TotalEnergies en Chevron trekken zich terug uit Myanmar te midden van humanitaire crisis

By Jernst van Waal

Deze foto, genomen op 28 mei 2021, toont het nieuwe TotalEnergies-logo tijdens de onthullingsceremonie in La Defense aan de rand van Parijs.

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT | AFP | Getty Images

De Franse oliegigant TotalEnergies en het Amerikaanse energiebedrijf Chevron hebben vrijdag plannen aangekondigd om zich terug te trekken uit Myanmar, daarbij verwijzend naar de verslechterende humanitaire crisis in het Zuidoost-Aziatische land na de coup van vorig jaar.

TotalEnergies zei dat het was begonnen met het terugtrekken uit het Yadana offshore-gasveld en het MGTC-transportsysteem omdat de situatie in het land “TotalEnergies niet langer in staat stelt een voldoende positieve bijdrage in het land te leveren”.

Het bedrijf zei dat zijn partners op de hoogte waren gebracht en dat de intrekking “uiterlijk na het verstrijken van de contractperiode van 6 maanden van kracht zal zijn”.

‘Ongekende’ crisis

De veiligheidstroepen van Myanmar hebben naar schatting bijna 1.500 mensen gedood en duizenden gearresteerd terwijl ze doorgaan met het bestrijden van afwijkende meningen sinds de staatsgreep in februari 2021. De militaire junta van het land heeft deze cijfers betwist.

De VN heeft gezegd dat de situatie in Myanmar sinds de jaarwisseling is verslechterd en waarschuwt dat de mensen in het land worden geconfronteerd met een “ongekende” politieke, sociaaleconomische en humanitaire crisis.

Geschat wordt dat 14 van de 15 staten en regio’s in het land zich binnen de kritieke drempel voor acute ondervoeding bevinden. De VN heeft gezegd dat naast de militaire staatsgreep, de behoeften van mensen “dramatisch” zullen escaleren te midden van een ernstige derde golf van Covid-19-gevallen.

TotalEnergies zei in een verklaring: “De situatie, in termen van mensenrechten en meer in het algemeen de rechtsstaat, die sinds de staatsgreep van februari 2021 in Myanmar is blijven verslechteren, heeft ons ertoe gebracht de situatie opnieuw te beoordelen en stelt TotalEnergies niet langer in staat om een voldoende positieve bijdrage in het land.”

Het voegde eraan toe dat het had “besloten om het contractuele proces van terugtrekking uit het Yadana-veld en uit MGTC in Myanmar te starten, zowel als exploitant als als aandeelhouder, zonder enige financiële compensatie voor TotalEnergies.”

Activistengroep roept op tot gerichte sancties

TotalEnergies is al bijna drie decennia partner en exploitant van het Yadana-gasveld en was met een belang van 31,24% de grootste aandeelhouder in het project. Chevron heeft ondertussen een belang van 28,26%. PTTEP, een dochteronderneming van het Thaise nationale energiebedrijf PTT, en het Myanmarese staatsbedrijf MOGE hebben de rest in handen.

De aandeelhouders van het MGTC-project zijn dezelfde als het Yadana-gasveld en in dezelfde verhoudingen.

“In het licht van de omstandigheden in Myanmar hebben we onze interesse in het Yadana-aardgasproject herzien om een ​​geplande en ordelijke overgang mogelijk te maken die zal leiden tot een vertrek uit het land”, vertelde een woordvoerder van Chevron aan CNBC.

“Als niet-operator met een minderheidsbelang in het project, blijft onze directe prioriteit de veiligheid en het welzijn van werknemers, veilige operaties en de levering van de broodnodige energie voor de mensen in Myanmar en Thailand”, voegde ze eraan toe.

Activistengroep Justice for Myanmar verwelkomde het besluit van TotalEnergies om zich terug te trekken, riep andere energiebedrijven op om dit voorbeeld te volgen en riep regeringen op om gerichte sancties op te leggen aan de olie- en gassector in Myanmar.

“TotalEnergies heeft eindelijk gehoor gegeven aan de oproepen van het Myanmarese volk, het lokale en internationale maatschappelijk middenveld om de geldstroom naar de terroristische junta te stoppen”, zei Yadanar Maung, woordvoerder van Justitie voor Myanmar, in een verklaring.

“Het is nu van essentieel belang dat regeringen doorgaan met gerichte sancties tegen olie en gas om de junta-fondsen van de resterende olie- en gasprojecten te ontzeggen.”

De aandelen van TotalEnergies daalden vrijdag 1,5%.