FINANCIEEL.com

Takeaways van de top tussen de VS en China: Taiwan, militaire gesprekken, fentanyl

Takeaways van de top tussen de VS en China: Taiwan, militaire gesprekken, fentanyl

TOPSHOT – De Amerikaanse president Joe Biden (R) en de Chinese president Xi Jinping lopen samen na een ontmoeting tijdens de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders’ week in Woodside, Californië op 15 november 2023. Biden en Xi zullen proberen de De rivaliteit tussen de supermachten mondt uit in conflict wanneer ze elkaar woensdag voor het eerst in een jaar ontmoeten op een topconferentie met hoge inzet in San Francisco. Nu de spanningen hoog oplopen over kwesties als Taiwan, sancties en handel, wordt verwacht dat de leiders van de grootste economieën ter wereld minstens drie uur lang zullen praten op het landgoed Filoli aan de rand van de stad. (Foto door Brendan Smialowski / AFP) (Foto door BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images)

Brendan Smialowski | Afp |

BEIJING – De Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping zijn volgens beide landen overeengekomen om de militaire communicatie op hoog niveau te hervatten.

De twee leiders ontmoetten elkaar woensdag voor het eerst sinds een jaar persoonlijk in San Francisco, aan de zijlijn van de Asia-Pacific Economic Cooperation-conferentie.

“We zijn terug bij directe, open en duidelijke communicatie”, zei Biden na de gesprekken op een persconferentie.

China heeft militaire oefeningen rond Taiwan uitgevoerd, terwijl zijn marine agressieve manoeuvres heeft uitgevoerd in de Zuid-Chinese Zee in een patstelling met de Filippijnen, terwijl beide landen hun territoriale aanspraken op het spel zetten.

De VS wilden de militaire communicatie nieuw leven inblazen, vooral na enkele bijna-ongelukken waarbij Chinese schepen bijna in aanvaring kwamen met Amerikaanse troepen.

‘Essentiële misrekeningen aan beide kanten kunnen echte problemen veroorzaken met een land als China of welk ander groot land dan ook’, zei Biden op de persconferentie na de bijeenkomst.

Het Chinese ministerie van Defensie weigerde begin februari een telefoontje met zijn Amerikaanse tegenhanger na de ontdekking van een vermeende Chinese spionageballon boven het Amerikaanse luchtruim. Het ballonincident vertraagde de langverwachte reis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar China met ruim vier maanden.

In juni woonden de defensiechefs van beide landen een jaarlijkse veiligheidstop in Singapore bij, maar een formele bijeenkomst was er niet.

President Xi over de Amerikaanse betrekkingen: Het succes van het ene land is een kans voor het andere

Toen Blinken uiteindelijk China bezocht, zei hij dat hij “herhaaldelijk” de noodzaak van directe communicatie tussen de legers van de twee landen ter sprake bracht, maar er niet in slaagde dergelijke gesprekken nieuw leven in te blazen.

China heeft nog geen minister van Defensie benoemd nadat hij generaal Li Shangfu eind oktober zonder uitleg uit zijn functie had ontslagen.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zal zijn Chinese tegenhanger ontmoeten wanneer de Chinese defensiechef wordt geselecteerd, vertelde een hoge functionaris van de regering-Biden aan verslaggevers na de Biden-Xi-top.

Als onderdeel van de overeenkomst zullen hoge Amerikaanse militaire commandanten, waaronder die van de strijdkrachten in de Stille Oceaan op Hawaï, samenwerken met hun Chinese tegenhangers, aldus de functionaris.

De twee landen zijn ook van plan manieren te bedenken waarop scheepschauffeurs en anderen incidenten en mogelijk de beste praktijken kunnen bespreken, aldus de functionaris.

Een lezing gepubliceerd door Chinese staatsmedia voegde eraan toe dat de hervatting van dergelijke militaire gesprekken “op basis van gelijkheid en respect” was, aldus een vertaling van CNBC.

