Tether (USDT) stablecoin herwint peg na $3 miljard aan opnames

By Jernst van Waal

Tether wordt al lang geconfronteerd met de vraag of het genoeg activa heeft om zijn koppeling aan de dollar te rechtvaardigen.

Tiffany Hagler | Bloomberg via Getty Images

Tether, ’s werelds grootste stablecoin, herwon zijn koppeling aan de dollar nadat meer dan $ 3 miljard aan tokens het systeem op één dag verliet.

De cryptocurrency – die altijd $ 1 waard moet zijn – zakte donderdag zo laag als 95 cent en worstelde om terug te klimmen naar de beoogde dollarpeg.

Vrijdag handelde tether weer stevig op $1, wat de angst van investeerders over een mogelijke besmetting van de cryptomarkt als gevolg van de ineenstorting van het omstreden stablecoin-project Terra kalmeerde.

TerraUSD, of UST, is anders dan tether omdat het vertrouwt op een complexe mix van code en een zustertoken genaamd luna om de prijs te stabiliseren. Het werd ook gedeeltelijk gedekt door miljarden dollars aan bitcoin.

Tether daarentegen wordt verondersteld te worden gedekt door contante, kortlopende schuldverplichtingen die overeenkomen met een equivalent bedrag aan dollars dat door de gebruikers is gestort. Die activa worden aangehouden in een reserve die wordt beheerd door een vennootschap met dezelfde naam.

Het is in wezen als een bankrekening voor crypto-investeerders, die zich vaak wenden tot tether in tijden van verhoogde marktvolatiliteit. Veel bitcoin-handel gebeurt in tether.

Tether heeft nu een circulerend aanbod van ongeveer $ 79,5 miljard, een daling van $ 82,9 miljard 24 uur eerder. wat suggereert dat het bedrijf erachter meer dan $ 3 miljard aan aflossingen in slechts één dag heeft verwerkt.

Mati Greenspan, CEO van Quantum Economics, zei dat het Terra-debacle het vertrouwen van de cryptomarkt in andere stablecoins, zoals tether, had “geschud”.

“De DeFi [decentralized finance] markt heeft zeker veel op het uitgangspunt dat stablecoins stabiel kunnen blijven, dus als dingen beginnen te ontrafelen, kan dit potentieel catastrofaal zijn voor de industrie, “zei hij.

Paolo Ardoino, Chief Technology Officer van Tether, ging naar Twitter om investeerders gerust te stellen over de degelijkheid van de stablecoin van zijn bedrijf.

“We hadden zo’n beetje $ 3 miljard [in] aflossingen, en ze werden vrij snel geliquideerd via onze bankkanalen”, zei Ardoino donderdag in een live audiogesprek van een uur op Twitter Spaces.

De verzoeken om terugbetaling varieerden van minimaal $ 100.000 tot wel $ 600 miljoen, voegde hij eraan toe.

Het probleem met Terra’s UST, zei Ardoino, was hoe snel het groeide.

“Het is allemaal leuk en leuk totdat je een stablecoin van $ 10 miljard bent”, zei hij. “Totdat je een stablecoin van $ 5, $ 10 miljard bent, zelfs als je wat liquidaties hebt omdat je wordt ondersteund door een luna en een klein deel van bitcoin, zijn de huidige cryptomarkten nog steeds in staat om dat misschien, waarschijnlijk te absorberen.”

“Maar als je de omvang begint te verdubbelen tot een $ 20 miljard stablecoin … kan de markt dit soort liquidaties op geen enkele manier absorberen”, voegde Ardoino eraan toe.

Tether wordt al lang geconfronteerd met de vraag of het genoeg activa heeft om zijn koppeling aan de dollar te rechtvaardigen. Het bedrijf zei eerder dat al zijn tokens één-op-één werden gedekt door dollars in een reserve.

Na een schikking met de procureur-generaal van New York werd echter onthuld dat Tether een reeks andere activa bezat – waaronder commercial paper, een vorm van kortlopende, ongedekte schuld – om zijn token te ondersteunen.

Tether heeft sindsdien de hoeveelheid commercial paper die het aanhoudt verminderd en zegt dat het van plan is het bedrag in de loop van de tijd verder te verlagen. Meer dan 52% van de activa van Tether zijn nu in Amerikaanse staatsobligaties en dit zal naar verwachting nog verder groeien wanneer het bedrijf de volgende keer de uitsplitsing van zijn reserves bekendmaakt, zei Ardoino donderdag.