FINANCIEEL.com

Temperaturen kunnen recordniveaus overtreffen

Temperaturen kunnen recordniveaus overtreffen

Een jonge man verkoelt zijn gezicht in een openbare fontein op deze bloedhete dagen op 11 juli 2023 in Tempio Pausania, Sardinië, Italië. Het record voor de hoogste temperatuur in de Europese geschiedenis werd verbroken in augustus 2021, toen 48,8 °C werd geregistreerd in Floridia, een stad in de Italiaanse Siciliaanse provincie Syracuse.

Emanuele Perrone | Getty Images Nieuws |

Een intense en langdurige periode van hitte raast door Europa, waarbij meteorologen waarschuwen dat de temperaturen in Italië binnenkort de 48,8 graden Celsius (119,84 Fahrenheit) kunnen overschrijden – de hoogste temperatuur ooit gemeten in de Europese geschiedenis.

Een anticycloon die bekend staat als Cerberus, genoemd naar het driekoppige monster dat voorkomt in Dante’s Inferno, zal naar verwachting de komende dagen temperaturen van boven de 40 graden Celsius veroorzaken in delen van Spanje, Frankrijk, Griekenland, Kroatië en Turkije.

In Italië kunnen de temperaturen op de eilanden Sardinië en Sicilië binnenkort oplopen tot 48 graden Celsius. Er is een rode waarschuwing afgegeven voor 10 steden in het hele land, waaronder Rome, Florence en Bologna.

De hoogste temperatuur die ooit in Europa is gemeten, was 48,8 graden nabij de oude stad Syracuse aan de kust van Sicilië in augustus 2021. Wetenschappers van de European Space Agency zeiden dat het record de komende dagen opnieuw zou kunnen worden verbroken.

De Italiaanse Meteorologische Vereniging (SMI) vertelde CNBC ondertussen dat het nog niet mogelijk is te voorspellen of het Europese temperatuurrecord binnenkort geëvenaard of overtroffen zal worden.

De SMI waarschuwde echter dat “de meteorologische configuratie op grote schaal vrij gelijkaardig is aan degene die op 11 augustus 2021 de uitzonderlijke waarde van 48,8 °C op Sicilië veroorzaakte” en dat de Cerberus-hittegolf in Zuid-Italië naar verwachting zal toenemen in de komende dagen.

Onderzoekers zeggen dat de opwarming van de aarde de kans op hittegolven sterk vergroot, zoals die momenteel in landen in heel Europa sist.

Verschillende mensen zoeken onder parasols bescherming tegen de hitte, op 12 juli 2023 in Murcia, regio Murcia, Spanje.

Europa Pers Nieuws | Europa Pers |

Het komt kort nadat de planeet voor de derde keer in slechts vier dagen de warmste dag registreerde sinds het begin van de metingen.

Klimaatwetenschappers maken zich grote zorgen over een recente golf van wereldwijde hitterecords, wat de dringende noodzaak onderstreept om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen die de klimaatcrisis aanwakkeren.

“Hitte zet de hele samenleving onder druk en brengt risico’s met zich mee”, vertelde Chloe Brimicombe, een klimaatonderzoeker aan de Oostenrijkse Universiteit van Graz, via e-mail aan CNBC.

“Dit omvat onder meer energienetwerken en gezondheidsdiensten die onder druk staan, treinen die langzamer moeten rijden of wegen die in sommige regio’s smelten, mogelijke afname van oogstopbrengsten, gezondheidsproblemen bij vee en de output van de detailhandel. De meest kwetsbaren in de samenleving zijn degenen die het meest onrechtvaardig worden getroffen.”

‘Een alarmbel voor beleidsmakers’

Eerder deze week ontdekten wetenschappers dat vorig jaar in Europa meer dan 61.000 mensen zijn omgekomen als gevolg van de hitte. De zomer van 2022 was Europa’s heetste ooit gemeten en werd gekenmerkt door een vernietigende reeks recordbrekende hittegolven.

Het onderzoek, dat maandag in Nature Medicine is gepubliceerd, zei dat Italië vorig jaar tussen 30 mei en 4 september de meeste sterfgevallen als gevolg van hitte had, met 18.010, terwijl Spanje 11.324 had en Duitsland 8.173.

De Cerberus-hittegolf heeft de vrees gewekt dat de huidige periode van extreme hitte deze zomer veel meer doden zou kunnen veroorzaken.

“De toegenomen frequentie van extreme hittegolven en andere extreme weersomstandigheden zou een alarmbel moeten zijn voor beleidsmakers in Europa, net als in de rest van de wereld, over de urgentie om klimaatactie te versnellen,” Simone Tagliapietra, een senior fellow voor de in Brussel gevestigde denktank Bruegel, via e-mail aan CNBC.

“Dergelijke gebeurtenissen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de economie en de samenleving. Ze kunnen bijvoorbeeld het energiesysteem aantasten, doordat ze het elektriciteitsnet sterk onder druk zetten vanwege een grotere elektriciteitsvraag voor conditionering, problemen aan de aanbodzijde zoals verminderde waterkrachtproductie, ” voegde Tagliapietra eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert