SynBiotic knalt als nieuwe Duitse regeringsbeloften wiet legaal maken

By Jernst van Waal

Luifelgroei

Tom Frank | CNBC

De aandelen van het Duitse cannabisbedrijf SynBiotic stegen donderdag fors, kort nadat de aantredende regering beloofde de drug legaal te maken.

De aandelen van het in München gevestigde bedrijf stegen met 33% tot 29 euro ($ 33) op de beurs van Frankfurt. Het bedrijf heeft nu een marktkapitalisatie van meer dan 100 miljoen euro.

Woensdag werd een akkoord bereikt tussen de centrumlinkse Sociaal-Democratische Partij, de Groenen en de Vrije Democratische Partij, waardoor ze voor het eerst samen zullen regeren in een coalitie van drie partijen. De zogenaamde “stoplichtcoalitie” bereikte plannen om de verkoop van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in winkels met een vergunning te legaliseren.

Onder leiding van Lars Muller wil SynBiotic cannabisverbindingen gebruiken om aandoeningen zoals chronische pijn, stress en slaapproblemen te behandelen. Cannabis heeft een aantal negatieve bijwerkingen, afhankelijk van de sterkte, de frequentie en het individu.

Tech-investeerder Christian Angermayer vertelde donderdag via e-mail aan CNBC dat hij 45% van de aandelen van SynBiotic bezit.

“De grootste profiteur [of German cannabis legalization] is mijn cannabisplatformbedrijf SynBiotic, het enige Duitse beursgenoteerde cannabisbedrijf – en een van de grootste in het algemeen,” zei Angermayer.

Angermayer heeft geïnvesteerd in een bedrijf genaamd ATAI, dat probeert medicijnen te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt om psychische aandoeningen te behandelen. De aandelen van ATAI stegen met 40% tijdens zijn debuut op Wall Street in juni, maar zijn sindsdien in waarde gehalveerd.

Alexander Galitsa, een analist bij investeringsbank Hauck en Aufhauser, schreef donderdag in een notitie aan klanten dat de Duitse cannabismarkt de komende jaren klaar is voor “explosieve groei”.

Galitsa wees op studies die suggereren dat de legalisering van cannabis tussen de 3,4 miljard euro en 4,7 miljard euro aan jaarlijkse belastinginkomsten zou kunnen genereren, terwijl het ook naar schatting 27.000 nieuwe banen zou creëren.

“Dit is duidelijk uitstekend nieuws voor SynBiotic, die al een sterke positie heeft verworven op de Europese markt voor cannabinoïden en vooral in Duitsland,” zei hij.

“Dankzij zijn first-mover-voordeel in Duitsland en een brede dekking van de waardeketen, is SynBiotic ideaal gepositioneerd om te profiteren van de veranderingen in de regelgeving en om zichzelf te vestigen als de Europese marktleider”, voegde Galitsa eraan toe.

Recreatief gebruik van cannabis in Canada werd eind 2018 gelegaliseerd en de jaaromzet is al meer dan 2 miljard euro, zei Galitsa, voordat ze eraan toevoegde dat Canada de thuisbasis is van aanzienlijk minder mensen.