FINANCIEEL.com

Tesla-aandelen dalen met kleine marges, vreest Cybertruck

Tesla-aandelen dalen met kleine marges, vreest Cybertruck

Elon Musk, CEO van Tesla, en ontwerpleider Franz von Holzhausen tonen hun nieuwste Cybertruck-ontwerp tijdens een grootse opening van een fabriek in Austin, Texas.

Bron: Tesla

Aandelen van fabrikant van elektrische auto’s Tesla daalde donderdag met meer dan 7%, nadat investeerders verzuurd waren door aanvankelijk positieve resultaten als gevolg van onnauwkeurig commentaar van CEO Elon Musk en andere leidinggevenden op het nieuwste voertuig van het bedrijf, de Cybertruck, en een geplande robotaxi-ready auto.

Als het zo blijft, is het de slechtste dag voor Tesla-aandelen in drie maanden.

Musk waarschuwde ook dat hoewel het bedrijf “zich zou blijven richten op 1,8 miljoen voertuigleveringen dit jaar”, Tesla ook verwachtte dat “de productie in het derde kwartaal een beetje zal afnemen omdat we zomerstops hebben” voor wat de CEO omschreef als “veel fabrieksupgrades.”

Analisten wezen ook op hun bezorgdheid over Tesla’s marge “tegenwind”, die met 9,6% het laagste resultaat was van ten minste de laatste vijf kwartalen.

“We denken dat er op de middellange termijn marge-tegenwind kan blijven bestaan ​​als Tesla de prijzen verlaagt om grotere volumes te ondersteunen”, zei Mark Delaney van Goldman Sachs in een notitie van woensdag.

Het aandeel Tesla heeft zich enigszins hersteld van de dieptepunten van de ene op de andere dag, maar blijft laag in vergelijking met de slotkoers van woensdag van $ 291,26. Tesla klopte op de bovenste en onderste regel en rapporteerde een omzet van $ 24,93 miljard en een winst van 91 cent per aandeel, aangepast, voor het kwartaal eindigend op 30 juni 2023.

Begin deze maand rapporteerde Tesla 466.140 totale voertuigleveringen voor het tweede kwartaal, de beste benadering van verkopen die Tesla rapporteert. Maar Musk bood geen precieze leveringsvolumes aan voor de nieuwe Cybertruck, maar zei alleen tijdens de oproep van het bedrijf dat de Cybertruck “volgend jaar in grote hoeveelheden” zou worden geproduceerd, met een onbekende hoeveelheid die in 2023 wordt geleverd.

De “fabriekstooling” van Cybertruck ligt op schema, maar het bedrijf produceert alleen “release candidate” -builds, zei het bedrijf in zijn inkomstenpresentatie.

– Lora Kolodny en Michael Bloom van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert