TikTok-eigenaar ByteDance ziet $ 1 miljard aan spelersuitgaven aan zijn games

By Jernst van Waal

ByteDance heeft geïnvesteerd in zijn mobiele gaming-activiteiten door middel van belangrijke overnames en boekt succes buiten China.

Omar Marques | Sopa-afbeeldingen | Lichtraket | Getty Images

De ontluikende inval van de Chinese internetgigant ByteDance in gaming vertoont tekenen van belofte met de uitgaven voor zijn mobiele titels die het afgelopen jaar zijn gestegen, terwijl het ernaar uitziet rivalen Tencent en Netease uit te dagen.

De eigenaar van TikTok genereerde tussen 21 juni 2021 en 20 juni 2022 $ 1 miljard aan spelersuitgaven voor zijn mobiele games, een stijging van 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens data-analysebedrijf Sensor Tower. Dit cijfer omvat gegevens van Apple’s App Store en Google Play, maar niet van Android-winkels van derden in China.

ByteDance, vooral bekend om zijn korte video-app TikTok en de Chinese versie Douyin, heeft geprobeerd om agressief uit te breiden naar mobiel gamen, een gebied dat Tencent en Netease in China hebben gedomineerd. Eerder dit jaar heeft ByteDance intern een speciale gaming business unit opgezet.

Vorig jaar verwierf ByteDance de grote gamestudio’s Moonton en C4, wat hielp om zijn inspanningen in het buitenland een grote boost te geven door populaire games te kopen als onderdeel van de deals.

Het grootste deel van de uitgaven van spelers ging naar games die ByteDance kocht. Mobile Legends: Bang Bang van Moonton genereerde $ 317,7 miljoen, goed voor 32% van het jaarlijkse bedrag van $ 1 miljard, zei Sensor Tower. C4’s Girls Chronicle: Idle Heroine, volgt op de tweede plaats.

“ByteDance’s deals voor Mobile Legends-ontwikkelaar Moonton en Girls Chronicle-studio C4 zijn transformatief geweest”, vertelde Craig Chapple, strateeg voor mobiele inzichten bij Sensor Tower, via e-mail aan CNBC.

“Het heeft zijn gamesactiviteiten zo snel opgebouwd dat het nu al een belangrijke uitgever van mobiele games is, met name in China en Azië. Het heeft natuurlijk nog een lange weg te gaan om zwaargewichten als Netease en Tencent in te halen, maar het beweegt zich in de juiste richting.”

Ter vergelijking: tussen 21 juni 2021 en 20 juni 2022 bedroegen de uitgaven van spelers voor mobiele games van Tencent $ 7,9 miljard wereldwijd, terwijl het cijfer van NetEase $ 3,1 miljard bedroeg, vergeleken met de $ 1 miljard van ByteDance.

Internationaal succes

ByteDance heeft wereldwijd succes geboekt met zijn TikTok-app en het in Peking gevestigde bedrijf begint dankzij die overnames resultaten te zien in gaming.

De grootste markten van het bedrijf bevinden zich in Azië, waar Japan 34% van de spelersuitgaven voor zijn mobiele titels voor zijn rekening neemt, terwijl China op de tweede plaats staat en de Verenigde Staten op de derde plaats, zei Chapple.

“Wat ik het meest interessant vind, is hoe belangrijk de deals voor Moonton en C4 zijn geweest in die internationale expansie,” voegde hij eraan toe.

Het afgelopen jaar was de Verenigde Staten, gemeten naar omzet, de Verenigde Staten met meer dan $ 50 miljoen, zo blijkt uit gegevens van Sensor Tower. C4’s Girls Chronicle: Idle Heroine genereerde volgens de gegevens in die periode $ 303,5 miljoen in Japan.

Internationale expansie is de sleutel voor ByteDance, aangezien regelgevers in China de controle op de binnenlandse kansspelsector hebben verscherpt. Vorig jaar zei Peking dat kinderen onder de 18 jaar maar maximaal drie uur per week online mogen gamen. En de Chinese game-industrie komt nog maar net uit een maandenlange goedkeuringsstop. In China hebben games goedkeuring van de regelgevende instantie nodig om inkomsten te genereren.

Deze strikte maatregelen hebben de Chinese gaminggiganten getroffen, waarbij Tencent in het tweede kwartaal van het jaar de langzaamste omzetgroei ooit boekte.

Zowel Tencent als Netease hebben naar internationale markten gekeken voor groei, een tactiek die ByteDance lijkt te repliceren te midden van tegenwind door de regelgeving thuis.

“Het bedrijf heeft het afgelopen jaar zijn activiteiten uitgebreid, zowel in China als internationaal. In het licht van de uitdagingen op het gebied van regelgeving in China, kunnen we zien dat ByteDance zich bij Tencent en NetEase voegt en zijn activiteiten internationaal verder uitbreidt, iets dat het bedrijf al enorme ervaring en succes heeft. met TikTok’, zei Chapple.