FINANCIEEL.com

TikTok’s nieuwste onderneming: op abonnementen gebaseerde muziekstreaming

TikTok’s nieuwste onderneming: op abonnementen gebaseerde muziekstreaming

Met een miljard gebruikers is TikTok in korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de muziekindustrie en heeft nu zijn zinnen gezet op een revolutie in de manier waarop artiesten worden ontdekt en betaald krijgen.

Tolga Akmen | Afp |

TikTok heeft onlangs een nieuwe rivaal gelanceerd voor giganten op het gebied van muziekstreaming Spotify En Appel Muziek, de populaire app voor korte video’s, zoekt naar nieuwe wegen voor groei.

TikTok Music zei woensdag dat het zijn service gaat testen in Australië, Mexico en Singapore. Die aankondiging komt kort nadat het eerder deze maand in Indonesië en Brazilië werd gelanceerd.

Vorige week kondigde TikTok ook een uitgebreide licentieovereenkomst aan met Warner Music Group, omdat het zijn muziekbibliotheek wil uitbreiden. Moederbedrijf ByteDance heeft onlangs ook de gratis versie van Resso geschrapt, een andere muziekstreamingdienst waarvan het eigenaar is.

Hoewel deze inspanningen nog in de kinderschoenen staan, zeiden analisten dat TikTok belangrijke voordelen heeft die andere nieuwkomers op het gebied van muziekstreaming niet hebben en die zouden kunnen helpen om marktaandeel te veroveren.

“Er is al een grote geïnstalleerde basis van gebruikers die TikTok kan omzetten in betalende TikTok Music-abonnees – met relatief lage acquisitiekosten voor klanten”, zegt Jonathan Woo, senior onderzoeksanalist bij Phillip Securities Research.

Volgens DataReportal zijn Indonesië en Brazilië TikTok’s tweede en derde grootste markten, na alleen de VS, met respectievelijk 113 miljoen en 84,1 miljoen actieve TikTok-gebruikers van 18 jaar en ouder. Ondertussen is Mexico de op drie na grootste markt van TikTok met 62,4 miljoen TikTok-gebruikers.

Er is echt niet zoveel reden om van dienst te veranderen voor gebruikers die al op Spotify of Apple Music zitten, aangezien de merkloyaliteit onder gebruikers op deze premium gevestigde platforms ook erg groot is.

Jonathan Woo

Senior analist, Phillip Securities Research

“TikTok Music zal het je gemakkelijk maken [users] om hun favoriete virale nummers van TikTok op te slaan, te downloaden en te delen,” zei Ole Obermann, global head of music business development voor TikTok, tijdens de lancering in Indonesië en Brazilië.

TikTok is de op één na meest gebruikte bron van muziekontdekking voor 16- tot 19-jarigen, achter YouTube, volgens gegevens van MIDiA Research gedeeld met CNBC. MiDIA Research is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd onderzoeksbureau op het gebied van entertainment en media.

Als je al in het ecosysteem zit en TikTok zo vaak gebruikt, ben je misschien bereid om over te stappen.

Tatiana Cirisano

Muziekanalist, MiDIA Research

In het consumentenonderzoek van MiDIA in het vierde kwartaal zei 48% van de respondenten dat YouTube een van hun belangrijkste plaatsen is om muziek te ontdekken, terwijl 41% naar TikTok wees. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 9.000 respondenten in de VS, het VK, Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zuid-Korea en Brazilië.

“Vaak horen mensen veel verschillende nummers op TikTok, maar ze wagen niet de sprong om er echt naar te luisteren of om meer over de artiest te weten te komen”, zegt Tatiana Cirisano, muziekanalist bij MiDIA Research.

“Het krachtige potentieel voor TikTok Music is dat het die kloof zou kunnen dichten”, zei Cirisano.

Een beetje marktaandeel

De markt voor muziekstreaming wordt momenteel gedomineerd door de Zweedse gigant Spotify en Apple Music.

Volgens het International Music Summit Business Report 2023 heeft Spotify bijna 31% van de wereldwijde streamingmarkt in handen, gevolgd door Apple Music met 13,7%.

Maar Cirisano zei dat zware TikTok-gebruikers zouden kunnen veranderen in TikTok Music-gebruikers als ze andere diensten zoals Spotify gebruiken. “Als je al in het ecosysteem zit en TikTok zo vaak gebruikt, ben je misschien bereid om over te stappen”, zei Cirisano.

Toch zei Woo van Phillip Securities Research dat TikTok Music een “laag risico” vormt voor Spotify en Apple Music.

“Ik denk dat het vrij moeilijk zou zijn om Spotify en Apple Music te overtreffen in termen van marktaandeel, gezien hun gevestigde positie, maar TikTok Music zou er zeker iets van kunnen eten”, zei Woo.

“Er is echt niet zoveel reden om van dienst te veranderen voor gebruikers die al op Spotify of Apple Music zitten, aangezien de merkloyaliteit onder gebruikers op deze premium gevestigde platforms ook erg groot is”, zei Woo.

Hij voegde eraan toe dat de maandelijkse abonnementsprijzen voor alle drie de diensten naar verwachting “op vergelijkbare prijsniveaus zullen liggen”. In Indonesië kost Spotify Premium maandelijks 54.990 Indonesische roepia ($ 3,66), terwijl iOS-gebruikers 49.000 Indonesische roepia ($ 3,26) per maand betalen voor TikTok Music.

“Waarom zou ik als consument een maandelijks bedrag betalen om op TikTok Music te luisteren, als ik gratis kan luisteren op Spotify, weliswaar met advertenties?”

TikTok weigerde commentaar te geven op de uitbreidingsplannen van TikTok Music. Spotify en Apple Music hebben niet gereageerd op de verzoeken om commentaar van CNBC.

Groei stimuleren?

TikTok is op zoek naar groei buiten de VS, waar het te maken krijgt met toenemende politieke tegenwind. De vlaggenschip-app werd verboden in Montana, de eerste staat die dit deed, evenals in India. De CEO van TikTok zei eerder dat het bedrijf de komende jaren “miljarden dollars” in Zuidoost-Azië zal pompen.

De e-commercemarktplaats TikTok Shop van het bedrijf breidt zich agressief uit naar Zuidoost-Azië en concurreert met Zee’s Shopee en Alibaba’s Lazada. Die e-commerce-inspanningen omvatten ook livestream-winkelen.

TikTok zei in juli dat livestream-winkelen niet het enige gebied is waar het naar kijkt wanneer hem wordt gevraagd of dit de “eindbestemming” is voor de uitbreidingsgebieden van TikTok.

“Shoppertainment is niet de enige bestemming, maar het is zeker een van de belangrijkste gebieden, vooral in Azië-Pacific waar we zwaar op leunen”, zei Shant Oknayan, hoofd van de activiteiten in Azië-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika en Oost-Europa bij TikTok, eerder deze maand tijdens een top in Jakarta.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert