Turkije verlaagt de rente voor de negende keer op rij om het herstel te bevorderen

By admin

Mensen dragen gezichtsmaskers terwijl ze over de Istiklal-laan lopen op 14 april 2020 in Istanbul, een dag nadat de Turkse president volgend weekend een nieuwe afsluiting had besteld, waarbij ze waarschuwden dat de verhuizing zou worden opgelegd zolang als nodig om de verspreiding van de ziekte van COVID-19 te stoppen veroorzaakt door het nieuwe coronavirus.

Ozan KOSE | AFP | Getty Images

De Turkse centrale bank verlaagde donderdag de rente met 50 basispunten, in een beweging die volgens economen waarschijnlijk werd aangemoedigd door het vertrouwen in de lira, die bescheiden is gestegen sinds het eerder deze maand bereikte dieptepunt.

De beslissing van de centrale bank om zijn negende rechte renteverlaging vaardigen brengt haar belangrijkste tarief, de een-week reporente, van 8,75% naar 8,25%. Het komt ondanks de zorgen van beleggers over de snel krimpende deviezenreserves van Turkije.

De lira handelde op 6.789 om 12.30 uur naar de dollar Londense tijd, weinig veranderd ten opzichte van de vorige dag. De renteverlaging op donderdag is de laatste in een lange versoepelingscyclus die begon toen de rente van de bank in juli 2019 maar liefst 24% bedroeg.

De Turkse economie kan eerder deze maand zijn dieptepunt hebben bereikt onder druk van de coronaviruspandemie, zei de commissie voor monetair beleid van de bank in een verklaring. Ze beschreven een “uitgesproken” verzwakking in april, maar zeiden dat de eerste twee weken van mei tekenen van “uitbodemen” vertoonden als gevolg van de stappen naar gedeeltelijke normalisatie.

Turkije heeft het hoogste aantal gevallen van coronavirus geregistreerd in het Midden-Oosten, met bijna 150.000 gevallen, die medio april Iran hebben overtroffen. Maar de economie stond al onder druk voordat het coronavirus toesloeg, met twee jaar van een verzwakkende munt, een hoog begrotingstekort en een werkloosheid van bijna 14% in januari. De regering van het land onthulde eind maart een stimuleringsplan van 15,4 miljard dollar om bedrijven te helpen die zwaar worden getroffen door de pandemie, met name in de toeristische sector, die naar verwachting dit jaar verwoestende verliezen zal lijden.

De Turkse centrale bank heeft de afgelopen maanden miljoenen dollars opgenomen uit haar deviezenreserves om de lira te ondersteunen, en maakt nu de weg vrij voor lagere financieringskosten waarvan de regering hoopt dat ze het economisch herstel zullen bevorderen. Financieringskosten zijn, gecorrigeerd voor inflatie, al onder nul.

In haar aankondiging zei de bank dat, om het desinflatieproces in lijn te houden met het “beoogde pad”, “de voortzetting van een voorzichtig monetair standpunt” vereist is, en dat haar inflatievooruitzichten “gunstig” waren ondanks de depreciatie van de lira. De dollar is dit jaar 14% gestegen ten opzichte van de Turkse valuta.

De inflatie in april bedroeg 10,94%, het laagste niveau sinds november. De centrale bank verlaagde donderdag haar inflatieprojectie aan het einde van het jaar van 8,2% tot 7,4%, wat erop wijst dat verdere renteverlagingen in zicht zijn.

Het nieuws komt een dag nadat de centrale bank van Turkije haar valutaswapovereenkomst met Qatar verdrievoudigde, waardoor de broodnodige financiering werd veiliggesteld nu het land van 82 miljoen zijn reserves opbrandt en geconfronteerd wordt met een groeiend begrotingstekort en een potentiële recessie voor het hele jaar. Door de wijziging werd een oorspronkelijke limiet van $ 5 miljard op de initiële swapovereenkomst van de twee landen in 2018 gewijzigd, waardoor deze werd verhoogd tot $ 15 miljard.