Site pictogram Financieel.com

Thought Machine bereikt waardering van $ 1 miljard in door JPMorgan gesteunde financiering

De bewegwijzering van JPMorgan Chase & Co. is ’s avonds verlicht bij een bankfiliaal in Chicago, Illinois.

Christopher Dilts | Bloomberg | Getty Images

LONDEN – De Britse fintech-start-up Thought Machine heeft $200 miljoen opgehaald in een nieuwe financieringsronde, waardoor de waardering boven de felbegeerde $1 miljard uitkomt.

De geldinjectie werd geleid door Nyca Partners, een in de VS gevestigd durfkapitaalbedrijf dat eerder heeft ingezet op bedrijven als Affirm en Revolut, met aanvullende steun van grote geldschieters, waaronder JPMorgan Chase, Standard Chartered en ING.

Bestaande investeerders Lloyds Banking Group, Eurazeo en SEB hebben ook hun posities vergroot.

Thought Machine, opgericht in 2014 door voormalig Google-ingenieur Paul Taylor, zegt dat zijn software grote banken helpt om over te stappen van een verouderde IT-infrastructuur naar een modern, cloudgebaseerd platform.

Het bedrijf telt veel van zijn grote bankfinanciers als klanten. In de VS heeft het bijvoorbeeld een deal met JPMorgan om het kernsysteem voor retailbanking van het bedrijf te vervangen. In Groot-Brittannië heeft Thought Machine een soortgelijke deal met Lloyds.

Taylor zei dat de missie van zijn bedrijf “niet klein is”, en dat het aanzienlijke investeringen vereist om zijn doelen te bereiken. Hoewel Thought Machine nu “tientallen miljoenen” ponden aan inkomsten genereert, is het nog niet winstgevend, voegde hij eraan toe. Het bedrijf haalt zijn inkomsten uit meerjarige softwareabonnementen.

“Het is een fantastische tijd om ondernemer te zijn”, vertelde Taylor in een interview aan CNBC. “Er is meer geld beschikbaar dan ooit.”

“Het betekent dat we hier in het VK echt kunnen bouwen een bedrijf van wereldklasse, in plaats van altijd over onze schouder mee te kijken in Silicon Valley.”

Thought Machine is van plan het verse geld te gebruiken om internationaal uit te breiden. Het bedrijf opende eerder dit jaar een kantoor in New York, met ongeveer 20 medewerkers die de Amerikaanse expansie leiden.

Thought Machine vestigt zich ook in nieuwe Aziatische markten zoals Maleisië en Japan. Ongeveer de helft van de business van Thought Machine komt nu uit Azië, zei de CEO van het bedrijf. Het heeft een personeelsbestand van ongeveer 500 mensen wereldwijd.

Het bedrijf concurreert met bedrijven als Mambu, dat in de meest recente financieringsronde werd gewaardeerd op meer dan $ 2 miljard, evenals 10x Future Technologies, de fintech-onderneming van voormalig Barclays-CEO Antony Jenkins. 10x wordt ook ondersteund door JPMorgan.

Thought Machine is een van de vele nieuwe bedrijfsgerichte fintechs die willen samenwerken met, in plaats van verstoren, ’s werelds bankgiganten. Banken worden geconfronteerd met toenemende concurrentie van een hele reeks nieuwe digitale toetreders zoals Chime, Revolut en N26.

Tot dusver hebben deze uitdagers nog geen significante deuk kunnen maken in het marktaandeel van de gevestigde exploitanten. Maar ze winnen aanzienlijk aan populariteit bij consumenten en veel financiering van durfkapitalisten die bereid zijn substantiële verliezen te subsidiëren ten gunste van snelle groei.

Banken zitten niet stil. Velen hebben geprobeerd hun eigen op zichzelf staande digitale bankproducten uit te rollen, met wisselend succes.

JPMorgan lanceerde onlangs een digitale versie van zijn merk Chase in het VK, terwijl Credit Suisse in Zwitserland een nieuwe bank-app met de naam CSX uitrolde.

Verschillende kredietverstrekkers zijn echter gestruikeld in hun reis naar digitale transformatie. Zo stopte RBS vorig jaar met het onlinebankieren-merk Bo.

“Ons doel is niet om winnaars in de ruimte te kiezen,” zei Taylor. “Ons doel is dat, als iemand een cloudgebaseerde bank wil lanceren, wij beschikbaar zijn en dat ze ons platform kunnen gebruiken.”

Op de vraag of er een beursgang in het verschiet lag, zei de oprichter van Thought Machine dat het waarschijnlijk over ongeveer drie jaar naar de beurs zou gaan.

Mobiele versie afsluiten