Site pictogram Financieel.com

Tesla Xpeng Nio BYD best verkochte elektrische auto’s in 2021

Een Tesla-verkoper (L) spreekt een bezoeker toe terwijl deze op 5 januari 2021 in een Tesla Model Y-auto zit in een Tesla-showroom in Peking.

Wang Zhao | AFP | Getty Images

PEKING — Tesla heeft twee van de drie beste plaatsen ingenomen voor bestverkochte elektrische automodellen in China, zo blijkt uit branchegegevens voor de eerste drie kwartalen van het jaar.

Dat is ruim voor op start-up rivalen zoals Xpeng en Nio, volgens gegevens die woensdag door de China Passenger Car Association zijn vrijgegeven.

De automaker van Elon Musk verkocht in die drie kwartalen meer dan 200.000 elektrische auto’s in China – 92.933 Model Y’s en 111.751 Model 3’s, volgens de personenautovereniging.

China was vorig jaar goed voor ongeveer een vijfde van de omzet van Tesla. De in de VS gevestigde autofabrikant begon begin dit jaar met de levering van zijn tweede in China gemaakte auto, de Model Y. Het bedrijf lanceerde in juli ook een goedkopere versie van de auto.

De aandelen van Tesla zijn dit jaar tot nu toe bijna 15% gestegen, terwijl de in de VS genoteerde aandelen van Nio meer dan 25% zijn gedaald en Xpeng’s in die tijd bijna 7% verloor.

Op maandbasis toonden de gegevens aan dat de best verkochte elektrische auto in China in september de budget Hongguang Mini bleef – een klein voertuig ontwikkeld door de joint venture van General Motors met Wuling Motors en het staatsbedrijf SAIC Motor.

Tesla’s Model Y was in september de op één na best verkochte elektrische auto in China, gevolgd door de oudere Tesla Model 3, zo blijkt uit gegevens van de personenautovereniging.

De verkoop van nieuwe energievoertuigen – een categorie die hybrides en auto’s met alleen batterijen omvat – steeg te midden van de steun van Peking voor de industrie. De verkoop van personenauto’s daalde in september echter jaar op jaar voor een vierde maand op rij.

Het Chinese batterij- en elektrische autobedrijf BYD domineerde in september de bestsellerlijst van nieuwe energievoertuigen, goed voor vijf van de top 15 verkochte auto’s, zo blijkt uit gegevens van de personenautovereniging.

Xpeng’s P7-sedan stond op de 10e plaats, terwijl geen van Nio’s modellen de top 15-lijst maakte. In feite staat Nio sinds mei niet meer op die maandelijkse lijst, toen de Nio ES6 op de 15e plaats stond.

Sommigen in de Chinese auto-industrie hebben twijfels geuit over de juistheid van de cijfers van de vereniging.

Hier is de lijst van de vereniging van de 15 best verkochte nieuwe energievoertuigen in China voor de eerste drie kwartalen van 2021:

1. Hongguang Mini (SAIC-GM-Wuling)
2. Model 3 (Tesla)
3. Model Y (Tesla)
4. Han (BYD)
5. Qin Plus DM-i (BYD)
6. Li One (Li Auto)
7. BenBen EV (Changan)
8. Aion S (GAC Motor spin-off)
9. EQ (Chery)
10. Ora Black Cat (grote muurmotor)
11. P7 (Xpeng)
12. Nummer DM (BYD)
13. Nezha V (Hozon Auto)
14. Slim (SAIC Roewe)
15. Qin Plus EV (BYD)

Mobiele versie afsluiten