FINANCIEEL.com

Thailand Premier Prayuth Chan-ocha trekt zich terug uit de politiek, negen jaar na de machtsovername door een staatsgreep

Thailand Premier Prayuth Chan-ocha trekt zich terug uit de politiek, negen jaar na de machtsovername door een staatsgreep

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha spreekt met leden van de pers na het uitbrengen van zijn stem bij de Thaise algemene verkiezingen op 14 mei 2023 in Bangkok, Thailand.

Lauren Decicca | Getty Images Nieuws |

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha zei dinsdag dat hij zich terugtrekt uit de politiek, negen jaar nadat de voormalige generaal de macht greep in een militaire staatsgreep.

Zijn aankondiging komt voor op een langverwachte stemming voor de nieuwe premier van Thailand deze donderdag. Chan-ocha zal geen rol spelen bij die stemming, omdat Prayut, samen met zijn conservatieve United Thai Nation-partij, midden mei een verkiezingsnederlaag leed.

“Vanaf nu wil ik mijn afscheid van de politiek aankondigen. Door ontslag te nemen bij de Ruam Thai Sang Chart Party”, zei hij in een verklaring op Facebook, volgens een Google-vertaling.

Chan-ocha zei dat hij in een waarnemende rol zou blijven totdat er een nieuwe premier is gekozen. Zijn pensionering zal waarschijnlijk een einde maken aan elke speculatie dat hij nog steeds in een permanente hoedanigheid zou blijven.

De jonge en stedelijke bevolking van het land stemde om de liberale progressieve Move Forward Party een ongekende meerderheid te geven in het nieuwe lagerhuis van afgevaardigden, maar deze steun is te mager voor leider Pita Limjaroenrat om zijn claim als de volgende premier van Thailand in te dienen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert