FINANCIEEL.com

Twitter ontsloeg vorig jaar werknemers in Afrika. Ze zeggen dat ze zijn genegeerd

Twitter ontsloeg vorig jaar werknemers in Afrika. Ze zeggen dat ze zijn genegeerd

Elon Musk, Chief Executive Officer van SpaceX en Tesla en eigenaar van Twitter, gebaart terwijl hij de Viva Technology-conferentie bijwoont die gewijd is aan innovatie en startups in het expositiecentrum Porte de Versailles in Parijs, Frankrijk, 16 juni 2023.

Gonzalo Fuentes | Reuters

Voormalige Twitter-medewerkers in Ghana, die in november werden ontslagen, hebben geen ontslagvergoeding gekregen en hebben al drie maanden niets van het bedrijf gehoord, vertelden bronnen aan CNBC.

Als onderdeel van de kostenbesparende inspanningen van nieuwe eigenaar Elon Musk ontsloeg Twitter bijna al het personeel van het enige kantoor in Afrika.

Na de aankondiging van de golf van banenverlies wereldwijd, tweette Musk in november dat “er helaas geen keus is wanneer het bedrijf meer dan $ 4 miljoen per dag verliest”.

“Iedereen die vertrok, kreeg drie maanden ontslagvergoeding aangeboden, wat 50% meer is dan wettelijk vereist”, voegde hij eraan toe, hoewel het onduidelijk was naar welk kantoor en rechtsgebied hij verwees.

Volgens de Ghanese arbeidswetgeving moet het personeel worden ontslagen en moet een opzegtermijn van drie maanden worden toegekend voordat ze worden ontslagen. Twitter-werknemers in de hoofdstad Accra kregen volgens de bronnen minder dan een maand de tijd.

Een voormalige werknemer, die vanwege de gevoelige aard van de situatie anoniem wilde blijven, vertelde maandag aan CNBC dat de werknemers om compensatie vroegen in plaats van opzegging en om emotionele schade als onderdeel van de onderhandelde schikking met Twitter, maar beide werden afgewezen.

“Twitter heeft ons te kwader trouw behandeld sinds we in november 2022 werden ontslagen. Er was geen poging om zelfs maar over een ontslagvergoeding met ons te onderhandelen totdat internationaal nieuws hierover begon te berichten, en nadat we het Arbeidsbureau in Ghana hadden benaderd,” zei een andere bron, die ook met CNBC sprak op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoelige aard van de situatie.

Elizabeth Warren dringt er bij SEC op aan om Tesla te onderzoeken vanwege Twitter-banden, corporate governance

“Het is een moeizaam proces geweest en ze hebben sommige van onze verzoeken afgewezen, waarvan we dachten dat ze redelijk waren gezien de omstandigheden en hoe we zijn behandeld.”

Via hun wettelijke vertegenwoordiger namen de werknemers uiteindelijk contact op met wat zij zagen als een afgezwakt ontslagaanbod in mei, maar sindsdien hebben ze radiostilte van Twitter doorstaan.

“We speelden bal en accepteerden het aanbod dat ze deden, zodat we verder konden met ons leven. Ze hebben ons echter volledig genegeerd sinds onze advocaat contact opnam met hun advocaat om het aanbod in mei te accepteren. Voor velen van ons zijn de verschuldigde onkosten gestegen ook niet betaald”, voegde de tweede bron eraan toe.

Twitter reageerde op het verzoek van CNBC om commentaar met een automatisch antwoord.

De eerste bron vertelde CNBC ook dat “iedereen moe en gefrustreerd is”.

“Deze schikking is niet eens wat was beloofd, maar we hebben besloten om het gewoon te accepteren en dat is een strijd geweest”, zeiden ze.

“Sommigen hebben nog steeds geen baan, hebben gezinnen te onderhouden en deze ontslagvergoeding zal een lange weg gaan, dus laat het in deze [manner] is gewoon zo triest.”

Elon Musk zou niet zijn wie hij is zonder 'demon mode' en zijn gedrevenheid: Musk-biograaf Walter Isaacson

Sinds de overname van het socialemediaplatform door Musk voor $ 44 miljard in oktober, heeft Twitter bijna de helft van zijn advertentie-inkomsten verloren en blijft het een negatieve cashflow genereren, zei Musk tijdens het weekend, samen met een aanzienlijke schuldenberg.

Het bedrijf ondervindt ook concurrentie van het nieuwe Meta-platform Threads, dat in de eerste week dat het in gebruik was meer dan 100 miljoen gebruikers registreerde.

Scott Galloway, professor marketing aan de Stern Business School van de New York University, schreef vrijdag dat Twitter vorige week “MySpace werd: een sociaal netwerk zonder innovatie dat langzaam wordt geëuthanaseerd door Meta.”

“De omzetdaling houdt verband met de vermindering van het personeelsbestand, maar wordt er niet door veroorzaakt”, voegde Galloway eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert