FINANCIEEL.com

Turkse centrale bank verhoogt rente minder dan verwacht, naar 17,5%

Turkse centrale bank verhoogt rente minder dan verwacht, naar 17,5%

Het Taksim-plein in Turkije, met de figuur van Kemal Ataturk, de eerste president, en de Turkse vlag op de achtergrond.

Sopa-afbeeldingen | Lichtraket | Getty Images

De centrale bank van Turkije heeft donderdag haar belangrijkste rentetarief met 250 basispunten verhoogd tot 17,5%, wat lager is dan de prognoses van analisten nu de monetaire beleidsmakers van het land beginnen aan een lange en pijnlijke missie om de dubbelcijferige inflatie aan te pakken.

De Turkse lira daalde ongeveer een half procentpunt ten opzichte van de dollar op het nieuws en handelde op 26,92 ten opzichte van de dollar. Eerder deze week bereikte de lira een nieuw laagterecord van 26,9 ten opzichte van de dollar, vanwege zorgen in de markt dat de komende rentestijging minder zou zijn dan verwacht. De munt heeft dit jaar 30% van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar.

In juni verhoogde Turkije voor het eerst in meer dan twee jaar zijn rentetarief, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beleidsmakers had aangesteld die hadden gezworen economische orthodoxie toe te passen om het inflatiebeeld te keren.

Turkije verlaagde zijn beleidsrente gestaag van 19% eind 2021 tot 8,5% afgelopen maart, toen de inflatie explosief steeg, eind 2022 de 80% doorbrak en in juni afnam tot iets minder dan 40%.

Volgens de traditionele economische orthodoxie moeten de rentetarieven worden verhoogd om de inflatie af te koelen, maar Erdogan – een zelfverklaarde “vijand” van de rentetarieven die het instrument “de moeder van alle kwaad” noemt – pleitte vocaal voor een strategie om in plaats daarvan de tarieven te verlagen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert