Trump geeft richtlijnen uit over het heropenen van delen van de VS tijdens een uitbraak

By admin

President Donald Trump spreekt op 14 april 2020 de dagelijkse coronavirus-taakgroepbriefing toe in de Rozentuin in het Witte Huis in Washington.

Leah Millis | Reuters

President Donald Trump zal donderdag brede nieuwe federale richtlijnen onthullen die voorwaarden stellen aan delen van de VS om te beginnen met het versoepelen van enkele van de strikte sociale afstandsmaatregelen die zijn opgelegd om de verspreiding van de coronaviruspandemie te bestrijden.

De nieuwe richtlijn zal de noodzakelijke omstandigheden voor delen van het land identificeren om werknemers in staat te stellen weer aan het werk te gaan, maar de beslissing zal uiteindelijk worden genomen door de gouverneurs van de staat, vertelden twee bronnen aan CNBC.

Staten die hun eigen inperkingsmaatregelen hebben opgelegd om de verspreiding van de ziekte te vertragen, zijn wettelijk niet verplicht de instructies van het Witte Huis op te volgen. Maar de nieuwe richtlijn verhoogt niettemin de druk op gouverneurs om hun beperkingen te versoepelen, ook al waarschuwen zowel gezondheidsdeskundigen als bedrijfsleiders dat wijdverbreide testsystemen nodig zijn voordat Amerikanen veilig kunnen terugkeren naar hun normale leven.

‘Je gaat je eigen foto’s maken’, zei Trump donderdagmiddag tijdens een gesprek met tientallen gouverneurs, meldde NBC News, onder verwijzing naar twee mensen die naar het gesprek luisterden.

Ondanks dat de president eerder deze week zei dat hij geloofde dat sommige staten hun economieën vóór mei zouden kunnen “heropenen”, bieden de richtlijnen van het Witte Huis geen specifieke data.

Het plan omvat veeleer drie “fasen” die erop gericht zijn delen van het land te begeleiden bij de geleidelijke afschaffing van de beperkingen voor bedrijven en individuen.

Voordat de eerste fase wordt ingegaan, zou het aantal gevallen, positieve tests en meldingen van griep- of covideachtige symptomen in een staat of regio naar beneden moeten neigen, zeggen de richtlijnen. Er zou ook een “Robuust testprogramma moeten zijn voor risicovolle gezondheidswerkers, inclusief opkomende antilichaamtesten”, volgens de richtlijnen.

Fase één van het plan zegt dat “alle kwetsbare individuen” op hun plaats moeten blijven schuilen, en moedigt iedereen aan om verschillende sociale afstandspraktijken in het openbaar te handhaven. Maar het adviseert werkgevers ook om, indien mogelijk, “gefaseerd weer aan het werk te gaan”, terwijl ze voorzorgsmaatregelen neemt zoals het sluiten van gemeenschappelijke ruimtes en het minimaliseren van niet-essentiële verplaatsingen.

Fase twee, die begint in gebieden met “geen bewijs van een rebound” in gevallen, versoepelt de beperkingen verder.

Zelfs in de laatste fase suggereren de richtlijnen echter nog steeds dat individuen met een laag risico “overwegen om de tijd doorgebracht in drukke omgevingen te minimaliseren” – een indicatie dat een terugkeer naar het dagelijks leven dat niet is aangetast door het coronavirus mogelijk lange tijd niet komt, als allemaal.

Trump, die tijdens een groot deel van zijn eerste ambtstermijn als een belangrijk teken van zijn succes vaak op de sterke prestaties van de markt wees, heeft de wens geuit de Amerikaanse economie te “heropenen”, die door de pandemie tot stilstand is gekomen.

Zijn regering weigerde een landelijk sluitingsbevel uit te vaardigen, maar koos in plaats daarvan voor het uitbrengen van niet-bindende richtlijnen voor sociale afstand die aanvankelijk eind maart zouden aflopen. De president zei vorige maand zelfs dat hij op Paaszondag ‘overvolle kerken’ hoopte te zien – een opmerking die snel door gezondheidsdeskundigen werd veroordeeld.

Het Witte Huis heeft later zijn tijdlijn herzien en de richtlijn verlengd tot eind april. Maar tijdens een persconferentie op coronavirus dinsdag zei Trump dat hij verwacht dat sommige van de minder getroffen staten hun beperkingen voor 1 mei zullen kunnen opheffen.

De beschikbaarheid van coronavirus-tests blijft echter een belangrijk probleem. Terwijl naar verluidt elke dag ongeveer 120.000 tot 140.000 Covid-19-tests in de Verenigde Staten worden afgenomen – tot nu toe ongeveer 3,3 miljoen tests in totaal, zei Trump – blijft dat percentage per hoofd van de bevolking achter bij andere landen.

Zonder in staat te zijn werknemers en klanten te screenen op het virus, zullen Amerikanen niet “zelfverzekerd genoeg zijn om weer aan het werk te gaan, in restaurants te eten of in winkels te winkelen”, aldus zakenmensen de president woensdag, aldus The Wall Street Journal.

Trump had eerder de ‘totale’ autoriteit opgelegd over de heropening van het land. Juridische experts zeggen dat deze bewering onjuist is omdat de federale regering de door de staat uitgegeven regels inzake volksgezondheid niet kan negeren – en aangezien het Witte Huis zelf nooit sociale afstandsmaatregelen heeft opgelegd, kan niets nu worden teruggedraaid.

Gouverneurs hebben ongekende beperkingen ingevoerd om te proberen de verspreiding van het virus in te dammen. Niet-essentiële bedrijven zijn gedwongen hun deuren te sluiten, scholen zijn gesloten en bewoners hebben de opdracht gekregen om thuis te blijven, behalve om de noodzakelijke activiteiten uit te voeren.

Dat beleid werkt, zeggen gouverneurs zoals Andrew Cuomo van New York, het epicentrum van de Covid-19-uitbraak in de Verenigde Staten. Cuomo heeft gewezen op de recente afname van het dagelijkse aantal intubaties en ziekenhuisopnames als bewijs dat wijdverbreide naleving van sociale afstandswerken.

Maar Cuomo verlengde donderdag de strikte beheersingsmaatregelen van zijn staat tot 15 mei en breidde zijn bevel uit voor mensen om maskers in het openbaar te dragen.

De wereldwijde inspanningen om de gevolgen van de crisis af te zwakken, hebben het dagelijkse leven op zijn kop gezet en de economie verwoest. In slechts vier weken tijd hebben de VS vrijwel alle banen die sinds de Grote Recessie zijn opgedaan, gewist, volgens cijfers van Labor Department die donderdag zijn vrijgegeven.

Het coronavirus verscheen voor het eerst in de buurt van de stad Wuhan in de Chinese provincie Hubei. Het is sindsdien over de hele wereld verspreid, heeft meer dan 2 miljoen mensen geïnfecteerd en ten minste 138.008 doden, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins University-show.

De VS hebben meer Covid-19-gevallen en sterfgevallen gemeld dan enig ander land. Volgens Johns Hopkins zijn meer dan 639.600 mensen besmet en zijn er ten minste 30.985 aan het virus gestorven.

Maandag hebben tal van staten zich verenigd om hun eigen werkgroepen te vormen, gericht op het coördineren van hun acties om de crisis te bestrijden en het ontwikkelen van plannen om hun economieën nieuw leven in te blazen. Toch zei Trump een dag later dat hij “elke individuele gouverneur van elke individuele staat zal machtigen om een ​​heropening en een zeer krachtig heropeningsplan van hun staat te implementeren op een tijd en op een manier die het meest geschikt is”.

Dit is het laatste nieuws. Kom regelmatig terug voor updates.

– CNBC’s Dan Mangan en Christina Wilkie heeft bijgedragen aan dit rapport.