Twitter-CEO Jack Dorsey: internetbedrijven zijn te machtig

CEO van Twitter Jack Dorsey getuigt op afstand tijdens de hoorzitting van de Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Transport ‘Does Section 230’s Sweeping Immunity Enable Big Tech Bad Behavior’, op Capitol Hill in Washington, DC, 28 oktober 2020.

Greg Nash | Zwembad | Reuters

Twitter-CEO Jack Dorsey zei woensdag dat het verbieden van president Donald Trump de “juiste beslissing voor Twitter” was, maar gaf toe dat het internet niet gecontroleerd mag worden door een handvol privébedrijven.

In een serie van dertien tweets zei Dorsey dat online spraak die tot schade in de echte wereld leidt, actie vereist, zelfs als een ban op een account verdeeldheid zaait “en een precedent schept dat volgens mij gevaarlijk is.” Hij schreef dat als een bedrijf als Twitter een beslissing neemt die mensen niet leuk vinden, ze ergens anders heen kunnen gaan, waardoor een inherente controle op zijn macht ontstaat.

Het algemene verbod op Trump na de oproer in het Capitool gaf echter aanleiding tot bezorgdheid.

“Dit concept werd vorige week uitgedaagd toen een aantal fundamentele internetproviders ook besloten om niet te hosten wat ze gevaarlijk vonden”, schreef Dorsey. “Ik geloof niet dat dit werd gecoördineerd. Waarschijnlijker: bedrijven kwamen tot hun eigen conclusies of werden aangemoedigd door de acties van anderen.”

Twitter en Facebook hebben het account van Trump verwijderd na het geweld van vorige week in het Capitool, waartoe de president en zijn opmerkingen op sociale media aanleiding gaven. YouTube volgde op dinsdag en verwijderde Trumps laatste belangrijke online kanaal dat zijn tientallen miljoenen volgers bereikte.

Ondertussen is de Parler-app, die grotendeels door conservatieven wordt gebruikt, door Apple en Google verboden vanwege gewelddadige inhoud en slechte controles rond moderatie. Amazon Web Services nam ook de toegang van Parler weg.

Dorsey zei dat het inconsistente beleid en het gebrek aan transparantie de inspanningen om een ​​open internet te creëren, ondermijnen.

“De reden waarom ik er zoveel passie voor heb #Bitcoin is grotendeels te danken aan het model dat het laat zien: een fundamentele internettechnologie die niet wordt gecontroleerd of beïnvloed door een enkel individu of entiteit, “schreef Dorsey.” Dit is wat het internet wil zijn, en in de loop van de tijd zullen er meer van worden. “

Hij verwees naar een aankondiging van eind 2019, toen Twitter zei dat het een klein team, Bluesky genaamd, financierde om met “een open gedecentraliseerde standaard voor sociale media” te komen. Hij zei dat het project nu mensen inhuurt en “het werk volledig zal doen door middel van openbare transparantie.”

KIJK MAAR: Twitter zonder Trump

Plaats een reactie