Tesla is van plan $ 3,6 miljard meer uit te geven aan productie in Nevada

By Jernst van Waal

Een luchtfoto van de Tesla Gigafactory nabij Sparks, Nevada

Bob Sterk | Reuters

Tesla is van plan om $ 3,6 miljard meer uit te geven aan de uitgebreide productie van batterijen en zware vrachtwagens in Nevada, de Verenigde Staten bedrijf zei dinsdag op sociale media.

Volgens zijn openbare verklaringen, Tesla is van plan om uiteindelijk 3.000 extra mensen aan te nemen in twee nieuwe faciliteiten.

Het was niet meteen duidelijk of de plannen van Tesla de productievoetafdruk van het bedrijf uitbreiden tot buiten het terrein dat het al aan het ontwikkelen is buiten Reno in Sparks, Nevada.

Tesla zei in een verklaring dat zijn nieuwe faciliteiten een batterijcelfabriek van 100 GWh zullen omvatten, waar het bedrijf verwacht de capaciteit te hebben om batterijcellen te produceren voor 2 miljoen lichte voertuigen per jaar, en een fabriek met grote volumes waar het uiteindelijk zijn klasse 8 zware, volledig elektrische vrachtwagen, de Tesla Semi.

Tesla begon in 2014 met de bouw van zijn eerste batterijfabriek in Nevada. Het exploiteert deze fabriek vandaag met een belangrijke celleverancier, medehuurder en mede-investeerder in de fabriek, Panasonic. De uitgestrekte fabriek staat bekend als GF1, Giga Nevada of de originele Tesla Gigafactory. Het produceert en levert voornamelijk hoogspanningsbatterijpakketten aan Tesla’s Fremont, Californië, voertuigassemblagefabriek.

De Republikeinse gouverneur van Nevada, Joe Lombardo, onthulde begin maandag details over Tesla’s plannen voor uitbreiding in de staat. Tesla bevestigde de plannen dinsdag voorafgaand aan de update van de winst over het vierde kwartaal, die gepland staat voor woensdag na sluiting van de markten.

Elon Musk, CEO van Tesla, hield in december een ceremonie in Nevada om de levering van de Tesla Semi van het bedrijf aan een belangrijke vroege klant te starten. PepsiCo. Tesla kondigde voor het eerst zijn plannen aan om de Semi in 2017 te produceren, en had een gerichte start van de productie in 2019, die werd uitgesteld tot 2022. Het bedrijf produceert nog geen groot aantal Semi-vrachtwagens, maar maakt er een paar in de Nevada Gigafactory.

Fans en critici van Tesla hebben afbeeldingen geplaatst van Tesla Semi-vrachtwagens versierd met Pepsi Frito Lay-branding die ze sinds die aankondiging op de weg hebben gezien, waaronder enkele pech op de schouder.

Tesla moet nog publiekelijk onthullen hoeveel elke vrachtwagen kost, en heeft niet gezegd hoeveel het heeft geproduceerd of verkocht in zijn leveringsrapport over het vierde kwartaal.

Het bedrijf zal naar verwachting meer details over zijn Semi-programma delen in zijn Q4-winstoproep.