Site pictogram Financieel.com

Trump had moeten worden gearresteerd voor rellen in het Capitool, vertelde Pelosi aan Milley

De Amerikaanse president Donald Trump gebaart terwijl hij spreekt tijdens een bijeenkomst om de certificering van de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 door het Amerikaanse Congres in Washington, VS, op 6 januari 2021 aan te vechten.

Jim Bourg | Reuters

Huisvoorzitter Nancy Pelosi vertelde de hoogste generaal van het Amerikaanse leger dat de toenmalige president Donald Trump een “dictator” was die “ter plaatse had moeten worden gearresteerd” na wat zij zijn poging tot staatsgreep noemde om in het Witte Huis te blijven door aan te zetten tot de 6 januari. Capitol-opstand, onthult een nieuw boek.

Pelosi zei ook tijdens een telefoongesprek in januari met de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, generaal Mike Milley, dat “de Republikeinen bloed aan hun handen hebben” omdat ze de waanideeën van Trump over zijn vermogen om het presidentschap te behouden, mogelijk maken, zegt het boek.

“Maar het is een trieste gang van zaken voor ons land dat we zijn overgenomen door een dictator die geweld heeft gebruikt tegen een andere tak van de regering”, zei Pelosi, een Californische democraat, tegen Milley tijdens het telefoongesprek enkele dagen na de rellen, volgens naar ‘Peril’, een nieuw boek van de journalisten Bob Woodward en Robert Costa van de Washington Post.

“En hij zit daar nog steeds. Hij had moeten worden gearresteerd. Hij had ter plekke moeten worden gearresteerd”, zei Pelosi, de tweede in de rij in de volgorde van presidentiële opvolging.

“Hij had een staatsgreep tegen ons, zodat hij in functie kan blijven. Er moet een manier zijn om hem te verwijderen”, zei de spreker, die op dat moment probeerde de opschorting van de macht van Trump als president na te streven door toen- Vice-president Mike Pence en het Trump-kabinet om het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen.

Het boek zegt dat Milley geloofde dat de rel van 6 januari door Trump-aanhangers een geplande, gecoördineerde aanval was die was ontworpen om de Amerikaanse regering omver te werpen om te voorkomen dat het Congres de verkiezing van Joe Biden als president zou bevestigen.

De rellen begonnen kort nadat Trump de menigte tijdens een bijeenkomst buiten het Witte Huis had aangespoord om naar het Capitool te marcheren en te vechten tegen de bevestiging van de overwinning van het Electoral College van Biden. De invasie vertraagde de bevestiging van Biden urenlang en leidde direct tot vijf doden.

Het boek zegt dat Milley vreesde dat Trump zelfs na de opstand nog steeds zou zoeken naar wat de generaal een ‘Reichstag-moment’ noemde, een verwijzing naar nazi-leider Adolf Hitler die de volledige macht in Duitsland overnam na de verbranding van het parlementsgebouw van dat land in 1933.

Het boek beschrijft Milley’s inspanningen om te voorkomen dat Trump een nucleaire oorlog begint of een nieuwe militaire aanval lanceert in zijn laatste dagen in functie.

Hij vertelde Pelosi dat “er geen sneeuwbalkans is in de hel, deze president, of welke president dan ook, kan illegaal, immoreel en onethisch kernwapens lanceren zonder de juiste certificering”, aldus het boek.

Maar na de oproep hield MIlley, die “geen absolute zekerheid voelde dat het leger Trump kon controleren of vertrouwen”, een ontmoeting met hoge officieren van het National Military Command Center om de procedures voor het lanceren van kernwapens te herzien.

Alleen de president kon zo’n gebruik bevelen, herinnerde hij de officieren, maar vertelde hen dat hij, als voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, volgens het boek betrokken moest zijn bij het bestellen van lanceringen.

Vervolgens ging hij de kamer rond en liet elke officier mondeling bevestigen dat ze hem begrepen, schreven de auteurs.

De auteurs schreven ook dat Pence in december voormalig vice-president Dan Quayle belde om de druk te bespreken die hij voelde van Trump om de overwinning van Biden te blokkeren.

Pence vroeg Quayle, zijn mede-Republikein uit Indiana, of het mogelijk was om in te grijpen als voorzitter van de komende gezamenlijke zitting van het Congres op 6 januari om ervoor te zorgen dat alle vereiste 270 verkiezingsstemmen van Biden niet werden gecertificeerd, wat op zijn beurt de selectie zou weggooien van de volgende president aan het Huis van Afgevaardigden.

Terwijl de Democraten een gewone meerderheid van de zetels in het Huis hadden, hadden de Republikeinen een meerderheid van de delegaties van het staatscongres, wat de uitslag van de verkiezingen zou bepalen.

“Mike, je bent hierin niet flexibel”, zei Quayle volgens het boek. ‘Geen. Nul. Vergeet het maar. Zet het weg.’

Pence zei toen naar verluidt dat hij dat tegen Trump had gezegd, maar dat de president geloofde dat het kon, net als andere niet bij naam genoemde mensen.

“Dat doe je niet, stop er gewoon mee”, zei Quayle, die als vice-president in 1993 de gezamenlijke zitting van het Congres voorzat die de verkiezing van Bill Clinton bevestigde, die toenmalig president George HW Bush versloeg.

Het boek onthult bovendien dat Milley op 30 oktober, vier dagen voor de verkiezingsdag, zijn militaire tegenhanger in China, generaal Li Zuocheng van het Volksbevrijdingsleger, opbelde vanwege inlichtingen waaruit bleek dat Chinese functionarissen geloofden dat de VS hun land zouden aanvallen.

Het gesprek kwam op het moment dat Trump de Covid-19-pandemie consequent de schuld had gegeven van China tijdens campagne-optredens.

“Generaal Li, ik wil u verzekeren dat de Amerikaanse regering stabiel is en dat alles goed komt”, zei Milley volgens het boek. “We gaan je niet aanvallen of een kinetische operatie uitvoeren.”

Li antwoordde: “Oké.”

‘Ik geloof je op je woord,’ zei Li volgens het boek.

Milley heeft Trump niets verteld over het telefoontje, meldden de auteurs.

Mobiele versie afsluiten