Tesla (TSLA) winst Q4 2022

By Jernst van Waal

Hong Kong, China, 13 september 2022, Een rode Tesla-auto passeert een Tesla-dealer in Wanchai. (Photo by Marc Fernandes/NurPhoto via Getty Images)

Nurfoto | Nurfoto | Getty-afbeeldingen

Fabrikant van elektrische voertuigen Tesla is van plan de resultaten over het vierde kwartaal woensdag na sluiting van de markt te publiceren.

Dit is wat analisten woensdagochtend verwachtten, volgens Refinitiv:

gerelateerd beleggingsnieuws

Tesla-inkomsten worden vandaag verwacht.  Dit is waar topanalist Jonas naar op zoek zal zijn in het rapport

CNBC Pro
  • Inkomsten (aangepast): $ 1,13 per aandeel
  • Omzet: $ 24,16 miljard

In hetzelfde kwartaal vorig jaar rapporteerde Tesla een omzet van 17,72 miljard dollar en een gecorrigeerde winst van 2,52 dollar per aandeel.

Eerder deze maand, Tesla rapporteerde leverings- en productiecijfers van voertuigen voor het vierde kwartaal van 2022 die een nieuw record vestigden voor het bedrijf, maar de doelstellingen van het bedrijf en de verwachtingen van analisten niet haalden, ondanks de prijsverlagingen voor zijn auto’s in december om klanten aan te sporen om leveringen aan te nemen vóór de einde van het jaar.

Tesla rapporteerde 405.278 voertuigleveringen en productie van 439.701 voertuigen in de periode eindigend op 31 december 2022. Leveringen voor het hele jaar bedroegen ongeveer 1,31 miljoen, een record voor Tesla, nadat het bedrijf de productie startte in zijn nieuwe fabrieken in Austin, Texas en Brandenburg, Duitsland.

Vorig jaar zei Musk dat de fabrieken verwant waren aan “geldverbrandende ovens” in een interview met een eigenaarsclub dat in juni op YouTube werd gepost.

Tot nu toe is Tesla in 2023 doorgegaan met het verlagen van de prijzen van zijn auto’s over de hele wereld, wat klanten in de VS en China van streek maakte die onlangs nieuwe Tesla’s tegen hogere prijzen kochten, en ook in de VS een onmiddellijke daling van de prijzen van gebruikte Tesla veroorzaakte.

Tesla vraagt ​​vragen voorafgaand aan hun inkomstenoproepen via een site genaamd Say.com van zowel particuliere als institutionele beleggers.

Investeerders op die site zeggen onder meer te willen weten wat de recente prijsverlagingen zullen doen met Tesla’s brutomarges in de auto-industrie, hoeveel het bedrijf verwacht de verkoop van zijn auto’s in 2023 te laten groeien en wanneer Tesla van plan is om massaproductie en leveringen te starten van zijn lang uitgestelde, op sci-fi geïnspireerde pick-up, de Cybertruck.

Gedurende het vierde kwartaal van 2022 zochten aandeelhouders ook naar antwoorden van Tesla en Elon Musk over zijn intenties bij de autofabrikant toen de prijs van Tesla-aandelen daalde. De koers van het aandeel Tesla is de afgelopen zes maanden met meer dan 40% gedaald.

Musk verdeelt momenteel zijn tijd, aandacht en middelen tussen Tesla, SpaceX, de defensie-aannemer waar hij CEO is, en Twitter, het socialemediabedrijf dat hij onlangs heeft overgenomen.

De beroemde CEO verkocht vorig jaar voor miljarden dollars aan zijn Tesla-bezit, waaronder $ 3,6 miljard in het vierde kwartaal, deels om de Twitter-deal te financieren, die eind oktober 2022 werd afgerond. Hij benoemde zichzelf onmiddellijk tot “Chief Twit” en CEO daar .

Sinds hij Twitter heeft overgenomen, heeft hij ingrijpende veranderingen aangebracht in het bedrijf en de service, waaronder het toestaan ​​van mensen die permanent van het platform waren geschorst om weer online te komen.

Musk’s acties op Twitter en zijn politieke uitspraken op het socialemediaplatform zijn gecorreleerd met een scherpe daling van de reputatie van Musk en Tesla, vooral onder liberaal tot zeer liberaal ingestelde mensen in de VS, volgens onderzoek van YouGov, gedeeld met CNBC.

Dit is het laatste nieuws. Kom later terug voor updates.