Thailand start-up Ricult heeft mobiele app ontworpen om gewasopbrengsten te verhogen

By Jernst van Waal

In Thailand’s start-up scene is een nieuw soort tech-ondernemer geboren, zoals Aukrit Unahalekhaka, die op het idee kwam om een ​​app te maken die kleine boeren helpt de opbrengst te verhogen met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning.

Na terugkeer uit de Verenigde Staten richtten Unahalekhaka en Usman Javaid, die hij ontmoette aan het MIT, in 2016 Ricult op. De start-up heeft als doel het levensonderhoud van boeren in Thailand en Pakistan te verbeteren.

Zijn partner doet de zaken in Pakistan, terwijl Unahalekhaka toezicht houdt op Thailand, waar hij zich concentreert op de centrale provincies Lopburi, Saraburi en Korat, waarbij hij met name werkt met maïs- en cassaveboeren.

400.000 boeren

Volgens Unahalekhaka heeft de mobiele app van Ricult tot nu toe bijna 400.000 boeren in Thailand aangemeld.

“In de afgelopen twee jaar hebben we veel samengewerkt met de centrale banken en veel onderzoeksinstellingen. We hebben aangetoond dat onze technologie het inkomen van de boeren met ten minste 50% heeft verhoogd, als een basislijn”, vertelde Unahalekhaka aan CNBC’s “Managing Asia .”

De Ricult-app geeft boeren toegang tot gegevens om hen te helpen betere beslissingen te nemen gedurende de hele landbouwcyclus. Het platform analyseert weerpatronen en adviseert boeren wanneer ze hun zaden in de grond moeten doen en wanneer ze kunstmest moeten toevoegen.

Een boer in een padieveld in Thailand.

Pipat Yapathanasap | iStock | Getty Images

Maar boeren in Thailand ertoe brengen om de nieuwe technologie te gebruiken, was niet eenvoudig.

“Het was aanvankelijk een uitdaging om nieuwe technologie in te voeren om de manier waarop ze boeren volledig te veranderen,” zei Unahalekhaka. Maar nadat ik tijd had doorgebracht met het schaduwen van boeren: “Ik realiseerde me hoe ik hen kon overtuigen en hoe ik de app gebruiksvriendelijk kon maken, en [how to be] hen kunnen overtuigen.”

De app pakt een ernstig probleem aan waarmee boeren worden geconfronteerd: jaarlijkse droogtes en slechte weersomstandigheden, die hebben geleid tot een daling van de oogstopbrengsten. Vanwege die risico’s is het voor boeren moeilijk om betrouwbaar kapitaal te krijgen – en Unahalekhaka zei dat sommigen uiteindelijk naar woekeraars gaan.

“Door onze dataplatforms te hebben, kunnen de banken … het risicoprofiel van de boeren beter begrijpen met onze kredietprofilering”, zegt Unahalekhaka, die zei dat de app banken heeft geholpen “betaalbare leningen aan de boeren te verstrekken tegen een redelijk tarief.”

Makelaarsmodel

Ricult brengt boeren geen kosten in rekening voor de app. In plaats daarvan int het vergoedingen en commissies van banken wanneer ze een lening aanvragen.

Unahalekhaka zei dat hij zorgvuldig is om dat soort persoonlijke gegevens te beschermen in het licht van de Thailand’s Personal Protection Act, die de regering tegen juni volgend jaar moet gaan handhaven. (De bepalingen van de wet zijn vastgesteld, maar in de nasleep van de pandemie hebben bedrijven in Thailand de regering gevraagd hen tijd te geven om interne processen voor te bereiden.)

Unahalekhaka zei dat hij toestemming van boeren krijgt voordat hij dergelijke informatie naar banken, verzekeringsmaatschappijen en oogstkopers stuurt.

Ricult groeit snel en Unahalekhaka zei dat hij plannen heeft om uit te breiden naar Vietnam en de Filippijnen. Met de Bill & Melinda Gates Foundation als een van zijn donateurs, versnelt hij zijn kapitaalverhoging.

Unahalekhaka zei dat het bedrijf hoopt volgend jaar winstgevend te zijn. “We willen onze Series A-ronde volgend jaar openstellen voor investeerders” die in de visie van Ricult geloven, zei hij.