Taiwan

Tijdens de persconferentie herhaalde Biden het Amerikaanse standpunt dat Taiwan zijn soevereiniteit behoudt, ondanks de beweringen van China dat het tegendeel is bewezen.

“We handhaven de afspraak dat er een Eén-China-beleid is en dat ga ik niet veranderen, dat gaat niet veranderen. Dat is ongeveer de mate waarin we hebben gediscussieerd”, zei hij.

Volgens Chinese staatsmedia wees Xi er tijdens de bilaterale bijeenkomst op dat Taiwan altijd de “belangrijkste en gevoeligste” kwestie is geweest in de betrekkingen van China met de VS. Hij zei in het rapport dat China de positieve uitspraken die de VS deden tijdens zijn ontmoeting met Biden vorig jaar in Indonesië ‘serieus neemt’.

“De VS moeten concrete acties ondernemen om hun standpunt te weerspiegelen: zij weigeren de ‘onafhankelijkheid van Taiwan’ niet te steunen, stoppen met het bewapenen van Taiwan en steunen de vreedzame hereniging van China”, aldus staatsmedia. “China zal uiteindelijk herenigd worden en zal onvermijdelijk herenigd worden.”

Peking beschouwt Taiwan als een deel van zijn grondgebied, zonder het recht om zelfstandig diplomatieke betrekkingen te onderhouden. De VS erkennen Peking als de enige regering van China, maar onderhouden onofficiële betrekkingen met Taiwan, een eiland met democratisch zelfbestuur.

AI, fentanyl en meer

Chinese staatsmedia zeiden ook dat de twee partijen overeenkwamen om een ​​intergouvernementele dialoog over kunstmatige intelligentie op gang te brengen, een werkgroep voor drugsbestrijding op te richten, het aantal vluchten tussen de twee landen volgend jaar “aanzienlijk” uit te breiden en de uitwisselingen op gebieden als onderwijs, zakenleven en cultuur uit te breiden. .

De Amerikaanse hoge regeringsfunctionaris zei dat de Chinezen al actie ondernemen tegen bijna 24 bedrijven die precursoren maken voor fentanyl – een verslavende drug die in de VS tot overdoses en sterfgevallen heeft geleid.

Biden zei tijdens de persconferentie na de bijeenkomst dat de twee leiders het erover eens waren dat de productie van fentanyl “substantieel moet worden ingeperkt”.

Wat betreft kunstmatige intelligentie zei de functionaris echter dat het te vroeg was voor een gezamenlijke verklaring van de twee leiders, en merkte hij op dat het onjuiste gebruik van AI bij militaire of nucleaire operaties moet worden voorkomen.

Handel en sancties

De regering-Biden heeft exportcontroles en sancties tegen Chinese bedrijven aangekondigd in een poging de bijdrage van Amerikaanse bedrijven aan technologie die het Chinese leger ondersteunt te beperken.

Xi nam tijdens de bijeenkomst nota van de exportcontroles, investeringsbeoordelingen en sancties en riep de VS op om de sancties op te heffen en een niet-discriminerende omgeving voor Chinese bedrijven te creëren, aldus Chinese staatsmedia.

Biden bracht ook moeilijkheden aan de orde rond de intimidatie van Amerikanen in China tijdens het reizen, en een zakenklimaat dat niet zo gastvrij was als in het verleden, zei de Amerikaanse hoge regeringsfunctionaris.

Maar over het algemeen beschreef de functionaris de ontmoeting als persoonlijker dan de laatste keer dat de twee leiders elkaar ontmoetten.

In een bericht op X, voorheen bekend als Twitter, noemde Biden zijn dag van ontmoetingen met Xi “enkele van de meest constructieve en productieve discussies We hebben gehad.”

“We hebben voortgebouwd op de fundamenten die de afgelopen maanden van diplomatie tussen onze landen zijn gelegd en hebben belangrijke vooruitgang geboekt.”

— Christina Wilkie en Clement Tan van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert