Technologie uit Californië en Washington werkt vanuit huisdictaten met een afgeplatte curve

By admin

Tim Cook, CEO van Apple Inc., links, spreekt terwijl Marc Benioff, voorzitter en co-CEO van Salesforce.com Inc. luistert tijdens een keynote op de DreamForce-conferentie van 2019 in San Francisco, Californië, VS, op Dinsdag 19 november 2019.

David Paul Morris | Bloomberg | Getty Images

Op 19 maart kondigde de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, een staatsbrede order ter plaatse aan om de verspreiding van het Covid-19-coronavirus tegen te gaan. Vier dagen later volgde gouverneur van de staat Washington, Jay Inslee.

Terwijl ze zich agressief bewogen ten opzichte van de rest van het land, liepen de beste werkgevers in hun staten weken voor op hen.

Twitter was de eerste die verhuisde en moedigde zijn bijna 5.000 aan werknemers om op 1 maart vanuit huis te werken vanwege het snel verspreidende coronavirus en het verplicht stellen van de bestelling op 11 maart. Amazon vertelde zijn ongeveer 50.000 Werknemers in de regio Seattle op 4 maart om thuis te werken als ze konden. Facebook deelde de medewerkers van Bay Area de volgende dag mee dat het “sterk aanraadde” dat ze op afstand werken. De volgende week liepen Google, Microsoft en Salesforce grotendeels leeg, waardoor ongeveer 200.000 mensen weg bleven van het kantoor.

Technologie heeft de afgelopen jaren een pak slaag gekregen omdat critici de groeiende macht, schendingen van de privacy en het wangedrag van leidinggevenden hebben aangevallen. Maar de vroege sociale afstandsverplaatsingen van de industrie zijn een grote reden dat Californië en Washington, twee vroege Amerikaanse hotspots voor het uitbreken van virussen, de infectiecurve hebben omgebogen, terwijl andere staten diep in een crisis verkeren.

‘Het komt neer op een echt gevoel van burgerlijke verantwoordelijkheid’, zegt Amy Weaver, Salesforce’s president van juridische en zakelijke aangelegenheden en algemeen adviseur. ‘Als we thuis kunnen werken en levens kunnen redden, moeten we dat doen.’

In Californië heeft Covid-19 twee mensen gedood voor elke 100.000 inwoners, en in Washington zijn het er acht, volgens gegevens verzameld door de New York Times. In beide staten neemt het aantal nieuwe gevallen af. New York telt ondertussen bijna 60 coronavirussterfgevallen per 100.000 mensen, New Jersey is ouder dan 35 en Louisiana en Connecticut hebben er 24 bereikt.

Vroege regeringsmaatregelen aan de westkust hielpen, zoals het verbieden van grote bijeenkomsten en het sluiten van scholen. Maar technologiebedrijven liepen voorop om mensen thuis te houden.

Steve Grobman, chief technology officer van leverancier van beveiligingssoftware McAfee, zegt dat de industrie in staat was om te reageren omdat het een voortrekker was naar de wereld van cloud computing en samenwerking, waardoor mensen overal en op een groot aantal apparaten konden werken.

Banken in New York, autobedrijven in Detroit en grote retailers, energieproducenten en voedselproducenten in andere regio’s hebben daarentegen niet dezelfde luxe. Hetzelfde geldt voor de honderdduizenden magazijnmedewerkers van Amazon.

“De Bay Area is grotendeels een digitale economie en een digitale werkplek”, zegt Grobman, gevestigd in Plano, Texas, maar ondersteunt ongeveer 400 werknemers van het bedrijf in en rond Silicon Valley. “Werknemers waren grotendeels bekend met technologie voor werken op afstand en bedrijven waren zeer geschikt om veel aspecten van hun bedrijf op afstand uit te voeren.”

Salesforce zag wat Trump miste

Voor Salesforce begon het probleem eind januari op het World Economic Forum in Davos duidelijk te worden, zei Weaver, die samen met een tiental andere bedrijfsleiders aanwezig was, waaronder CEO Marc Benioff. Panelen begonnen laat, zei ze, omdat leiders uit verschillende delen van de wereld telefoontjes aannamen over het coronavirus, dat destijds in China was gecentreerd.

President Trump zei dat hij zich geen zorgen moest maken. In antwoord op een vraag op 22 januari over het coronavirus, vertelde Trump aan CNBC in Davos: “We hebben het volledig onder controle” en “het komt wel goed”.

Weaver zag iets anders.

‘Ik had het gevoel dat er iets aan de hand was, hoewel het op dat moment niet in de krantenkoppen stond,’ zei Weaver.

Op 10 februari had Salesforce dagelijks een stuurgroepvergadering en negen dagen later annuleerde het bedrijf een groot evenement dat gepland stond voor maart in Sydney en maakte het alleen virtueel. Toen kwam er een einde aan niet-essentiële reizen en handdrukken. Uiteindelijk werd op 7 maart aan de werknemers gevraagd om vanuit huis te werken.

Van de 50.000 werknemers van Salesforce zijn er meer dan 7.000 in San Francisco. Het is ook sterk aanwezig in Seattle na de overname van Tableau Software vorig jaar door het bedrijf.

Honderden mijlen ten noorden van het hoofdkantoor van Salesforce, organiseerde Challenge Seattle, een alliantie van 19 CEO’s van de beste werkgevers van de stad, op 25 februari een diner om te bespreken hoe tot uniforme actie kan worden overgegaan. Het duurde vier dagen voordat de staatsambtenaren van Washington de eerste Amerikaanse dood door coronavirus, een man van in de vijftig in de omgeving van Seattle, bevestigden.

Voormalig gouverneur van Washington, Christine Gregoire, CEO van Challenge Seattle, zei dat de groep meteen in actie kwam en gezondheidsexperts regelmatig in de briefing zette om de ernst van het coronavirus te beschrijven, dat in Seattle opblies met een uitbraak in een seniorencentrum. Leidinggevenden van Microsoft en Starbucks hebben ook gedetailleerd beschreven wat ze hebben ervaren tijdens hun activiteiten in China.

Op 4 maart moedigde Microsoft werknemers in de regio Seattle en Bay Area aan om thuis te werken.

‘Toen de grotere werkgevers dat deden, begonnen de middelgrote tot kleine bedrijven dit voorbeeld te volgen’, zei Gregoire. “Niemand hier denkt niet dat dit aanzienlijk heeft bijgedragen aan de reden waarom onze curve echt sneller afgevlakt is dan iedereen had verwacht.”

Gregoire noemt de samenwerking tussen bedrijfsleiders en regeringsleiders het “meest hartverwarmende dat ik ooit heb gezien” in termen van publiek-private samenwerking. Toen de Nationale Garde bijvoorbeeld zei dat het problemen had om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te krijgen en te verspreiden, belde Challenge Seattle met experts van Microsoft en Amazon om het proces voor de staat uit te voeren, zei ze.

Gregoire zei dat Challenge Seattle nog steeds dagelijks gesprekken voert met experts, en dat er woensdag 200 mensen bij kwamen.

Richard ‘Rich’ Barton, mede-oprichter en CEO van Zillow Inc.

Andrew Harrer | Bloomberg | Getty Images

Vastgoedmarktplaats Zillow is een van de leden van de groep. Eind februari stelde het bedrijf een taskforce samen om dagelijks bijeen te komen en zijn faciliteiten, human resources, communicatie, operaties en financiële teams voor te bereiden op wat komen ging.

Het bedrijf vroeg alle werknemers om niet-essentiële reizen op 1 maart te annuleren, en Rich Barton, CEO van Zillow, koos ervoor om de technologieconferentie van Morgan Stanley in San Francisco de volgende dag niet bij te wonen, in plaats daarvan inbellen. Een paar dagen later, op 4 maart, werd aanbevolen dat 2500 werknemers in Seattle en 400 plus in San Francisco vanuit huis zouden werken.

