie en lockdowns, maar Uber heeft weinig aanwijzingen gegeven over de verwachte effecten. CEO Dara Khosrowshahi zei tijdens een telefoontje met analisten op 19 maart dat de boekingsdalingen in Seattle op jaarbasis 60% tot 70% hadden bereikt.

Beleggers kunnen worden toegejuicht door het relatief kleine effect van programma’s die Uber heeft uitgerold om chauffeurs te helpen tijdens de pandemie. Het bedrijf zei dat het verwacht dat het programma het GAAP-nettoresultaat met naar schatting $ 17 tot $ 22 miljoen zal verlagen in het eerste kwartaal en naar schatting $ 60 tot $ 80 miljoen in het tweede kwartaal.

Uber zei ook dat het een eenmalige last van $ 1,9 miljard tot $ 2,2 miljard zou kosten op de waarde van aandelenbeleggingen, wat het netto verlies van GAAP met dat bedrag zou beïnvloeden. Volgens het jaarverslag had Uber eind vorig jaar belangen in Didi, Grab, Zomato en de joint venture Yandex.Taxi.

Vorig jaar rapporteerde Uber een nettoverlies van $ 8,51 miljard, voornamelijk als gevolg van op aandelen gebaseerde compensatie.

KIJK MAAR: Uber, Lyft rideshare-bedrijven dalen met 50% als gevolg van coronavirus: rapport