FINANCIEEL.com

Turbulentie wordt erger naarmate de planeet opwarmt

Turbulentie wordt erger naarmate de planeet opwarmt

Een vliegtuig dat over Northamptonshire, Engeland vliegt. Voor velen is turbulentie een ongemakkelijk onderdeel van vliegreizen.

Joe Giddens – Pa-afbeeldingen | Pa-afbeeldingen |

Turbulentie tijdens een vlucht kan voor velen een ongemakkelijke ervaring zijn, variërend van lichte hobbeligheid tot meer ernstige gevallen van beschadigde vliegtuigen en gewonde passagiers.

Met miljoenen mensen die op zomervakantie vertrekken, biedt een recente studie van onderzoekers in Engeland een aantal uitdagende, maar belangrijke lectuur.

Volgens de analyse, die in juni werd gepubliceerd in Geophysical Research Letters, kwam clear-air turbulentie (CAT) tussen 1979 en 2020 steeds vaker voor in bepaalde delen van de wereld.

Gerelateerd aan windschering, vormt turbulentie in heldere lucht een specifieke uitdaging voor piloten, omdat het lastig is om van tevoren te identificeren en zonder waarschuwing kan verschijnen.

De World Meteorological Organization, bijvoorbeeld, zegt dat CAT “vaak – hoewel niet noodzakelijkerwijs altijd – optreedt bij afwezigheid van bewolking, waardoor het moeilijk visueel te detecteren is.”

In een aankondiging bij de release van het rapport, heeft de Universiteit van Reading enkele van de belangrijkste bevindingen van de onderzoekers uiteengezet.

“Op een typisch punt boven de Noord-Atlantische Oceaan – een van ’s werelds drukste vliegroutes – nam de totale jaarlijkse duur van ernstige turbulentie toe met 55% van 17,7 uur in 1979 tot 27,4 uur in 2020”, aldus het rapport.

Bovendien steeg matige turbulentie van 70,0 naar 96,1 uur, terwijl lichte turbulentie 546,8 uur bereikte, een stijging van 466,5 uur.

De universiteit verklaarde verder dat warmere lucht door de uitstoot van kooldioxide “de windschering in de straalstromen verhoogt, waardoor de turbulentie in de Noord-Atlantische Oceaan en wereldwijd wordt versterkt”.

De auteurs van het artikel zeggen dat hun onderzoek “het beste bewijs tot nu toe vertegenwoordigt dat CAT de afgelopen vier decennia is toegenomen, in overeenstemming met de verwachte effecten van klimaatverandering.”

Vliegtuigpassagiers zijn verplicht om hun veiligheidsgordel vast te maken wanneer het bord verlicht is, en wordt geadviseerd om deze tijdens de vlucht vast te houden.

Pedrojperez | Ivoorraad |

Paul Williams, hoogleraar atmosferische wetenschappen aan de Universiteit van Reading en co-auteur van de studie, sprak met CNBC en gaf enige context aan de bevindingen.

“[This] betekent niet noodzakelijkerwijs dat vliegtuigen turbulentie ondervinden, turbulentie in heldere lucht, 55% vaker omdat vliegtuigen het natuurlijk proberen te vermijden en ze zijn er erg goed in geworden om het te vermijden, “zei hij.

Er is echter “meer turbulentie in de atmosfeer, punt uit.”

“Ik denk … het is moeilijk te geloven dat er 55% meer turbulentie in de atmosfeer zou kunnen zijn en dat vliegtuigen er niet vaker mee te maken krijgen”, zei Williams. Hij maakte ook duidelijk dat het rapport atmosferische waarnemingen analyseerde in plaats van direct te kijken naar vliegtuigmetingen van turbulentie.

De kosten van turbulentie

De gevolgen van ernstige turbulentie variëren.

Williams zei dat ze onder meer “interne schade aan het vliegtuig door voorwerpen en mensen … botsingen met de binnenkant, meestal het plafond, en meer alledaags gewoon routinematige slijtage of wat ingenieurs ‘vermoeidheid’ van het vliegtuig noemen, kunnen omvatten.”

In een verklaring die vorige maand is uitgegeven, benadrukte Mark Prosser, een PhD-onderzoeker aan de Universiteit van Reading en co-auteur van de studie, de financiële implicaties van turbulentie.