“We zijn van mening dat we zeker zo snel mogelijk actie hebben ondernomen”, aldus Dawn Lyon, Zillow’s chief corporate relations officer, en voegde eraan toe dat het langer duurde voordat het bedrijf andere bedrijfsonderdelen stopzette in markten waar de omstandigheden anders waren. In Seattle en de Bay Area “was het enorm nuttig om met de regering en de stad te praten en samen te werken met andere bedrijven”, zei ze.

Lyon zei dat Zillow twee weken geleden hoorde van zijn eerste bekende Covid-19-infectie en dat er niet veel waren binnen het bedrijf.

Joseph Ansanelli bevindt zich nog in de beginfase van de bouw van zijn in San Francisco gevestigde bedrijf Gladly, dat klantenservicesoftware verkoopt. De eerste week van maart stuurde hij zijn 100 medewerkers naar huis.

Ansanelli, die eerder risicokapitalist was bij Greylock Partners, suggereerde dat technische leidinggevenden snel handelden, deels omdat de industrie wetenschappelijke gegevens waardeert en het concept van virale groei begrijpt. Bedrijven zoals Facebook, LinkedIn en Airbnb (alle Greylock-bedrijven) gingen van de grond omdat één persoon die van de service hield, drie mensen zou vertellen die elk drie anderen zouden vertellen. Technische investeerders vergelijken het fenomeen niet voor niets met een besmettelijk virus.

“We begrepen theorieën over viraliteit, niet vanuit een medisch oogpunt, maar vanuit een groei-oogpunt”, zei Ansanelli. ‘We hebben gezegd dat dit misschien in de beginfase is, maar dit ding groeit geometrisch en over een week wordt het echt slecht.’

Probeert opnieuw op te starten

Levens redden is echter iets heel anders dan de economie redden.

Tech-start-ups in Noord-Californië en de regio Seattle krijgen te maken met ontslagen, vooral voor bedrijven die verbonden zijn met reizen, toerisme en mobiliteit. Een website, Layoffs.fyi, is gemaakt om banenverlies bij start-ups bij te houden. Sinds 11 maart hebben 253 bedrijven meer dan 24.600 posities geëlimineerd, en er worden er nog veel meer verwacht. Zelfs Google vertraagt ​​de aanwerving voor de rest van het jaar.

Maar vanwege de effectieve inspanningen ter plaatse, schetst de westkust nu een plan voor het herstarten van de economie. Op maandag kondigden Newsom, Inslee en gouverneur van Oregon, Kate Brown, een regionaal partnerschap aan om hun inspanningen te coördineren, en op dinsdag schetste Newsom zes indicatoren die de beslissing van Californië zullen sturen. Ze omvatten het vermogen om bewoners te beschermen door middel van testen, het vermogen van het gezondheidssysteem om een ​​eventuele golf te verwerken, de ontwikkeling van therapeutica en het vermogen van bedrijven en scholen om fysieke afstand te implementeren.

Nu regeringsleiders plannen beginnen met heropening, kunnen technologiebedrijven die snel naar de externe modus zijn overgestapt, de tijd nemen om terug te keren naar kantoor en zelfs flexibeler worden als ze naar de toekomst kijken.

Outreach, dat software verkoopt voor verkopers, begon op 2 maart met het sturen van de 450 medewerkers naar huis, de ochtend nadat CEO Manny Medina terugkeerde van een reis naar het Verenigd Koninkrijk.

‘We hebben het niet moeilijk gemaakt, maar je moet wel een goede reden hebben om naar kantoor te komen’, zei Medina.

Outreach CEO Manny Medina

Outreach

Sindsdien houdt hij meerdere keren per week kantooruren op Zoom en nodigt hij werknemers uit om alles te vragen – persoonlijk of zakelijk. Het in Seattle gevestigde bedrijf is ook doorgegaan met het aan boord nemen van nieuwe medewerkers en heeft deze week meer dan 50 werknemers aangetrokken. Ze werken allemaal op afstand.

Nu Medina ziet hoe het bedrijf blijft sleuren, overweegt hij nu manieren waarop hij efficiënter kan werken.

‘Als ik niet aan onroerend goed hoef uit te geven, is dat heel aantrekkelijk’, zei hij.

KIJK MAAR: Hoe het coronavirus de filmindustrie verandert