Financieel.com

Trump neemt niet deel aan het G-20-evenement over voorbereiding op wereldwijde pandemieën

President Donald Trump zwaait terwijl hij golf speelt bij Trump National Golf Club in Sterling, Virginia, zaterdag 21 november 2020.

Manuel Balce Ceneta | AP Foto

President Donald Trump nam zaterdag niet deel aan een virtuele G-20-sessie over wereldwijde respons op het coronavirus en verbeterde paraatheid voor pandemieën, zelfs nu Covid-19-gevallen sterk toenemen en dagelijkse records breken in de VS.

Grote leiders van de 20 grootste economieën ter wereld leverden videoboodschappen voor de virtuele sessie over de voorbereiding op pandemieën, waaronder de leiders van Saoedi-Arabië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Zuid-Korea. Trump leverde geen bericht voor het evenement en er leek geen Amerikaanse aanwezigheid in de sessie te zijn.

Trump nam kort deel aan de openingsceremonie van de virtuele top georganiseerd door Saudi-Arabië met de rest van de G-20-leiders. De president ging later naar zijn golfbaan, Trump National Golf Club in Sterling, Virginia, waar hij sinds de verkiezingen de laatste paar weekenden heeft doorgebracht.

CNBC heeft contact opgenomen met het Witte Huis voor commentaar.

Het was het grootste deel van de week niet duidelijk of Trump zou deelnemen aan de laatste G-20-top voordat hij zijn ambt verliet. De president zal pas zondagochtend weer verschijnen bij de G-20.

Meer dan 57 miljoen mensen zijn besmet en meer dan 1,3 miljoen zijn tijdens de pandemie wereldwijd aan het virus overleden, terwijl wereldleiders worstelen om een ​​gecoördineerde reactie te produceren.

De Japanse premier Yoshihide Suga (links boven), de Amerikaanse president Donald Trump (rechts boven), de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (links onder) en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (links boven) zijn te zien op een scherm voor de start van een virtuele G20-top georganiseerd door Saoedi-Arabië en gehouden tijdens een videoconferentie te midden van de Covid-19 (nieuwe coronavirus) pandemie, in Brussel, op 21 november 2020.

YVES HERMAN | AFP | Getty-afbeeldingen

Verschillende G-20-leiders riepen op tot een rechtvaardige distributie van Covid-19-vaccins en voor het versterken van de Wereldgezondheidsorganisatie, het bureau dat het voortouw neemt in de strijd tegen de pandemie en coördineert hoe vaccins wereldwijd verspreid moeten worden.

De regering-Trump kondigde deze zomer haar terugtrekking uit de WHO aan en heeft zich teruggetrokken uit het plan van het bureau om een ​​vaccin te distribueren dat bekend staat als COVAX.

De Franse president Emmanuel Macron drong aan op internationale samenwerking om iedereen een vaccin te bieden en een systeem op te bouwen waarmee de eerste doses van het vaccin naar de minst ontwikkelde landen kunnen worden gestuurd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep op tot betere financiering.

“Om de pandemie te verslaan, moet elk land toegang hebben tot het vaccin en het zich kunnen veroorloven”, zei Merkel tijdens het evenement. “We hebben betrouwbare financiering, betere samenwerking en meer onafhankelijkheid nodig.”

De Russische president Vladimir Poetin vertelde de leiders dat Rusland bereid is zijn vaccin tegen het Spoetnik V-coronavirus naar andere landen te verspreiden en werkt aan een tweede en derde vaccin.

De Chinese president Xi Jinping zei dat China bereid is de wereldwijde ontwikkeling en distributie van vaccins op te voeren. China heeft momenteel vijf vaccinkandidaten die fase III-onderzoeken ondergaan.

Trump, die de verkiezingen van 3 november verloor maar niet toegaf, heeft al enkele maanden geen bijeenkomst van de taskforce coronavirus van het Witte Huis bijgewoond en heeft geen vragen van de pers over de pandemie beantwoord.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University brak de VS vrijdag opnieuw een dagelijks record voor nieuwe Covid-19-gevallen, met meer dan 195.500 bevestigde gevallen en minstens 1.800 doden. De toename van het aantal gevallen zorgt voor een toename van ziekenhuisopnames en sterfgevallen, met meer dan 82.100 mensen die momenteel in het hele land worden opgenomen – een hoger aantal dan ooit tijdens de pandemie.

– Reuters heeft bijgedragen aan dit rapport

Exit mobile version