Trump suggereert dat rapporten over ziek worden van Kim Jong Un ‘onjuist’ zijn

By admin

WASHINGTON – President Donald Trump zei donderdag dat de rapporten die suggereren dat de leider van Noord-Korea arbeidsongeschikt was na een cardiovasculaire operatie, onjuist waren.

‘Ik denk dat het rapport onjuist was, laat ik het zo zeggen’, zei Trump toen hem tijdens een persconferentie in het Witte Huis werd gevraagd of hij op de hoogte was van de toestand van Kim Jong Un. ‘Ik heb gehoord dat het rapport een onjuist rapport was. Ik hoop dat het een onjuist rapport was’, voegde hij eraan toe zonder verdere details te verstrekken.

Eerder deze week zei Trump dat hij een “zeer goede relatie” had met de jonge leider en wenste Kim “veel succes”.

‘Ik heb een heel goede relatie met hem gehad. Ik zou niet – ik kan dit alleen maar zeggen, ik wens hem het beste, want als hij in een toestand verkeert die volgens de rapporten wordt genoemd, is dat een zeer ernstige aandoening, zoals Weet je, ‘zei Trump dinsdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. ‘Maar ik wens hem het beste.’

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un in de gedemilitariseerde zone die de twee Korea’s scheidt, in Panmunjom, Zuid-Korea, op 30 juni 2019.

Kevin Lamarque | Reuters

Speculatie over Kim’s gezondheid ontstond voor het eerst na zijn afwezigheid op de verjaardag van 15 april van de oprichtingsvader van Noord-Korea, Kim Il Sung, de grootvader van Kim Jong Un.

Daily NK, een Zuid-Koreaanse krant die zijn berichtgeving over Noord-Korea richt, zei maandag laat dat Kim op 12 april een cardiovasculaire procedure heeft ondergaan in het Hyangsan-ziekenhuis. De outlet meldde ook dat Kim herstelde in een villa in de buurt van het ziekenhuis.

NBC News, onder verwijzing naar Amerikaanse functionarissen, meldde dinsdag vroeg dat Kim onlangs een hart- en vaatoperatie heeft ondergaan. Sommige van die functionarissen zeiden dat inlichtingen suggereren dat Kim arbeidsongeschikt zou kunnen zijn.

Het rapport van NBC leek in tegenspraak te zijn met het presidentiĆ«le kantoor van Zuid-Korea, dat tegen de outlet zei dat Kim “momenteel door provinciale gebieden reist met zijn naaste assistenten en we vinden geen bewijzen om speculatie over zijn slechte gezondheid te ondersteunen.”

Kim Jong Un werd in 2009 naar voren geschoven als de “Grote Opvolger” en werd het jaar daarop benoemd tot viersterrengeneraal. Zijn vader, Kim Jong Il, stierf in 2011 en werd verondersteld ongeveer 70 jaar oud te zijn op het moment van zijn dood. Zoals gepland nam Kim het over en was waarschijnlijk ongeveer 28 jaar oud.

De leider van Noord-Korea, Kim Jong Un, kijkt naar een militaire oefening ter gelegenheid van de 85e verjaardag van de oprichting van het Koreaanse Volksleger (KPA).

KCNA | Reuters

Onder Kim heeft de teruggetrokken staat zijn krachtigste atoomtest uitgevoerd, zijn allereerste intercontinentale ballistische raket gelanceerd en dreigde hij raketten de wateren in te sturen nabij Guam, een Amerikaans grondgebied.

Noord-Korea is het enige land dat deze eeuw kernwapens heeft getest. Sinds 2011 heeft Kim meer dan 100 raketten gelanceerd en vier kernwapentests uitgevoerd, wat meer is dan zijn vader, Kim Jong Il, en grootvader, Kim Il Sung, gelanceerd over een periode van 27 jaar.