FINANCIEEL.com

Twee wetgevers in Singapore treden af ​​na toegeven ‘ongepaste relatie’

Twee wetgevers in Singapore treden af ​​na toegeven ‘ongepaste relatie’

Lee Hsien Loong, premier van Singapore en leider van de People’s Action Party (PAP), wandelt en praat met mensen in Singapore op zaterdag 5 september 2015.

Nicky Loh | Bloomberg via Getty Images

De regering van Singapore kreeg maandag opnieuw een klap toegebracht na het aftreden van twee wetgevers van de regerende partij die toegafen een “ongepaste relatie” met elkaar te hebben.

Een van hen was de voorzitter van het parlement, Tan Chuan-Jin, die stopte vanwege zijn recente ‘onparlementaire taal’. Een andere wetgever, Cheng Li Hui, nam ook met onmiddellijke ingang ontslag als parlementslid. Beiden waren lid van de regerende People’s Action Party.

“Naast de recente niet-parlementaire taal van de heer Tan, is er ook de kwestie van zijn ongepaste relatie met mede-PAP-parlementslid mevrouw Cheng Li Hui. Dit is in vergelijking des te ernstiger omdat hij de voorzitter was en zij parlementslid, en er zou moeten geen relatie geweest”, zei premier Lee Hsien Loong maandag tijdens een persconferentie.

De premier heeft beide aftreden aanvaard en zei dat het aftreden van Tan “noodzakelijk” was om “de hoge normen van fatsoen en persoonlijk gedrag te handhaven die de PAP al die jaren heeft hooggehouden”.

Plotseling aftreden van hoge PAP-partijleden komt zelden voor in Singapore, waar de regerende partij aan de macht is sinds 1959, vóór de onafhankelijkheid van de stadstaat in 1965.

Het ontslag komt slechts een week nadat de regering zei dat een kabinetsminister en het hoofd van een beursgenoteerd bedrijf in Singapore deel uitmaken van onderzoeken door de anticorruptiedienst van de stadstaat in een spraakmakend corruptieonderzoek.

Vrijdag heeft het Corrupt Practices Investigation Bureau van Singapore een arrestatiebevel uitgevaardigd voor miljardair Ong Beng Seng als onderdeel van zijn onderzoek waarbij minister van Transport S Iswaran betrokken was.

Eerder vorige week zei Lee dat hij Iswaran had gevraagd om verlof op te nemen nadat CPIB had onthuld dat de minister van Transport assisteerde bij een onderzoek.

Politieke neerslag

In zijn ontslagbrief aan Lee zei Tan dat hij een fout had gemaakt in het parlement, toen hij woorden uitsprak die “onbeleefd en onparlementair” van aard waren tegen een lid van de oppositiepartij.

Zijn ontslag komt na een recente controverse rond een opmerking die Tan maakte op een hete microfoon tijdens een zitting van het Parlement. Een videoclip van de opmerking kwam vorige week aan het licht toen deze op grote schaal werd verspreid op sociale media en leidde tot publieke kritiek.

Tan, die in september 2017 tot 10e parlementsvoorzitter werd gekozen, zei bij zijn aftreden: “Er is terecht veel onrust geweest over mijn opmerkingen. Velen vonden dat ik niet onpartijdig was.”

“Mijn fout deed bredere vragen rijzen over mijn neutraliteit en onpartijdigheid als voorzitter. De geloofwaardigheid van het Parlement en de voorzitter is van cruciaal belang en kan niet in het gedrang komen”, voegde hij eraan toe.

Tijdens de briefing op maandag zei Lee dat hij een nieuwe voorzitter zal nomineren tegen de volgende vergadering van het parlement, op 1 augustus, wanneer hij ook een ministeriële verklaring zal afleggen.

“Hoge normen van fatsoen en persoonlijk gedrag, samen met schoon en ongeschonden blijven, zijn de fundamentele redenen waarom Singaporezen de PAP vertrouwen en respecteren, en ons hun mandaat geven om de regering te vormen en met ons samen te werken om het leven van Singaporezen te verbeteren,” Lee gezegd.

“PAP-parlementsleden – of het nu ministers of achterblijvers zijn – moeten deze kardinale waarden te allen tijde hoog houden. Zonder partijdiscipline, zonder integriteit zijn we niets, dus dit is een absolute vereiste.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert