Ticketvraag van No Way Home stortte in op kassasites

By Jernst van Waal

Tom Holland schittert als Peter Parker in Marvel’s “Spider-Man: No Way Home”.

Disney

Toen de klok op 29 november middernacht bleef staan, gingen de kaartjes voor “Spider-Man: No Way Home” in de verkoop. Binnen enkele minuten begonnen sites met binnenlandse bioscoopkaartjes te crashen toen bioscoopbezoekers zich haastten om stoelen te bemachtigen voor een van de meest verwachte films van het jaar.

Het is iets dat de kassa niet heeft meegemaakt sinds het begin van de pandemie en een teken dat met de juiste releases de bioscoopindustrie een “mooie toekomst” heeft, zeggen experts.

De pandemie heeft bioscopen teisterd, de vraag verpletterd en een aantal van de grootste exposanten in de branche bijna failliet verklaard. De box office herstelde langzaam, maar het aanhoudende momentum van de afgelopen zes maanden heeft vertrouwen gegeven in een eventueel herstel.

Van de ene op de andere dag heeft het nieuwste deel van het Marvel Cinematic Universe, een coproductie tussen Disney en Sony, nog meer optimisme gewekt. Ticketingsites zoals Atom Tickets, Fandango en MovieTickets.com zagen naast bioscoopsites als AMC, Cinemark en Regal een sterke stijging van de vraag naar tickets, waardoor velen crashten of bezoekers in online wachtrijen van urenlang zetten.

“Er zijn verschillende niveaus van intense vraag van fans als het gaat om pre-sales aan de kassa, en deze film laat duidelijk zien dat hij bij een select aantal anderen thuishoort”, zegt Shawn Robbins, hoofdanalist bij BoxOffice.com. “Voor iedereen die twijfelde aan de gemeenschappelijke aantrekkingskracht van de theaterervaring van de afgelopen twee jaar, kijk naar dit enthousiasme voor ‘Spider-Man’ als een belangrijk keerpunt tijdens de herstelperiode van de kassa en het teken van een mooie toekomst die voor ons ligt.”

Dit soort enthousiasme is niet meer gezien aan de kassa sinds 2019, toen geavanceerde tickets voor titels als “Avengers: Endgame” en “Star Wars: The Rise of Skywalker” in de uitverkoop gingen.

Bioscoopketens hebben reikhalzend uitgekeken naar het debuut van ‘Spider-Man: No Way Home’, waarbij sommigen zelfs zo ver gingen dat ze bioscoopbezoekers extra prikkels gaven om kaartjes voor de openingsavond op te halen.

AMC werkte samen met en Sony Pictures om 86.000 non-fungible tokens (NFT’s) aan te bieden aan leden van de AMC Stubs Premiere, AMC Stubs A-List en AMC Investor Connect die tickets bestelden voor de opening van “Spider-Man: No Way” op 16 december. Thuis” vooraf.

Analisten van de kassa waren al optimistisch dat de nieuwste Spider-Man-film tijdens zijn debuut in december $ 100 miljoen zou kunnen bereiken, maar deze grote vraag naar tickets is nog bemoedigender voor de opening van de film.

De vorige solofilms voor Tom Holland’s Spider-Man gingen in 2017 op voor $ 117 miljoen en in 2019 voor $ 92 miljoen, volgens gegevens van Comscore.

“Het zou heel passend zijn dat een Spider-Man-film mogelijk de eerste release uit het pandemietijdperk zou kunnen zijn die het openingsweekend van $ 100 miljoen doorbreekt”, zei Paul Dergarabedian, senior media-analist bij Comscore, opmerkend dat Sam Raimi’s Spider-Man uit 2002 ” was de eerste film in de geschiedenis van de cinema die aan de kassa openging voor meer dan $ 100 miljoen.

“Het zou geen verrassing moeten zijn dat de pre-release online kaartverkoop voor ‘No Way Home’ in wezen het internet doorbreekt, terwijl opgewonden fans schreeuwen om als eerste in de virtuele rij hun kaartjes voor de film te bemachtigen.”

Openbaarmaking: Comcast is het moederbedrijf van NBCUniversal en CNBC. NBCUniversal is eigenaar van Fandango.