FINANCIEEL.com

Terwijl Xi en Biden elkaar ontmoeten, geniet Rusland van de verdeeldheid tussen China en de VS

Terwijl Xi en Biden elkaar ontmoeten, geniet Rusland van de verdeeldheid tussen China en de VS

SINT-PETERSBURG, RUSLAND – 29 JULI: (RUSSIA OUT) De Russische president Vladimir Poetin spreekt tijdens zijn persconferentie in het Konstantin-paleis op 29 juli 2023 in Sint-Petersburg, Rusland. President Poetin was gastheer van slechts 17 Afrikaanse leiders tijdens de top van dit jaar, vergeleken met de 43 die in 2019 aanwezig waren bij de top tussen Rusland en Afrika. De gesprekken gingen over voedselzekerheid en de oorlog in Oekraïne. (Foto door bijdrager/Getty Images)

Bijdrager | Getty Images Nieuws |

Er was meer dan een vleugje leedvermaak in de Russische staatsmedia voorafgaand aan de ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden in San Francisco op woensdag, waarbij Rusland de geopolitieke kloof tussen de twee supermachten accentueerde.

Rusland zal de gesprekken nauwlettend in de gaten houden, gezien zijn bondgenootschap met China, en elk teken van toenadering tussen Peking en Washington zal waarschijnlijk een ijzige reactie van Moskou opleveren.

Russische media hebben er al van genoten om koud water te gieten op de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), waar Xi en Biden elkaar woensdag zullen ontmoeten. Een verslaggever voor het Russische staatspersbureau RIA Novosti op Dinsdag werd gemeld dat een plenaire bijeenkomst van de APEC-top, voorgezeten door de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai, ‘in een halflege zaal’ plaatsvond.

“Ondanks de aanwezigheid van de meeste deelnemers aan de bijeenkomst aan tafel, waaronder de vertegenwoordiger van de Russische Federatie, bleven enkele stoelen met bordjes leeg. Ook voor de gasten van het evenement zijn tientallen stoelen leeg”, aldus het persbureau. Google Vertaling.

Met meer dan een vleugje vrolijkheid contrasteerde RIA Novosti haar beeld van een halflege conferentiezaal met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Tai, die de afgevaardigden benadrukte “hoe belangrijk deze gebeurtenis is voor de Verenigde Staten.”

De meeste wereldleiders en spraakmakende gasten op de APEC-top zullen het evenement pas woensdag bijwonen, terwijl er de afgelopen dagen al lagere ministeriële bijeenkomsten zijn gehouden.

Xi Jinping, de Chinese president, rechts, arriveert op dinsdag 14 november 2023 op de internationale luchthaven van San Francisco (SFO) aan de zijlijn van de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in San Francisco, Californië, VS. Xi arriveerde in San Francisco voor een ontmoeting met zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden op dinsdag, toen de eerste reis van de Chinese leider naar de VS in zes jaar massa’s demonstranten en supporters naar de zwaar bewaakte straten van de stad trok. Fotograaf: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Bloomberg | Bloomberg |

Hoewel het misschien wel een van de grootste gebeurtenissen is die op de top zal plaatsvinden – de ontmoeting tussen Biden en Xi op woensdag zal de eerste persoonlijke ontmoeting tussen de leiders in een jaar zijn – wordt het gebagatelliseerd, met als voornaamste doel de gesprekken om de spanningen en tegenstrijdige belangen in een reeks mondiale kwesties te verminderen.

Deze omvatten aanzienlijk verschillende standpunten over Rusland en de oorlog in Oekraïne, het laatste conflict in het Midden-Oosten en andere gebieden van spanning en rivaliteit in de geopolitieke en economische arena, met een focus op de regio Azië-Pacific.

Rusland wil de verschillen benadrukken

Russische persbureaus wilden deze verschillen en de kloof tussen de supermachten graag benadrukken in de aanloop naar de Xi-Biden-bijeenkomst, en zich ook concentreren op wat China en Rusland zien als westerse hegemonie en pogingen van de VS om hun dominantie in mondiale aangelegenheden te behouden.

Ze wilden zich ook graag concentreren op concurrerende pro-Palestijnse en pro-Israëlische protesten die in de VS plaatsvinden, terwijl de top zich opmaakte voor de komst van tientallen wereldleiders en honderden CEO’s uit de 21 aangesloten economieën in de Pacific Rim. De Russische president Vladimir Poetin was niet uitgenodigd vanwege Amerikaanse sancties, dus vicepremier Alexei Overchuk vertegenwoordigt Rusland op de top.

Er is geen officieel commentaar van het Kremlin op de komende gesprekken tussen Xi en Biden. CNBC heeft om commentaar gevraagd en wacht op een reactie.

