Twitter voegt voormalige Google VP en AI-goeroe Fei-Fei Li toe aan boord

By admin

Twitter heeft professor Stanford en voormalig vice-president van Google, Fei-Fei Li, benoemd tot onafhankelijk bestuurder.

Het sociale mediaplatform zei dat Li’s expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) relevante perspectieven naar het bord zal brengen. De benoeming van Li kan Twitter ook helpen om AI-toptalent van andere bedrijven in Silicon Valley aan te trekken.

Li verliet haar rol als hoofdwetenschapper van AI / ML (kunstmatige intelligentie / machine learning) bij Google Cloud in oktober 2018 nadat ze kritiek had gekregen op opmerkingen die ze had gemaakt in verband met het controversiële Project Maven-initiatief met het Pentagon, dat Google AI gebruikte om te identificeren drone-doelen van wazige drone-videobeelden.

Toen details van het project naar voren kwamen, maakten Google-medewerkers bezwaar en zeiden dat ze niet wilden dat hun AI-technologie werd gebruikt in militaire drones. Sommigen stopten uit protest en ongeveer 4.000 medewerkers ondertekenden een petitie die riep op “een duidelijk beleid waarin staat dat noch Google, noch zijn aannemers ooit technologie voor oorlogvoering zullen bouwen”.

Hoewel Li niet rechtstreeks bij het project betrokken was, suggereerde een gelekte e-mail dat ze zich meer zorgen maakte over wat het publiek zou vinden van de betrokkenheid van Google bij het project, in tegenstelling tot de ethiek van het project zelf.

“Dit is rood vlees voor de media om alle manieren te vinden om Google schade toe te brengen”, schreef ze, volgens een kopie van de e-mail die de Intercept had verkregen. ‘Je hebt waarschijnlijk Elon Musk gehoord en zijn opmerking over AI die WO3 veroorzaakte.’

‘Ik weet niet wat er zou gebeuren als de media een thema zouden oppakken dat Google in het geheim AI-wapens of AI-technologieën bouwt om wapens voor de defensie-industrie mogelijk te maken. Google Cloud heeft ons thema over democratisering van AI in 2017 ontwikkeld, en Diane (Greene, hoofd van Google Cloud) en ik heb het gehad over humanistische AI ​​voor ondernemingen. Ik zou super voorzichtig zijn om deze zeer positieve beelden te beschermen. “

Een rijzende ster

Tot dat moment werd Li bij Google gezien als een rijzende ster. In de één jaar en tien maanden die ze daar was, hield ze toezicht op fundamenteel wetenschappelijk AI-onderzoek, alle AI / ML-producten en technische inspanningen van Google Cloud en een nieuw Google AI-lab in China.

Bij Google behield ze sterke banden met Stanford en in maart 2019 lanceerde ze het Stanford University Human-Centered AI Institute (HAI), dat tot doel heeft AI-onderzoek, onderwijs, beleid en praktijk te bevorderen ten behoeve van de mensheid.

“Met een ongeëvenaarde expertise op het gebied van engineering, informatica en AI, brengt Fei-Fei relevante perspectieven naar het bestuur terwijl Twitter technologie blijft gebruiken om onze service te verbeteren en onze langetermijndoelstellingen te bereiken”, aldus Omid Kordestani, uitvoerend voorzitter van Twitter.

Twitter is relatief traag geweest in de AI-race. Het verwierf de Britse start-up Magic Pony Technologies in 2016 voor maximaal $ 150 miljoen als onderdeel van een poging om zijn AI-referenties te verbeteren, maar zijn AI-inspanningen blijven vrij klein in vergelijking met andere bedrijven. Het heeft niet dezelfde reputatie als bedrijven als Google en Facebook als het gaat om doorbraken op het gebied van AI en machine learning.

Tegenwoordig gebruikt het bedrijf een AI-techniek genaamd deep learning om tweets aan te bevelen aan zijn gebruikers en gebruikt het ook AI om racistische inhoud en aanzetten tot haat of inhoud van extremistische groepen te identificeren.

De concurrentie om AI-talent is hevig in Silicon Valley en Twitter hoopt ongetwijfeld dat Li een aantal grote namen in de AI-wereld kan binnenhalen, aangezien ze een van de meest gerespecteerde AI-leiders in de branche is.

“Twitter is een ongelooflijk voorbeeld van hoe technologie de wereld op een krachtige manier met elkaar kan verbinden en ik ben vereerd om lid te worden van het bestuur op zo’n belangrijk moment in de geschiedenis van het bedrijf”, aldus Li.

“AI en machine learning kunnen een enorme impact hebben op technologie en de mensen die er gebruik van maken. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring voor Twitter te benutten, omdat deze technologie wordt benut voor iedereen die de service gebruikt.”