Tether, Bitfinex bereikt een schikking met de procureur-generaal van New York

Een smartphone geeft de Tether-marktwaarde weer op de via The Crypto App.

Guillaume Payen | SOPA-afbeeldingen | LightRocket | Getty-afbeeldingen

Cryptocurrency-firma’s Tether en Bitfinex bereikten een overeenkomst met het kantoor van de procureur-generaal van New York om een ​​boete van $ 18,5 miljoen te betalen om een ​​juridisch geschil te beslechten.

De hoogste wetshandhavingsfunctionaris van de staat had de bedrijven onderzocht op beschuldigingen dat ze honderden miljoenen dollars hadden verplaatst om het schijnbare verlies van $ 850 miljoen aan vermengde klanten- en bedrijfsfondsen te dekken. Tether en Bitfinex – een populaire digitale valuta-uitwisseling – zijn eigendom van hetzelfde bedrijf, Ifinex.

Tether en Bitfinex zullen de handelsactiviteiten met New Yorkers moeten staken en driemaandelijkse transparantierapporten moeten indienen, aldus het kantoor van de procureur-generaal. Het is een belangrijke ontwikkeling in de crypto-industrie en sluit een langlopende juridische strijd af die begon in april 2019.

Wat is Tether?

Tether is het bedrijf achter een bekende “stablecoin” met dezelfde naam. Dat token is bedoeld om één-op-één te worden ondersteund door Amerikaanse dollars, met het idee dat het veel stabieler is dan de meeste digitale munten met enorme prijsschommelingen.

Veel crypto-investeerders gebruiken tether om bitcoin en andere virtuele tokens te kopen. Maar er waren zorgen over de vraag of Tether voldoende kasreserves had om alle in omloop zijnde tether-tokens te ondersteunen. Critici hebben ook de vrees geuit dat tether-tokens werden gebruikt om bitcoin-prijzen te manipuleren, een claim die Tether herhaaldelijk heeft ontkend.

Het kantoor van procureur-generaal Letitia James in New York zegt dat het ontdekte dat Tether soms geen reserves had om de dollarkoppeling van zijn cryptocurrency te ondersteunen. Het zei dat het bedrijf vanaf medio 2017 geen toegang had tot banken en klanten misleidde over liquiditeitsproblemen.

In een aanvraag in 2019 zei het kantoor van de procureur-generaal dat Bitfinex $ 850 miljoen overhandigde aan een Panama-entiteit genaamd Crypto Capital zonder het aan investeerders bekend te maken. Leidinggevenden bij Bitfinex en Tether waren vervolgens naar verluidt betrokken bij een reeks transacties die de geldreserves van Tether voor Bitfinex openden.

“Bitfinex en Tether dekten roekeloos en onwettig enorme financiële verliezen om hun plan gaande te houden en hun winst te beschermen”, zei James dinsdag in een verklaring.

“Tether’s bewering dat zijn virtuele valuta te allen tijde volledig werd gedekt door Amerikaanse dollars, was een leugen”, voegde ze eraan toe.

“Deze bedrijven verdoezelden de echte risico’s waarmee investeerders werden geconfronteerd en werden beheerd door niet-erkende en niet-gereguleerde individuen en entiteiten die in de donkerste hoeken van het financiële systeem handelen.”

Tether geeft geen wangedrag toe

Tether en Bitfinex weigerden dinsdag iets verkeerds toe te geven, maar zeiden: “we delen het doel van de procureur-generaal om de transparantie te vergroten.”

“In tegenstelling tot online speculatie, was er na twee en een half jaar geen bevinding dat Tether ooit tethers had uitgegeven zonder ondersteuning, of om cryptoprijzen te manipuleren”, aldus de bedrijven in een verklaring op de website van Tether.

Een woordvoerder van de bedrijven was niet onmiddellijk beschikbaar toen CNBC contact opnam voor verder commentaar.

Eerder deze maand zei Bitfinex dat het het resterende saldo van een lening van $ 550 miljoen aan Tether had terugbetaald.

Crypto-investeerders hebben de fraude-sonde in New York nauwlettend gevolgd, die recentelijk meer interesse heeft gekregen in het licht van de snelle stijging van bitcoin.

Volgens gegevens van CoinMarketCap zijn er nu ongeveer 34,8 miljard tether-tokens in omloop, vergeleken met 2 miljard drie jaar geleden. De cryptocurrency heeft een marktkapitalisatie van $ 34,6 miljard.

Bitcoin daalde dinsdag 10% en handelde tegen een prijs van $ 48.713. De meest waardevolle digitale munt ter wereld tuimelde al voor de aankondiging van de procureur-generaal in New York.

Plaats een reactie