SAN FRANCISCO, CALIFORNIË – NOVEMBER 14: Aanhangers van Palestina marcheren naar de iconische Merchant Exchange Club van de stad, waar de Amerikaanse president Joe Biden en vice-president Kamala Harris een inzamelingsactie bijwoonden op 14 november 2023 in San Francisco, Californië. In de buurt wordt tot en met 17 november de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) gehouden, waaraan tientallen wereldleiders en honderden CEO’s uit 21 aangesloten economieën in de Pacific Rim deelnemen. Biden en de Chinese president Xi Jinping zullen elkaar ontmoeten. (Foto door Kent Nishimura/Getty Images)

Kent Nishimura | Getty Images Nieuws |

Staatspersbureau Tass merkte dinsdag in een door Google vertaald rapport op dat de APEC-top ‘tegen de achtergrond van protesten’ van start was gegaan en dat hoewel ‘de normalisering van de politieke en economische betrekkingen en de situatie rond Taiwan’ kon worden besproken, Washington en Peking “legt verschillende nadruk op de agenda van de komende onderhandelingen en op de verwachtingen van de resultaten ervan.”

Andere twistpunten naast de spanningen over Taiwan zijn onder meer Amerikaanse exportcontroles en investeringsbeperkingen op Chinese technologie en kwesties van nationale veiligheid na het vermoedelijke ‘spionageballonincident’, merkte het agentschap op.

Een reeks Russische kranten, waaronder Kommersant, Izvestia, Argumenty i Fakty, Nezavisimaya Gazeta en Komsomolskaya Pravda, publiceerden geen nieuws over de APEC-top of de gesprekken met Xi-Biden. Een enkele stem in de reguliere media, de zakenkrant Vedomosti, publiceerde een artikel waarin nichegebieden werden samengevat waar specifieke overeenkomsten zouden kunnen bestaan, zoals de inspanningen om de illegale handel in fentanyl te bestrijden en het herstel van militaire communicatiekanalen.

Rusland heeft er belang bij elke toenadering tussen de VS en China te bagatelliseren en zal verbeteringen in de relatie met bezorgdheid bekijken. China is een van de weinige overgebleven machtige bondgenoten van Rusland, waarbij Peking weigert de invasie van Moskou in Oekraïne te veroordelen.

Poetin en Xi hebben elkaar de afgelopen jaren talloze keren ontmoet – Xi zei vorige maand dat hij Poetin ‘42 keer in de afgelopen tien jaar’ had ontmoet – waarbij de meest recente ontmoeting plaatsvond in oktober, toen Poetin naar Peking reisde voor een economische topconferentie. .

Rusland en China zijn op één lijn in hun wantrouwen jegens de westerse wereld, die zij zien als een poging om een ​​door de VS geleide internationale orde op te leggen, en in hun verzet tegen westerse sancties en wat zij zien als economische dwang.

Terwijl de spanningen op de achtergrond voortduren, blijven de communicatielijnen open. APEC, waartoe de VS, China en Rusland behoren, bevordert de vrije handel in de hele regio Azië-Pacific, en de groep heeft op zijn laatste top beloofd eenD een op regels gebaseerd multilateraal handelssysteem te handhaven.

Deze zwembadfoto, verspreid door het Russische staatsbedrijf Spoetnik, toont de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping die elkaar de hand schudden tijdens een bijeenkomst in Peking op 18 oktober 2023.

Sergej Gunejev | AFP |

Niettemin wordt aangenomen dat Peking een diepgeworteld onbehagen voelt over de economische ontwrichting veroorzaakt door de aanhoudende oorlog van Rusland met Oekraïne. Vorige maand zei Xi dat Peking zich niet zou inlaten met ‘ideologische confrontaties, geopolitieke spelletjes of blokconfrontaties’, in een duidelijke verwijzing naar het Westen. Analisten zijn van mening dat zowel de VS als China er belang bij hebben de banden te verbeteren na een langdurige periode van spanning.

“De twee machtigste landen ter wereld mogen elkaar niet en vertrouwen elkaar ook niet. Hun relatie verslechtert structureel nu we een nieuwe fase ingaan waarin de mondialisering minder risico’s neemt. Maar beide landen zijn ook geopolitieke volwassenen, die stabiliteit verkiezen boven chaos en daarom niet bereid zijn om te dicht bij schurkenstaten te komen”, zei Ian Bremmer, president en oprichter van de Eurasia Group, maandag in een commentaar per e-mail.

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden op de G20-top in Nusa Dua op het Indonesische eiland Bali op 14 november 2022.

Saul Loeb | Afp |

“Dus terwijl de Verenigde Staten en China verschillende paarden steunen in zowel de Rusland-Oekraïne- als de Israël-Hamas-oorlog, hebben de twee landen er ook grote belangen bij om ervoor te zorgen dat de conflicten zich niet verder uitbreiden.”

Bremmer voegde daaraan toe: “De strategische belangen van China in de rest van de wereld zijn in de eerste plaats commercieel gedreven, en Peking is daar bijzonder risicomijdend gezien de economische uitdagingen in eigen land… Voorlopig is Peking in ieder geval aanzienlijk minder geïnteresseerd in het exploiteren van mondiale geopolitieke crises. dan door ervoor te zorgen dat ze niet verder verslechteren, waardoor de Chinese economie en nationale veiligheid in gevaar komen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert