Trump gaat de Defense Production Act gebruiken om de productie van swabs te verhogen tijdens een tekort aan coronavirus-testen

By admin

De Amerikaanse president Donald Trump woont de dagelijkse briefing van de coronavirusziekte bij in het Witte Huis in Washington, VS, op 19 april 2020.

Alexander Drago | Reuters

President Donald Trump kondigde zondag aan dat hij van plan is de Defense Production Act te gebruiken om de productie van swabs met ten minste 20 miljoen per maand te verhogen voor coronavirustests.

Trump zei dat de administratie bijna een partnerschap met één fabrikant heeft afgerond om maandelijks 10 miljoen swabs te produceren voor coronavirus-testkits, die worden gebruikt om monsters te verzamelen uit de keel of neus van een patiënt. Trump zei dat hij zich voorbereidt om de Defense Production Act op een andere fabrikant te gebruiken om de swabproductie met meer dan 20 miljoen per maand te verhogen.

Trump heeft de namen van de fabrikant niet bekendgemaakt. Een woordvoerder was niet direct bereikbaar voor commentaar.

“We hebben er een beetje moeite mee gehad, dus we bellen, zoals in het verleden, we doen een beroep op de Defense Production Act en we krijgen heel gemakkelijk wattenstaafjes”, zei Trump. ‘Wattenstaafjes zijn eenvoudig. Ventilatoren zijn moeilijk.’

De aankondiging van Trump komt nadat sommige gouverneurs een gebrek aan wattenstaafjes en reagentia hebben genoemd omdat ze hun vermogen om meer coronavirus-tests uit te voeren, belemmeren. De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, vertelde NBC’s “Meet the Press” op zondag dat haar staat het aantal uitgevoerde tests zou kunnen verdrievoudigen als de belangrijkste componenten beschikbaar zouden worden gesteld.

Whitmer riep de Trump op om de Defense Production Act vast te stellen om de productie van wattenstaafjes en reagentia op te voeren.

“We hebben niet eens genoeg wattenstaafjes, geloof het of niet en we voeren dat op,” vertelde gouverneur Virginia Northam Ralph Northam, een democraat, zondag aan CNN’s “State of the Union”. ‘Maar om op nationaal niveau te zeggen dat we hebben wat we nodig hebben en echt geen begeleiding naar het staatsniveau te hebben, is gewoon onverantwoord omdat we er nog niet zijn.’

Tijdens de persbriefing van het Witte Huis op zondag zei Trump dat de swabs eerder naar de Verenigde Staten waren verscheept, maar sommigen van hen “weten niet waar ze zijn”.

Dit is het laatste nieuws. Kom later terug voor updates.