“Luchtvaartmaatschappijen zullen moeten gaan nadenken over hoe ze de toegenomen turbulentie zullen beheersen, aangezien het de industrie alleen al in de VS $ 150-500 miljoen per jaar kost”, zei hij, verwijzend naar een cijfer op een website met betrekking tot het NCAR Research Applications Laboratory.

“Elke extra minuut die wordt besteed aan het reizen door turbulentie verhoogt de slijtage van het vliegtuig, evenals het risico op verwondingen voor passagiers en stewardessen”, voegde Prosser eraan toe.

Hoe het te beheren

Wat kan er dan worden gedaan om turbulentie in heldere lucht te verminderen of te beheersen? Williams benadrukte onder andere het belang van het verbeteren van forecasting.

“We hebben meer onderzoek nodig om precies te begrijpen wat turbulentie veroorzaakt en hoe het te berekenen,” zei hij. “Ik denk dat we moeten investeren in beter onderzoek naar turbulentievoorspellingen.”

Als het op technologie aankomt, is er de komende jaren ruimte voor belangrijke ontwikkelingen, ook al blijven er uitdagingen bestaan.

“Hoewel de radar in de cockpit geen duidelijke luchtturbulentie kan zien, is er een verwante technologie genaamd LIDAR die staat voor lichtdetectie en bereik,” zei Williams.

LIDAR, legde Williams uit, werkt volgens dezelfde principes als radar, maar gebruikt in plaats daarvan ultraviolet licht en lasers.

“Door die andere golflengte van licht te gebruiken, kunnen we onzichtbare, heldere luchtturbulentie voor ons zien”, zei hij.

“Ze hebben testvluchten gedaan en het werkt ongeveer … tot 20 mijl voor het vliegtuig … [so] je kunt het op het scherm in de cockpit zien en het veiligheidsgordelbord omdoen en proberen eromheen te vliegen.

Er is echter één grote vangst. “Helaas is het erg duur en wordt het ook geleverd in een grote, zware doos, die je niet echt in een vliegtuig wilt laten gaan om gewicht aan het vliegtuig toe te voegen”, zei Williams.

Hoewel het momenteel niet wordt gebruikt, kunnen er dingen veranderen.

“In de toekomst, als het waarschijnlijk wordt geminiaturiseerd en de kosten dalen en er ook meer turbulentie in de atmosfeer is, kunnen we vliegtuigen later zien uitgerust met LIDAR. En dat zou een game-wisselaar zijn als het gebeurt, ” zei Williams.

‘Houd je gordel vast’

Zal het probleem van turbulentie erger worden?

“Het is zeker afhankelijk van onze uitstoot,” zei Williams. “Elke extra graad Celsius opwarming impliceert een extra hoeveelheid turbulentie”, voegde hij eraan toe.

“In zoverre is het in onze controle… [because] we kunnen de opwarming van onze uitstoot beheersen. Maar weet je, ik denk… tenzij we iets drastisch doen, staat er de komende decennia meer turbulentie op het programma.”

Williams had ook enkele afgemeten woorden van troost voor flyers die zich misschien zorgen maken over een dergelijke kijk.

“Ik suggereer niet dat het zo erg gaat worden dat er vliegtuigen uit de lucht vallen of dat we in bepaalde delen van de wereld moeten stoppen met vliegen”, zei hij.

Ernstige turbulentie, voegde hij eraan toe, is “vrij zeldzaam – slechts 0,1% van de atmosfeer op 12.000 voet bevat ernstige turbulentie, dus als je in een vliegtuig zit, is het zeer onwaarschijnlijk dat je vliegtuig die 0,1% zal raken.”

“Echter, gezien het aantal vliegtuigen in de lucht, zal een van hen dat wel doen. Maar zelfs als de turbulentie zou verdrievoudigen, zou het nog steeds slechts 0,3% van de atmosfeer zijn.”

Zijn advies aan passagiers is duidelijk. “Ik denk niet dat er hier een grote zorg is voor passagiers.”

“Het is natuurlijk verstandig om je veiligheidsgordel vast te houden, voor het geval je pech hebt en je raakt dat kleine deel van de atmosfeer waar de turbulentie in zit.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert