Site pictogram Financieel.com

Tencent moet goedkeuring krijgen van regelgevers voordat nieuwe apps worden gepubliceerd

Mensen lopen langs een Tencent-bord op het hoofdkantoor van het bedrijf in Shenzhen, de provincie Guangdong, China 7 augustus 2020.

David Kirton | Reuters

GUANGZHOU, China – Tencent moet goedkeuring krijgen van Chinese regelgevers om updates voor zijn apps te verzenden, meldde de staatsomroep CCTV woensdag.

De stap komt nadat toezichthouders ontdekten dat verschillende apps van het meest waardevolle technologiebedrijf van China dit jaar de regels voor gegevensbescherming hebben geschonden.

De app-goedkeuringen van Tencent zijn momenteel opgeschort. Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie moet nieuwe apps en updates beoordelen voordat ze kunnen worden gelanceerd. Dit kan zeven dagen duren, meldde CCTV, zonder bronnen te vermelden.

“We werken continu aan het verbeteren van de functies voor gebruikersbescherming in onze apps en werken ook regelmatig samen met relevante overheidsinstanties om naleving van de regelgeving te garanderen. Onze apps blijven functioneel en beschikbaar om te downloaden”, vertelde een woordvoerder van Tencent aan CNBC in een verklaring.

Tencent-aandelen in Hong Kong stegen meer dan 1% in de ochtendhandel.

Het afgelopen jaar heeft China de regels voor de binnenlandse technologiesector aangescherpt, die al jaren grotendeels vrij is van regelgeving. Peking heeft regelgeving ingevoerd op het gebied van antitrust tot de manier waarop algoritmen kunnen worden gebruikt.

Een van de grootste regels die dit jaar zijn aangenomen, was een baanbrekende wet op de bescherming van persoonsgegevens. Regelgevers richten zich sterk op de manier waarop bedrijven gegevens verzamelen en verwerken. De laatste acties tegen Tencent maken deel uit van dat proces.

De laatste stap is een nieuwe klap voor Tencent, die de impact heeft gevoeld van het optreden van China’s regelgevende maatregelen. In augustus hebben toezichthouders regels ingevoerd die kinderen onder de 18 jaar beperkten tot slechts drie uur online videogames per week en tijdens daarvoor bestemde vensters. Destijds zei Tencent dat slechts een klein deel van zijn inkomsten van dergelijke spelers komt.

Het terugdringen van andere gebieden, zoals de onderwijssector, heeft ook de reclame-appetijt verzwakt, wat op de winst van het bedrijf in het derde kwartaal drukte. Tencent’s omzet in het derde kwartaal kwam uit op 142,4 miljard yuan, een stijging van 13% ten opzichte van een jaar geleden. Dat was volgens Reuters de langzaamste driemaandelijkse omzetgroei sinds de beursgang in 2004.

Mobiele versie afsluiten