Twitter en Square CEO Jack Dorsey zegt dat er binnenkort ‘hyperinflatie’ zal plaatsvinden in de VS en de wereld

By Jernst van Waal

Jack Dorsey, CEO van Twitter en mede-oprichter & CEO van Square, spreekt tijdens de crypto-valutaconferentie Bitcoin 2021 Convention in het Mana Convention Center in Miami, Florida, op 4 juni 2021.

Marco Bello | AFP | Getty Images

Twitter mede-oprichter Jack Dorsey woog op de escalerende inflatie in de VS en zei dat de zaken aanzienlijk slechter zullen worden.

“Hyperinflatie gaat alles veranderen”, tweette Dorsey vrijdagavond. “Het gebeurd.”

De tweet komt met de inflatie van de consumptieprijzen die bijna 30 jaar hoog is in de VS en de groeiende bezorgdheid dat het probleem erger zou kunnen zijn dan beleidsmakers hadden verwacht.

Op vrijdag erkende Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell dat de inflatiedruk “waarschijnlijk langer zal aanhouden dan eerder werd verwacht”, en merkte op dat ze “tot ver in volgend jaar” zouden kunnen aanhouden. De leider van de centrale bank voegde eraan toe dat hij verwacht dat de Fed spoedig zal beginnen met het terugtrekken van de buitengewone maatregelen die zij heeft genomen om de economie te helpen, waarvan critici zeggen dat ze de inflatie hebben aangewakkerd.

Naast het toezicht houden op een platform voor sociale media met 206 miljoen actieve dagelijkse gebruikers, is Dorsey een sterke voorstander van bitcoin. Hij heeft gezegd dat Square, het debet- en creditcardverwerkingsplatform dat Dorsey mede heeft opgericht, overweegt om de cryptocurrency te gaan minen. Square bezit ook wat bitcoin en faciliteert de handel daarin.

In reactie op opmerkingen van gebruikers voegde Dorsey er vrijdag aan toe dat hij het inflatieprobleem over de hele wereld ziet escaleren. “Het zal binnenkort in de VS gebeuren, en dus de wereld”, tweette hij. Dorsey is momenteel zowel de CEO van Twitter als Square.

Het is één ding om op te roepen tot snellere inflatie, maar het kan sommigen verbazen dat Dorsey het woord hyperinflatie gebruikte, een toestand van snel stijgende prijzen die valuta’s kunnen ruïneren en hele economieën kunnen doen neerstorten.

Miljardair investeerder Paul Tudor Jones en anderen hebben opgeroepen tot een periode van stijgende inflatie. Jones vertelde eerder deze week aan CNBC dat hij wat bitcoin bezit en het als een goede inflatiehedge ziet.

“Het is duidelijk dat er plaats is voor crypto. Het is duidelijk dat het op dit moment de race tegen goud aan het winnen is”, zei Jones woensdag.

Maar de meeste grote investeerders zijn niet zo ver gegaan om te pleiten voor hyperinflatie zoals Dorsey.