FINANCIEEL.com

Taylor Swift, Beyoncé, Springsteen zouden de inflatie kunnen verergeren met ’tourflatie’

Taylor Swift, Beyoncé, Springsteen zouden de inflatie kunnen verergeren met ’tourflatie’

Beyoncé treedt op op het podium tijdens de “RENAISSANCE WORLD TOUR” op PGE Narodowy op 27 juni 2023 in Warschau, Polen.

Kevin Mazur | Draadafbeelding |

Aangezien de inflatie in veel landen over de hele wereld hoog blijft, hebben economen een verrassende potentiële bijdrage overwogen: muziekconcerten.

Beyoncé is momenteel bezig met haar eerste solo-tour sinds 2016, “Renaisssance”, en Taylor Swift vult stadions met haar Eras Tour, wat leidde tot verontwaardiging over de macht van Ticketmaster en Live Nation over de ticketing van live-evenementen.

Elders nemen Bruce Springsteen, Elton John, Harry Styles en Ed Sheeran stadions over, terwijl miljoenen toestromen om de sterren te zien – zelfs als er een hoge prijs moet worden betaald voor kaartjes, reizen en accommodatie.

Ondertussen blijft de inflatie in veel ontwikkelde economieën hardnekkig hoog, ondanks renteverhogingen die bedoeld zijn om de prijzen te verlagen. De meest recente cijfers voor het VK kwamen met 8,7% op jaarbasis boven verwachting uit, terwijl de Amerikaanse consumentenprijsindex voor mei met 4% steeg ten opzichte van het voorgaande jaar.

Maar wat hebben concerten en economie met elkaar te maken? Potentieel veel, volgens sommige economen.

Van ticketprijzen tot hotels

Van Natalie Merchant tot The Who, Klaus Baader, global chief economist bij Societe Generale, heeft dit jaar kaartjes om verschillende artiesten te zien.

“Een van de dingen die me natuurlijk opvielen, is hoe enorm hoog de prijzen voor concerten, voor optredens zijn geworden”, zegt hij tegen CNBC Make It. En het houdt niet op bij de prijs van een kaartje.

“Ook alle prijzen eromheen zijn explosief gestegen… Het is niet alleen dat de kaartjes duurder zijn geworden. Het is ook dat je bier of cider of je Coca-Cola of je hotdog op de zaal ook een stuk duurder is geworden.” ,” hij legde uit.

Potentiële reis- en verblijfkosten zijn ook hoog – een fenomeen waargenomen door Filip Andersson, hoofd onderzoek voor Zweden bij Danske Bank.

De impact die Beyoncé’s eerste tourstop in Stockholm, Zweden had op de consumentenprijsindex van het land, is “duidelijk”, zei hij – vooral als het gaat om accommodatie.

“In de Zweedse mei-inflatiecijfers stegen de hotelprijzen meer dan gebruikelijk is voor mei”, vertelde hij aan CNBC Make It. “Hotels in de regio Stockholm waren naar verluidt volgeboekt in de weken rond het evenement en de prijzen schoten omhoog.”

Aangezien bijna een derde van de hotelkamers in Zweden zich in de omgeving van Stockholm bevindt, had de prijsstijging een nationale impact ondanks dat het verband hield met een lokaal evenement, zei Andersson. Dit geeft aan dat niet alleen de kosten van het bijwonen van concerten hoger zijn vanwege inflatie, maar dat ze er mogelijk ook aan bijdragen.

Niet alle economen zijn echter even overtuigd.

“Het zou me een beetje verbazen als een bepaald concert een zichtbare impact zou hebben op de inflatiecijfers, maar het is niet onmogelijk”, zegt Philip Shaw, hoofdeconoom bij Investec, tegen CNBC Make It.

“Ik vermoed dat er een algemene impact is op de inflatie doordat concertprijzen duurder worden. Dat is niet noodzakelijkerwijs te wijten aan een bepaalde artiest”, zei hij, eraan toevoegend dat de concertprijzen zelf lijken te zijn gestegen.

Onderliggende economische factoren

Volgens economen is er een reeks onderliggende factoren achter deze stijging van de ticketkosten; sommige hebben te maken met bredere economische patronen en andere hebben betrekking op concertcultuur in een post-pandemische wereld.

“Mensen zijn al een hele tijd niet meer naar een concert geweest en de artiest heeft al een hele tijd niet meer getourd, dus ze gaan voor heel, heel grote tours, zowel wat betreft de omvang van elk individueel optreden als wat betreft de hun breedte, hun bereik en hun duur’, legt Baader van Societe Generale uit.

Taylor Swift treedt op op het podium tijdens nacht één van Taylor Swift | De Eras Tour in het Nissan Stadium op 5 mei 2023 in Nashville, Tennessee.

John Shearer/tas23 | Getty Images Vermaak |

Hij wees ook op veranderingen rond hoe muzikanten winst maken, een punt dat Shaw herhaalde.

“De modellen van artiesten zijn veranderd van het verkopen van cd’s en vinyl, en het verdienen van geld op die manier naar meer van hun inkomsten uit concerten,” zei Shaw.

Er kunnen ook bredere economische verschuivingen in het spel zijn, vooral in landen met strenge beperkingen tijdens de pandemie.

Mensen “sterven voor dit soort consumptie”, zei Baader, en door de grotere hoeveelheden huishoudens die overblijven na de pandemie, kunnen mensen de hogere prijzen betalen.

Een blijvende impact?

Maar zelfs als de inflatie afneemt, zullen de prijzen van concertkaartjes volgens Baader naar verwachting hoog blijven.

Aan de kant van de consument heeft dit te maken met vraag- en aanbodkrachten en omdat veel mensen meer besteedbaar inkomen hebben, legt hij uit. Aan de kant van de artiesten speelt de afhankelijkheid van tours om inkomsten te genereren een rol.

“Ik denk dat er veel veerkracht zal zijn in de prijzen van muzikale en andere culturele evenementen”, merkte Baader op.

Maar als er een impact is van concerten op de inflatie, zal die waarschijnlijk van korte duur zijn. In het geval van Zweden gelooft Andersson van Danske Bank dat de inflatie zich in juni zal normaliseren. “Als dit inderdaad een ‘Beyonce-effect’ was, zou het normaal zijn dat dit effect tijdelijk is en dus correct in juni. We verwachten niet dat het effecten op de lange termijn zal hebben,” zei hij.

Het is misschien van korte duur, maar de impact van concerten op de inflatie kan terugkeren, bijvoorbeeld met Taylor Swift die volgend jaar naar Zweden komt.

“Het is te vroeg om te zeggen, maar van wat ik heb gelezen, kan Taylor Swift een opmerkelijke economische impact hebben op de steden die ze heeft bezocht. Het is dus mogelijk, maar niet iets dat we op dit moment in onze inflatievoorspelling hebben opgenomen.” Andersson toegevoegd.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert