Site pictogram Financieel.com

Twee huisdieren in New York testen positief op het coronavirus, zegt CDC

Kat zit stil terwijl een dierenarts zijn vaccins toedient.

aabejon | iStock | Getty Images

Het coronavirus heeft twee katten in de staat New York besmet, waardoor ze de eerste huisdieren zijn die positief testen op het virus in de Verenigde Staten, aldus de Centers for Disease Control and Prevention op woensdag.

Een van de katten werd getest nadat deze milde ademhalingssymptomen vertoonde, hoewel niet werd bevestigd dat de eigenaren Covid-19 hadden. Het virus kan op deze kat zijn overgebracht door licht zieke of asymptomatische leden van het huishouden of door contact met een geïnfecteerde persoon buitenshuis, zei de CDC.

De eigenaar van de tweede kat had positief getest op het coronavirus en het dier werd ook getest na tekenen van luchtwegaandoeningen.

De twee katten leven in afzonderlijke delen van de staat en zullen naar verwachting volledig herstellen, zei de CDC. De afdeling zei dat routinematig testen van dieren op dit moment niet wordt aanbevolen en dat de gezondheids- en volksgezondheidsfunctionarissen het voortouw zullen nemen bij het bepalen of dieren moeten worden getest.

Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij het verspreiden van het virus. Verdere studies zijn nodig om te begrijpen of en hoe verschillende dieren, inclusief huisdieren, kunnen worden beïnvloed, aldus de CDC.

Woensdag maakte de Bronx Zoo in een verklaring bekend dat nog eens drie tijgers en drie leeuwen positief zijn getest. De dierentuin maakte eerder op 5 april bekend dat een 4-jarige tijger in de dierentuin genaamd Nadia positief testte op COVID-19 na het ontwikkelen van een droge hoest.

Ambtenaren van de Wereldgezondheidsorganisatie zeiden dat ze verschillende gevallen onderzoeken waarin huisdieren door hun menselijke verzorgers met het coronavirus lijken te zijn besmet.

Een onderzoek bij katten in Wuhan wees uit dat de huisdieren besmet konden zijn met het coronavirus, zei Dr. Maria Van Kerkhove, de technische leiding van de WHO bij de uitbraak, tijdens een recente persconferentie. Ze voegde eraan toe dat gezondheidsfunctionarissen van de wereld niet geloven dat de dieren een rol spelen bij de overdracht op mensen, hoewel mensen dieren kunnen infecteren.

Het is “erg belangrijk dat we respectvol en vriendelijk blijven” voor de dieren die waarschijnlijk met mensen besmet zullen zijn, zei dr. Mike Ryan, uitvoerend directeur van het WHO-programma voor noodsituaties op de gezondheid, tijdens de persconferentie.

‘Het zijn op zichzelf staande wezens en ze verdienen het om met vriendelijkheid en respect behandeld te worden,’ zei Ryan. ‘Ze zijn slachtoffers zoals de rest van ons.’

Mobiele versie afsluiten