Traders staan ​​in de rij om short te gaan op het Britse pond met een recessie in het verschiet

By Jernst van Waal

Britse Union-vlag, ook bekend als Union Jack, en een Amerikaanse vlag bij ETX Capital, een makelaar in contracts-for-difference. Het pond is meer dan 8% gedaald ten opzichte van de dollar en trekt short-bets aan van handelaren nu de Britse economie wordt geconfronteerd met stijgende inflatie en een crisis van de kosten van levensonderhoud.

Chris Ratcliffe | Bloomberg | Getty Images

LONDEN — Handelaren nemen steeds meer shortposities in ten opzichte van het Britse pond nu de crisis in de kosten van levensonderhoud in het VK begint te bijten.

De inflatie kwam in april uit op 9% per jaar, het hoogste punt in 40 jaar, aangezien de voedsel- en energieprijzen bleven stijgen nadat de Britse energieregulator het plafond voor de energieprijs voor huishoudens aan het begin van de maand met 54% had verhoogd.

Gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, waarschuwde voor een “apocalyptisch” vooruitzicht voor consumenten, aangezien een recent onderzoek ook aantoonde dat een kwart van de Britten zijn toevlucht nam tot het overslaan van maaltijden.

Het pond sterling is tot nu toe bijna 8% gedaald ten opzichte van de dollar en zweefde vrijdagochtend net onder de $ 1,25, iets boven een recent dieptepunt in twee jaar.

De Bank of England staat voor de niet benijdenswaardige taak om de rentetarieven te verhogen in een poging de inflatieverwachtingen te verankeren en tegelijkertijd te voorkomen dat de economie in een recessie belandt, een evenwicht dat steeds moeilijker te bereiken lijkt te worden. De Bank verwacht dat het BBP in de laatste drie maanden van dit jaar zal instorten en ziet een “zeer scherpe vertraging” in het verschiet, maar geen technische recessie – twee opeenvolgende kwartalen van krimp.

Sam Zief, hoofd van de globale FX-strategie bij JPMorgan Private Bank, vertelde woensdag aan CNBC dat hoewel het pond momenteel “verschrikkelijk goedkoop” is, investeerders die de recente winsten op de dollar willen vastzetten, beter af zouden zijn met euro’s dan ponden.

“De ECB komt net uit het gebied van de negatieve rente en we denken dat er niet-lineariteiten zijn om dat te doen, waar de BOE zich al in het gebied van de positieve rente bevindt – we denken niet dat ze echt zo veel verder kunnen stijgen”, zei Zief. .

“Dus hoewel we denken dat het pond sterling tegen het einde van dit jaar een beetje herstelt ten opzichte van de dollar, hebben we echt short gehandeld in pond sterling, dus long grondstofgevoelige valuta’s, groeigevoelige valuta’s of zelfs de euro ten opzichte van het pond sterling. Het is niet echt een van onze favoriete valuta’s in de G10.”

Volgens de meest recente gegevens van de Commodity Futures Trading Commission van 10 mei hadden vermogensbeheerders en institutionele beleggers meer dan 128.000 shortposities ten opzichte van het pond, tegen slechts 32.000 longposities.

Short-selling is een beleggingstactiek waarbij een speculant een financieel instrument of actief, zoals een aandeel, leent en dit verkoopt in de hoop het later tegen een lagere prijs terug te kopen, waardoor hij winst maakt.

Short sterling tegen Zwitserse frank

In een onderzoeksnota van dinsdag zeiden valutastrategen van Goldman Sachs dat underperformance van het pond sterling de sterkste G-10-deviezenovertuiging van de Wall Street-reus op dit moment is.

“Terwijl het VK te maken heeft met een vergelijkbare afweging als andere grote centrale banken tussen vertragende groei en ruim boven de beoogde inflatie, heeft de BoE ervoor gekozen om een ​​relatief groter gewicht toe te kennen aan de groeivooruitzichten, terwijl ze nog steeds vertrouwt op factoren aan de aanbodzijde om de inflatie tot aan de doelstelling’, zei Zach Pandl, co-hoofd valutastrategie van Goldman Sachs.

“Hoewel de verdiensten van deze benadering onderwerp van discussie zijn, is het voor de markten van belang dat het de facto een zwak valutabeleid is. In het licht van het verschillende beleidstraject van de BoE, herzien we onze prognose voor GBP/USD opnieuw naar 1,19, 1,22 en 1,25 in 3, 6 en 12 maanden (van 1,22, 1,26 en 1,31 eerder).”

Goldman heeft investeerders al aangeraden long te gaan op de euro ten opzichte van het pond, met een target van £0,87, en deze week lanceerde hij ook een shortpositie op het pond ten opzichte van de Zwitserse frank, met een target van 1,18 en een stop op 1,24.

Strategen verwachten dat de Zwitserse Nationale Bank harder zal optreden tegen inflatie die haar doel overschrijdt en stappen zal ondernemen om depreciatie van de reële valuta te voorkomen.

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen weken een agressievere toon aangeslagen en wordt nu door de markt getipt om de rentetarieven in juli te verhogen, tussen de vergaderingen van de SNB in ​​juni en september in.

“Een preventieve verhoging in juni, een tussentijdse verhoging of balansactie kan niet worden uitgesloten. Gezien de verscheidenheid aan potentiële beleidsinstrumenten, denken we dat deze handel beter is in FX dan tarieven, wat een directere benadering van het beleidsdoel zou moeten zijn, ‘ zei Pandl.

“Onze belangrijkste motivatie voor deze handel is om het beleidsverschil te isoleren, maar het is ook negatief gecorreleerd met het risicosentiment. Wij denken dat dat gepast is, maar het is naar onze mening ook het belangrijkste risico voor de handel.”