FINANCIEEL.com

Temu van PDD groeit in recordtempo in Azië en haalt Shein in in app-winkels

Temu van PDD groeit in recordtempo in Azië en haalt Shein in in app-winkels

Een pakketje van Temu is te zien voor een scherm met het Temu-logo. (Foto door Nikos Pekiaridis/NurPhoto via Getty Images)

Nurfoto | Nurfoto |

De Chinese goedkope retailer Temu domineert app-winkels in Japan en Zuid-Korea in zijn categorie en onttroont rivaal Shein na zijn succesvolle expansie op de westerse markten.

“Temu heeft zijn voetafdruk snel uitgebreid buiten de VS en naar een aantal internationale regio’s en is naar onze mening nu beschikbaar in meer dan 40 landen… waar we de komende kwartalen kansen blijven zien voor groei”, aldus Goldman Sachs in een oktober 2014. 4 rapport.

De beleggingsonderneming schatte dat Temu, eigendom van PDD-bedrijven, “genereert nu meer dan $1 miljard aan [monthly transaction value]” en verwacht “aanhoudende groei in de tweede helft van 2023.”

Volgens berichten in de media zou concurrent Shein naar schatting op weg zijn om in 2022 een transactiewaarde van $30 miljard te realiseren.

Temu heeft Shein in Japan en Zuid-Korea ingehaald door voor langere tijd bovenaan de ranglijst van winkelapps op die locaties te blijven staan, zo blijkt uit data.ai-analyse gedeeld met CNBC.

Sinds de lancering in Japan op 2 november “staat Temu op nummer 1 wat betreft dagelijkse downloads van iOS- en Google Play-winkelapps in Japan gedurende 101 dagen van de 124 dagen”, aldus het app-analyse- en databedrijf.

Ter vergelijking: Shein stond in dezelfde periode in Japan slechts zeventien dagen bovenaan de twee app-winkels.

Temu was de snelste met vier miljoen downloads in Japan, wat ongeveer 121 dagen in beslag nam, vergeleken met Shein, dat 155 dagen duurde, volgens data.ai. De Japanse marktplaats Mercari duurde 427 dagen en Amazone 660 dagen, zo bleek uit de gegevens.

Op dezelfde manier stond Temu in Zuid-Korea op nummer 1 wat betreft dagelijkse downloads van iOS- en Google Play-winkelapps gedurende 65 dagen van de 93 dagen van 1 augustus tot 2 november, en haalde daarmee in. Alibaba’s AliExpress (25 dagen), terwijl Shein tot de top 5 behoort.

Van de beste winkel-apps in Zuid-Korea was Temu de snelste met 2 miljoen downloads in ongeveer 88 dagen. Shein deed er 382 dagen over, terwijl AliExpress 366 dagen nodig had om dezelfde mijlpaal te bereiken.

De rivaliteit tussen Temu en Shein strekt zich uit buiten de e-commerceruimte tot in de rechtszaal. Shein klaagde Temu in december aan wegens inbreuk op intellectueel eigendom, terwijl Temu Shein in juli beschuldigde van het bedreigen en dwingen van fabrikanten tot exclusiviteitsovereenkomsten. Maar uit recente documenten blijkt dat beide partijen een aanvraag hebben ingediend om hun rechtszaken tegen elkaar te beëindigen.

De opkomst van Temu

Temu wordt ondersteund door de op de Nasdaq genoteerde Chinese technologiegigant PDD Holdings, die ook eigenaar is van de in China gevestigde e-commerce-app Pinduoduo.

Temu, dat in september 2022 in de VS werd gelanceerd, was PDD’s eerste grote stap naar het buitenland en vond al snel succes bij prijsbewuste consumenten.

In slechts een paar weken tijd steeg de Chinese e-commerce-app naar de top van de app-winkels en breidde zich vervolgens snel uit in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De Chinese online retailer, met hoofdkantoor in Boston, Massachusetts, richt zich op de verkoop van in China gemaakte goederen, van mode tot huishoudelijke producten, tegen lage prijzen aan buitenlandse consumenten. Op dezelfde manier vertrouwt Shein op gecontracteerde fabrikanten, voornamelijk in China, om zijn laaggeprijsde producten te ontwerpen, produceren en verzenden.

Temu maakte in juli zijn uitstapje naar Azië via Japan en Zuid-Korea. Vervolgens kwam het op 26 augustus de Filippijnen binnen voordat het op 8 september in Maleisië werd gelanceerd.

Hoe de snelgroeiende e-commerce-app Temu geld verdient met smartwatches van $ 10

“Wij geloven dat de belangrijkste reden hiervoor is [PDD’s] De groei van 131% jaar-op-jaar in de omzet uit transactiediensten en 135% jaar-op-jaar groei van de kosten van verkochte goederen in het tweede kwartaal van 2023 hield verband met de snelle stijging van de Temu-prestaties”, aldus Citi-analisten in een rapport van 29 augustus.

Het platform heeft zich sinds de lancering snel uitgebreid door gebruik te maken van de kracht van het moederbedrijf op het gebied van supply chain en marketing.

“Een groot deel van de extra investeringsdollars van PDD is ingezet om Temu mogelijk te maken”, aldus Bernstein-analisten in een rapport van 15 september, eraan toevoegend dat Temu’s miljoenen Super Bowl-advertentie “Temu’s mindshare voor een aantal van zijn doelgroepen heeft versterkt.”

“Wij geloven dat de snelle stijging in populariteit van Temu werd ondersteund door de verhoogde marketinginvesteringen van het bedrijf, de lage prijzen en de focus op promoties, en door het succes van zijn verwijzingscampagnes”, aldus de analisten van Berstein.

De analisten zeiden dat ze verwachten dat “een toename van het aantal actieve gebruikers en het ordervolume” in Temu zal bijdragen aan de niet-Amerikaanse transactiewaarde en “vanaf hier steeds meer zal bijdragen aan de groei.”

In juni beweerde de Amerikaanse House Select Committee dat Shein en Temu de importtariefwetgeving hadden overtreden door goederen in de VS te importeren zonder invoerrechten te betalen of zendingen te onderwerpen aan mensenrechtencontroles.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert