Trump zegt dat de VS Iraanse kanonneerboten die Amerikaanse schepen lastig vallen, zullen vernietigen

By admin

Een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde op geheime locatie voor de kust van Bandar Abbas, Iran, augustus 2019.

Nazanin Tabatabaee | WANA | Reuters

President Donald Trump waarschuwde woensdag dat de Verenigde Staten Iraanse kanonneerboten zullen vernietigen die Amerikaanse schepen op zee lastigvallen.

De dreiging, die heeft bijgedragen tot een herstel van de olieprijzen, kwam dagen nadat het Pentagon beweerde dat schepen van de Iraanse marine van de Islamitische Revolutionaire Garde “gevaarlijke en provocerende” acties ondernamen bij schepen van de Amerikaanse marine en kustwacht in de Perzische Golf.

‘Ik heb de Amerikaanse marine opgedragen alle Iraanse kanonneerboten neer te schieten en te vernietigen als ze onze schepen op zee lastigvallen’, schreef de president in een post op Twitter.

West Texas Intermediate, de Amerikaanse benchmark, steeg woensdag met meer dan 30% nadat het dit jaar naar historische dieptepunten was gezakt toen de pandemie van het coronavirus de vraag drukte. Iran produceerde vorig jaar 3% van de olie in de wereld.

Zes Amerikaanse militaire schepen voerden vorige week trainingsoperaties uit in internationale wateren toen 11 Iraanse schepen “de bogen en achtersteven van de Amerikaanse schepen met zeer korte afstand en hoge snelheden overstaken”, aldus de verklaring van de Amerikaanse marine van 15 april.

Op een gegeven moment kwamen de Iraanse schepen binnen 10 yards van de boeg van de Coast Guard cutter Maui.

De Amerikaanse bemanningen gaven meerdere waarschuwingen via brug-tot-brugradio, vijf korte ontploffingen van de scheepshoorns en akoestische apparaten met groot bereik voor de Iraanse schepen.

Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde-marineschepen voerden onveilige en onprofessionele acties uit tegen Amerikaanse militaire schepen door de bogen en achtersteven van de schepen van dichtbij te kruisen terwijl ze opereren in de internationale wateren van de Noord-Arabische Golf.

US Navy foto

“Na ongeveer een uur reageerden de IRGCN-schepen op de bridge-to-bridge radioverzoeken, manoeuvreerden vervolgens weg van de Amerikaanse schepen en maakten afstand tussen hen”, voegde de verklaring toe.

Uren na het incident zei staatssecretaris Mike Pompeo dat de administratie een reactie aan het evalueren was.

‘We hebben dit eerder gezien, waarbij de Iraniërs zich gedragen op manieren die niet stroken met het internationaal recht’, zei Pompeo.

Hij zei dat de VS “aan het evalueren waren hoe ze het beste konden reageren en ons ongenoegen konden communiceren over wat er gebeurde”.

De laatste spanning komt maanden nadat de VS en Iran een stap terug van de rand van oorlog leken te doen.

In januari vermoordden de VS de generaal van Iran, Qasem Soleimani, een topfunctionaris in het land die de VS beschuldigde van het orkestreren van aanvallen op Amerikanen.

Iran reageerde met aanvallen op twee bases die Amerikaanse troepen in Irak huisvesten. Er waren geen dodelijke slachtoffers door de stakingen, maar sindsdien is bij meer dan 100 troepen de diagnose hersenletsel opgelopen tijdens de aanval.