FINANCIEEL.com

Texas wordt chiphub met een investering van $ 47 miljard van Samsung en TI

Texas wordt chiphub met een investering van $ 47 miljard van Samsung en TI

Op een stuk land van 1.200 hectare in een klein stadje 48 kilometer ten noorden van Austin, Texas, geeft de Zuid-Koreaanse gigant Samsung 17 miljard dollar uit om een ​​fabriek voor de fabricage van halfgeleiders te bouwen.

Vier uur rijden naar het noorden met de auto, in de stad Sherman, Texas Instruments bevindt zich in de vroege stadia van een project van $ 30 miljard, de grootste nieuwe chipinvestering in Texas.

gerelateerd beleggingsnieuws

Buitenlandse investeringen nemen toe te midden van de reshoring-hausse.  Hier zijn de beste under-the-radar-spelen van UBS

CNBC Pro

Het is niet per ongeluk.

Terwijl geopolitieke spanningen tussen China en Taiwan chipmakers ertoe aanzetten om voor productie naar de VS te gaan, is Texas uitgegroeid tot dé plaats om zaken te doen, dankzij een combinatie van lage belastingen en nieuwe subsidies.

Sinds de introductie van de CHIPS and Science Act van 52 miljard dollar in 2020 zijn er meer dan 50 nieuwe Amerikaanse halfgeleiderprojecten aangekondigd voor een totaal van meer dan 210 miljard dollar. Meer dan $ 61 miljard daarvan is in Texas, met zes projecten die naar verwachting meer dan 8.000 banen zullen creëren.

“Omdat we havens hebben, omdat we toegang hebben tot materialen, vanwege onze lage kosten om zaken te doen, zijn we het best geplaatst om deze volgende generatie chipproductie te leiden”, vertelde de Republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, aan CNBC in een interview in april.

In juni ondertekende Abbott de wet op de Texas CHIPS Act. Het reserveerde $ 1,4 miljard voor chipbedrijven om te produceren in de Lone Star State en voor universiteiten die bereid zijn gerelateerde onderzoeks- en ontwikkelingscentra te bouwen.

Samsung, Texas Instruments, Infineon, GlobalWafers, NXP, X-FAB en Toegepaste materialen hebben alle operaties in Texas de afgelopen maanden opgevoerd. Appel en Amazon ontwerpen ook enkele van hun aangepaste chips in Texas.

Als het gaat om nieuwe chipinvesteringen, leidt Arizona met een fab van $ 20 miljard Intel en een site van $ 40 miljard van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ’s werelds beste geavanceerde chipmaker. Texas heeft echter het hoogste aantal totale fabs en is een goede tweede voor nieuwe investeringen.

CNBC bezocht Texas voor een zeldzaam kijkje in de cleanrooms van drie enorme chipfabrieken, om een ​​glimp op te vangen van het productiehart van de fabriek, waar arbeiders speciale pakken aantrekken om de kleine microchips te beschermen tegen huiddeeltjes en stof.

Melissa Hebert, Infineon’s senior manager van Austin-site-projecten, laat CNBC’s Katie Tarasov zien in de Infineon-chipfabriek in Austin, Texas, op 14 juni 2023.

Andreas Evers

We toerden ook door de twee grootste nieuwe projecten in aanbouw in de staat.

De nieuwe fabriek van Samsung in de stad Taylor zal volgens de planning volgend jaar in gebruik worden genomen. Het zal de locatie zijn van de eerste geavanceerde chips van Samsung die in de VS worden geproduceerd, maar het is niet de eerste stap van het bedrijf in de staat.

Samsung kwam in 1996 naar Texas en brak daarmee baanbrekend werk in een grote fabriek in Austin die nu volledig wordt gebruikt voor gieterijen, waar logische chips worden gemaakt voor externe klanten. Het bedrijf opende daar in 2007 een tweede fab.

“Onze klanten komen graag naar Texas”, zegt Jon Taylor, corporate vice president fab engineering van Samsung. “Het ligt op gelijke afstand van beide kusten en we weten dat enkele van ’s werelds meest prominente fabless-bedrijven zich in de Verenigde Staten bevinden.”

Met de nieuwe faciliteit in de buurt van Austin, zal het “hun vermogen vergroten om hun chips in eigen land te kopen en niet naar delen van de wereld te hoeven gaan waar ze misschien wat ongemak hebben”, zei Taylor.

De fabriek van Texas Instruments in Sherman, een stad met 45.000 inwoners 100 kilometer ten noorden van Dallas, is een nog grotere investering. En het draagt ​​bij aan de erfenis van het bedrijf in Sherman, dat dateert uit een aparte faciliteit in 1966.

“Texas Instruments heeft een lange weg afgelegd om Sherman op de kaart te zetten”, zegt David Plyler, de burgemeester van de stad, eraan toevoegend dat de nieuwe fab “een enorme investering in onze gemeenschap” vertegenwoordigt.

Plyler zei dat Sherman’s “volledige belastinggrondslag ongeveer $ 4 miljard bedroeg”.

Texas Instruments werd in 1930 opgericht als Geophysical Service Inc. en nam zijn huidige naam aan in 1951. Zeven jaar daarna diende een ingenieur bij het bedrijf genaamd Jack Kilby een patent in voor de geïntegreerde schakeling. Die uitvinding opende de mogelijkheid om chips te miniaturiseren door het hele circuit, niet alleen de transistors, uit silicium te maken.

Texas Instruments ging door met het ontwerpen van producten zoals de eerste draagbare elektronische rekenmachine in 1967, en staat nog steeds bekend om grafische rekenmachines die in klaslokalen over de hele wereld worden gebruikt.

“Het is voor een groot deel van de wereld het rekenmachinebedrijf, maar we zijn zoveel meer dan dat”, zegt Kyle Flessner, senior vice-president van de technologie- en productiegroep van Texas Instruments. “Als je een elektronisch apparaat hebt, zit er vrijwel zeker een TI-halfgeleiderchip in. We hebben dus 80.000 producten die naar 100.000 verschillende klanten worden verzonden.”

Flessner zei dat de technologie van het bedrijf in “ongeveer alles zit dat je op een muur kunt aansluiten of waar een snoer in zit”.

CNBC interviewde Flessner bij de RFAB2-fab van Texas Instruments in Richardson, Texas, een buitenwijk net ten noorden van Dallas. De fabriek kwam in september online en markeert de tweede fabriek van het bedrijf in Richardson, waar Texas Instruments van plan is om in totaal 100 miljoen analoge chips per dag te produceren.

Water en stroom

Het chipproject van $ 30 miljard van Texas Instruments in Sherman, Texas, op 15 juni 2023.

Andreas Evers

Flessner nam ons ook mee naar de bouwplaats in Sherman. Onder de belangrijkste trekpleisters daar, zei hij, waren water en stroom. Lokale wetgevers hebben in het verleden waterrechten gekocht bij het nabijgelegen Lake Texoma, dat over de grens tussen Texas en Oklahoma zweeft en een van de grootste stuwmeren van het land is.

“We hebben veel water, wat op dit moment goud is voor steden en economische ontwikkeling”, zei Plyler.

Het maken van chips kost jaarlijks miljarden liters water. Texas Instruments is niet het enige bedrijf dat profiteert van het gebied.

GlobalWafers, gevestigd in Taiwan, breidt uit in Sherman, met plannen om $ 5 miljard te besteden aan de grootste siliciumwafelfabriek in de VS, die de kale schijven produceert waarop chips worden gemaakt.

Ondertussen blijft ongeveer een kwart van de staat in droogte, waardoor bedrijven kwetsbaar worden voor een snel veranderend klimaat.

“We hebben de Texas Water Board die daaraan werkt en wetgeving waar we aan werken deze sessie om ervoor te zorgen dat we met een groeiende bevolking in Texas kunnen voorzien in de waterbehoeften, niet alleen van bedrijven, maar ook voor onze groeiende bevolking, “zei Abbott.

Texas Instruments en Samsung verhogen beide de doelstellingen voor hergebruik van water in hun nieuwe faciliteiten.

Dan zijn er de stroomvereisten. Elk van de geavanceerde chip-etsing extreem ultraviolet (EUV) lithografiemachines die Samsung in Taylor zal gebruiken, verbruikt ongeveer 1 megawatt elektriciteit, of 10% meer dan de vorige generatie.

Texas heeft een uniek onafhankelijk net dat het grotendeels afsnijdt van het lenen van stroom over de staatsgrenzen heen. In 2021 viel dat elektriciteitsnet uit tijdens een extreme winterstorm, waardoor miljoenen Texanen zonder stroom kwamen te zitten en minstens 57 doden vielen.

“Ik heb al 12 wetten ondertekend om het elektriciteitsnet betrouwbaarder, veerkrachtiger en veiliger te maken”, zei Abbott. “We kunnen elk bedrijf dat hierheen verhuist zeker verzekeren dat ze toegang hebben tot de stroom die ze nodig hebben, maar ook tegen lage kosten.”

Samsung, Infineon en NXP werden gedwongen hun fabrieken in Austin tijdelijk stil te leggen tijdens de stroomuitval in februari 2021. Samsung, Infineon en anderen zijn sindsdien volledig overgeschakeld op hernieuwbare energie.

‘Texas is ruim’

Samsung bouwt een chipfabriek van $ 17 miljard op 1.200 hectare in Taylor, Texas, 48 ​​kilometer ten noorden van Austin. Bouwplaats hier getoond op 21 april 2023.

Katie Brigham

Sinds de begindagen van Silicon Valley zijn de kosten voor het maken van steeds kleinere transistors omhooggeschoten, samen met de grootte van de machines en de hoeveelheid land die nodig is voor de productie. Texas staat al lang bekend om zijn overvloedige land en beleid dat gunstig is voor nieuwe bedrijven.

“Texas is ruim, het is enorm, en dan heeft het een geweldige ondersteuning voor het gemak van zakendoen”, zegt Jinman Han, het hoofd van de Amerikaanse chipdivisie van Samsung. “Tegelijkertijd krijgen we grote steun van onze lokale overheden in Texas, zelfs van de gouverneur van Texas zelf.”

Texas is een van de weinige staten zonder inkomstenbelasting. Combineer dat met vrijstellingen van omzetbelasting op productiemachines en een verscheidenheid aan andere belastingvrijstellingen, en het is begrijpelijk waarom Caterpillar, Charles Schwab, Hewlett-Packard en Oracle de afgelopen jaren allemaal hun hoofdkantoor naar Texas hebben verplaatst.

Het Duitse Infineon, een van ’s werelds grootste leveranciers van autochips, is al 25 jaar in de VS en maakt veel van zijn halfgeleiders in Austin.

“Het aantal chips in een auto, in een EV, in de auto in het algemeen neemt drastisch toe”, zegt Melissa Hebert, Infineon’s senior manager van Austin-site-projecten. “En alle connectiviteit, alles wat in de auto en rondom de auto communiceert, verhoogt het chipgehalte in elk voertuig.”

In 2020 breidde Infineon de productie in Texas uit door Cypress Semiconductor te kopen voor ongeveer $ 10 miljard.

“Met de steun die we hebben gekregen van de wetgevende macht van de staat en vervolgens ook de federale steun in deze industrie, blijft Texas een hub voor waar we deze productie kunnen bouwen”, zei Hebert, voordat hij ons meenam naar de cleanroom van Infineon.

NXP Semiconductors, gevestigd in Nederland, heeft ook twee fabrieken in Austin en heeft onlangs plannen gemaakt voor een uitbreiding van $ 2,6 miljard die een extra fabriek van vier verdiepingen zou toevoegen.

X-FAB, een chipbedrijf dat al meer dan twee decennia in Texas is gevestigd, kondigde onlangs een uitbreiding van $ 200 miljoen aan van zijn siliciumcarbidefabriek in Noord-Texas.

Leveranciers volgen.

“Als je zo’n fab begint binnen te halen, moet je het ecosysteem opbouwen”, zegt Taylor van Samsung. “Er wordt tegenwoordig veel gediscussieerd over het onshoren van toeleveringsketens.”

Van het prijskaartje van $ 17 miljard voor de fabriek van Samsung in Taylor gaat $ 11 miljard naar machines en uitrusting. Texas Instruments zei dat dergelijke tools ten minste 65% van de nieuwe fabriekskosten in Sherman zullen uitmaken, inclusief de $ 200 miljoen EUV-lithografiemachines gemaakt door ASML, dat kantoren heeft in Dallas en Austin.

‘S Werelds op een na grootste leverancier van halfgeleiderapparatuur, Applied Materials, is sinds 1992 in Austin gevestigd.

De explosieve ontwikkeling van fab’s in de VS komt doordat enkele grote chipbedrijven te maken krijgen met een vertraging te midden van economische onzekerheid. Intelde op twee na grootste geavanceerde chipmaker, wil de komende drie jaar de kosten met maximaal $ 10 miljard verlagen en verkoopt zijn Austin-onderzoekscentrum van 61 hectare.

Samsung rapporteerde in april sombere resultaten over het eerste kwartaal en verminderde de productie van geheugenchips als reactie op dalende prijzen. Maar het steekt meer geld in de gieterijkant van zijn bedrijf, maakt logica-chips in Texas, en heeft plannen om uit te breiden in zijn nieuwe fabriek in de buurt van Austin.

“We hebben 1.200 hectare en die eerste fabriek neemt er ongeveer 250 hectare van in beslag”, zei Taylor. “Dus we hebben ruimte om uit te breiden.”

Evenzo gaat Texas Instruments groots op fabs, zelfs nadat eerder dit jaar de eerste verkoopdaling sinds 2020 werd gemeld.

“We bevinden ons in een relatief vroeg stadium, maar we boeken enorme vooruitgang om in 2025 productie uit deze faciliteit te hebben”, zei Flessner.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert